Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 27572, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.206.83.160')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Нива.

© Микола Мисковець, 25-01-2011
— Ромчику, ну дивись, сюди дивись! То яка буква?
— М-м.
— Правильно, молодець!
— А то яка?
— А .
— Ну бачиш, молодець, знаєш. А разом як буде?
— ?
— Ма! Буде разом. Зрозумів?
Ромчик невинним поглядом дивився бабусі в очі і кивав голівкою, але було добре видно, що нічого він так і не зрозумів.
— Ну скажи швидко разом дві букви «м» і «а», давай, Ромцю.
— М,  а , — швидко, як міг, проговорив Рома, так само безпосередньо дивлячись на бабусю.
— Ой Божечку мій святий, ну що то за дитина? Шостий рік пішов, он вже в школу на другий рік, а воно склади скласти на тямить, та його ж у школу не візьмуть. І не дурне ж. Все знає, все понімає, все розкаже а дві букви докупи не складе. Та Саша в три роки вже читав сам...
       Саша, то мій старший, йому вже вісім. А читати він і справді навчився в три. Доглядала дітей моя мама. Коли Саша народився, вона була вже на пенсії. Дружина, коли виходила на роботу, хотіла віддати його в садочок,  та мама... Це для неї була б не просто трагедія — смерть!
       І віддавала бабуся Катя внукам всю ту любов, що колись, за тяжкою роботою, не мала часу віддати мені. Сашу вона, граючись, дійсно навчила читати у три роки.  Складала букви з олівців, далі склади, слова, кубики, книжечки... Той сидів і слухав і все сприймав, як губка воду. Він завжди був спокійний і уважний. А цей... Вітер. Народився Рома першого квітня, і з того часу всіх смішить і над всіма «знущається»...
— Рома, розкажи віршика про Мішку косолапого!
— Добре. Мішка косолапий іде по лісі і співає пісню, а йому шишка тріснула по лобі... Все. А ні, ще ногою тупнув!
— Ой Божечку, та Саша тих віршиків сотню знав і розказував, а то ні віршика, ні читати...
— Та давайте вже обідати, борщ закипів. Прийде ще його пора, навчиться.
        Це вже моя дружина почала брязькати тарілками. Тоді у нас дома ще жила традиція обідати всією сім̒єю за одним столом. Ми з Танею приходили з роботи, мої батьки припиняли всі справи по господарству і родина сідала за стіл. Обідали, обговорювали новини, складали плани...
— От у нашої Оксани на роботі мала теж на другий рік у школу йде, і теж ніяк читати не навчиться. Я вам скажу, що ці нові букварі якісь дебіли пишуть, —  це Таня моя. Вона, особливо коли сердиться, слова не дуже добирає.
— Переписують одне й те саме з року в рік. Візьміть той буквар, що там: «нива, лани». Ну раніше, більшість у селі жила, то і писали на сільську тематику. А зараз, ну яка міська дитина знає, що таке та «нива і лани».  А коли не розуміє, то як воно читати навчиться?
         Моя мама теж починає сердитись.  Вона, хоч і має сім класів освіти, але розуму  у неї не відбереш...
— Ну чого ж не знають, що тут складного.  Ромчику,  а ти знаєш, що таке «нива»?
— Знаю.
Рома відповідав, як завжди спокійно, впевнено, і з почуттям власної гідності.
— А що це таке?
— Джип.
— Що?
Бабуся завмерла з відкритим ротом
— Ну жигуль такий з приводом на всі колеса, у нього ще міжосьовий диференціал блокується.
Першим розреготався я, за мною всі інші
— Інженером буде!


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

Сучасні діти

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Tamara Shevchenko, 26-01-2011

Щоб лани широкополі...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ганзенко Олексій, 26-01-2011

А це не автобіографічне ? :)

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Сірий Володимир, 26-01-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Галина І, 25-01-2011

Геніальність у простоті

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Юрій Кирик, 25-01-2011

Джип чи джеб...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 25-01-2011

Добрий гумор

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 25-01-2011

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© коник єгор, 25-01-2011
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 2.5104539394379 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …