- Короче, Жора – печи сирник декану і зливай цю юдолю безнадії і примітиву, - Вітьок з насолодою пихкав ЛМ-кою під турецьку каву з кардамоном, яка на його думку вдалася просто-таки божественно …
Я хотів вже був трохи розсердитися, але примітивна ( та від того не менш дієва !) доза лестощів все-таки змінила хід моїх думок…
Я дивися на Вітька, а думав про оленів…
Тобто про всіляку дурню, яка повсякчас крутисі чо то в голові, чи то по інших частинах тіла мужиків…
Тим часом Вітьок вимахував руками, пихкав димом…і говорив…
Я дивився на нього і він здавався таким собі сумним коміком німого кіно Бастоном Кітоном…
І хоча жодного слова не доходило до моєї свідомості, я механічно підтримував розмову.
Вітьок допив каву і причепився, щоб я йому погадав…
Капець, як мене задовбали тим гаданням.
Наш народ – то Клондайк для аферистів.
Кожен другий так прямо і готовий робити і вірити у різномасту дребєдєнь – аби лише не думати і не приймати рішень самостійно.
Правда, коли я жив у четвертому гуртожитку на Майорівці мене дійсно навчила гадати на каві одна знайома індійка, після чого всі мої знайомі задерли мене як вовк козу просьбами погадати….
Вицмулять каву і аж у очі заглядають, - ну що, можна вже перевертати, чи може ти сам…
Чіпляються так, ніби від того дурнуватого патякання вірішуються питання життя і смерті…
Кіно і німці…вокзал і двірці…
Йоган Штраус, куртка на ваті – а я на сердині міста…
Ідіотизм у квадраті…
І то мали би бути мудрі люди…
…
Я здався…
Коли піднімав Вітькову кашку, гуща випорснула навсебіч, як напомпована,
Вітьок вдоволено усміхнувся – бо йому вже стільки раз ворожено, що він знав чи не 99 % основних прикмет та знаків…
- Вітьок, сам бачиш - тут все ясно – твоя Оса в тебе втріскалася вище помідорів…
А все інше то не варте і згадки…
Вітьок посміхнувся…
- Ну добре, добре. А тепер давай – не тягни з відповіддю.
Ти згоден ?..
Виникла проблема. Я не знав, що відповідати.
То був кошмар.
Типово чоловіча проблема – спілкуватися механічно, пережовуючи в процесі розмови свої думки і не впливаючи у чужі.
Тому чоловіки майже не запам’ятовують побутових деталей.
Довелося викручуватися.
- Віть, sorry my dear. And so, repeat it, please one more time…
Для Вітька звертання на Pidgin English було рівнозначне червоній свитині для Басаврюка. Він вмить прийняв образ суворого, але мудрого і розважливого отця Брауна і промововив низьким голосом:
- Per Diem, мій любий юначе. Як видно, увага не входить до переліку ваших чеснот.
Тому смиренно повторюю просьбу – чи готовий шановний фізик, асистент кафедри
змінити свою мало оплачувану і безперспективну роботу та прийняти подарунок зроблений товариством архіваріусів сідха. А точніше стати головою українського філіалу цієї шановної і багатої організації…
При цьому він перевернув мою чашку і стусивши її рухом окколі – показав мені –
сам бачиш у тебе немає вибору…
Ох, ну не вірю ж я у ту фігню – але знаки окуляри та слон – це як той же слон в окулярах у міській квартирі – такий же помітний і такий же бажаний…
- Жора, ти ж знаєш – знаки не брешуть. Як там казав Нільс Бор, коли із нього насміхалися, що він причепив підкову над дверями, ніби звичайний малоосвічений селюк…
«Ви знаєте – кажуть, вона допомагає навіть тим, хто в неї не вірить…»
Вітьок аж світився від своєї винахідливості, хоча мені його дотепи не завжди видавалися аж такими свіжими та оригінальними.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design