В той день так припікало сонце, що аж листя корчилося на деревах, а на небі – ні хмаринки!
– Велика спека! – зітхнув Петро Мотиль, втираючи піт з чола.
– Коби хоть вітрець подув, а то не вистачає повітря дихати, – додав Іван Чубулю, зиркаючи на холодок крислатого дуба, як кіт на сало.
Як добре Петровій кобилі, стоїть собі під дубом і хвостом від мух обмахується. Ех, полежати б і їм трохи в холодку, та хіба Петро погодиться? Цілий день бух та бух довбнею по колодах, аж мозок труситься в голові, а далі насмілився:
– В холодку б нам десь тепер посидіти і холодного пивця...
– Теля спить – молоко снить! – перебив його Петро.
– Хіба ти б за комір висипав пиво?! – роздратувався Іван.
– В нас кицка мамалиги та три цибулини, і до вечора, як до Єрусалиму, а він собі на холодок та на пивце думає... Давай, коли дрова, бо вечором кірон* знову почне: «Гроші заробляєте, як у шахті, а працюєте, як у апрозари!**».
Іван хотів щось відповісти, але з лісу, наче вовк, вибіг панок у солом’янці і прямо до них:
– Здорові були, хлопці! Сам Бог мене направив до вас!
Іван з Петром, зацікавившись, чому Святий Господь направив до них панка, тільки очі вітріщили на нього.
– Я тут недалеко знайшов гарного дубка, такого дубка, що аж!..
«В цього не всі кози дома», – подумав Іван.
– Три дні ходив, поки знайшов його...
«Цей втік з дурдому – стис міцно сокиру Петро. – Хто зна, який вітер віє у його гарбузі?»
– Бачу, у вас коник, не привезли б ви мені дубка додому? Даю вам по тисячі леїв!
«Господи Святий, цілий форшуш!***» – ледь не скрикнув Іван.
– Повеземо, чому б ні! – погодився Петро.
Панок дав їм гроші наперед, повів їх до дубка, пояснив, як добратися до його хати і пішов собі, підстрибуючи з радощів.
Ще сонце було високо на небі, коли Петро з Іваном дійшли до вказаного їм подвір’я.
– Чесний панок Іва’, чи як думаєш, га?
– Таких рідко знайдеш, – відповів Іван.
– По тисячи нам!..
– Добрий заробок!
– А, може, попилили б його на ковбанчики і покололи, га?...
– Чому б ні, за такі гроші...
Коли Петро з Іваном докінчили справу, придибав і панок.
– Готово, хлопці, привезли? – запитав весело панок.
– Готово, пане! Вже й попилили, покололи і в січку склали! – гордо випалив Іван.
– Що?! Христе Небесний! – заревів не своїм голосом панок.
Лісорубам, аж мороз спиною побіг.
– Я дубка для Розп’яття біксадської церкви підібрав, а вони... Я три дні блудив лісами, поки його знайшов, а вони... Господи Святий! – ревів панок ламаючи руки. – Я вас...
Але кого? Бо за Петровим возом тільки курява піднялась.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design