– Дивись де заміняв молочарню юпетник, заміняв би му бог вилиці з бировом проклятим! – буркотів вуйко Феріщак, несучи молоко на молочарню. – Поки був Іван Лотак бировом, то могла бути молочарня у Менделя, а відколи настав цей лахтиндер примарем, бо боронь господи назвати його бировом, то мусів заміняти молочарню аж поза річку до Берегані, бо то його тета, фрас би го потер! А ще й до мене підлабузнюється: «Вуйку Феріщак, ми свої!» Наш пес до їх суки ходив – і ось вже свої! Не хочу я за своїх мати таких порядних, як Чопики. Хто не пам’ятає старого Ілька Чопика? Перелічував чужі курники, що аж курилося за ним, бо страх любив порядок. І цей не втік далеко від свого діда. Дивись, що прийде в добню нехарі – скасувати молочарню в Менделя і відкрити іншу у своєї тітки, та коби по цей бік річки, а то йди до кінця села, щоб перейти мостом річку, переходив би го нечистий з бельбасом одним! Та поки донесеш ту молоцину і повернешся додому, вже бовкають дзвони на полудень».
– Добрий ранок, Міха’! – вклонився йому Іван Реті і питає: – Що буркочиш сам з собою, як стара Маріка?
– Та такий би за добрий ранок нашому бирову Чопику, бо заміняв молочарню аж поза річку.
– Ха-ха-ха!.. – розсміявся на весь рот Іван Реті. – Хіба ти не знаєш Міха’, що кожна рука собі крива?
– Та я нічого б не мав протів його руки, укривив би єй гостець, якби не треба мені йти до кінця села, щоб перейти річку, а потім назад... Горе души, Іва’, з таким бировом!
– Та дивись, май гадку, Міха’, бо на Дорофтейовій кривулі зробили кладку!
– Хто? – витріщив очі вуйко Феріщак.
– Як хто? Та ці з Сільської Хижі!
«Ану диви! А, може, він і не такий вже шелихвіст, як люди говорять, – подумав вуйко Феріщак. – Дивись, кладки почав робити через річку, може й електрику у село затягне, хто зна?.. Добре, що вже не треба мені трепіцкати до кінця села, бо не варта ні та молоцина кільки нагецкаєшся».
Та ось і Дорофтейова Кривуля, а через річку кладочка. Новенька-новісінька аж блищить, не надивитись на неї!
«Боже, дай їм здоров’я за таку кладку!» – перехрестився вуйко, ступаючи на неї. Та коли був серед річки, кладка зарипіла-захрустіла і проламалась.
– А-а-а! – заревів не своїм голосом вуйко Феріщак, падаючи вниз разом зі своїми шуфлеями і – «пльоск!» у річку.
Ледве добрався, бідний, живим до берега, а про шуфлеї що говорити?..
– Бог би йому заплатив з дурбасом, дивись, яку кладку зробив, а я, дурень, ще радію та хвалю...
Проклинаючи бирова, мокрий, обдертий, весь в синяках і без шуфлеїв повертався додому вуйко Феріщак.
– Мой Міха’, ти впав у воду! – здивувася Іван Реті.
– Та впав, – бовкнув вуйко.
– Та хіба я не застерігав тебе: «Дивись, Міха’, май гадку, бо ті зі Сільської Хижі зробили кладку!» – а ти мусів на неї лізти, мов та дитина.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design