Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51024
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 26290, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.139.107.241')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза коханому місту присвячується

Гармонія століть у русі

© Танюха, 09-11-2010
  Скажіть, Вам ніколи не здавалось, що коли Ви гуляєте Львовом, то навколо не справжнє давнє місто з віковою історією, а лише красиві, майстерно виготовлені декорації? На вигляд все наче з каменю, а підійдеш ближче, тицьнеш пальцем - просто розфарбований картон.
  Ззовні це, звичайно, гарно. Площа Ринок, проспект Свободи, Високий Замок і решта точок, якими щодня сновигають туристи. "Вау, це все таке витончене, неймовірне, красиве, ексклюзивне, неповторне!". Так, кава - пахне, трамваї - їздять, шоколад - смакує.
  Але це все банальщина, яка за стільки років помаленьку проїдається.
  Особливими і непідробно справжніми в Леополісі є лише дві речі - це ніч і небо.
  Так, ніч любить Лемберг. Тут вона набуває якогось особливого шарму. Це той час, коли місто стає собою, знімає маску офісного хробака і відкриває справжнє обличчя.
  А Ви бачили львівську ніч?
  Я розповім Вам про неї...
  В той час, коли на вулицях практично пусто, бруківкою танцюють двоє. Вальс плавно перетікає у фокстрот, який так само непомітно стає танго. Вони ідеальні - дивна пара, котра з тихим шалом (щоб не побудити мешканців) та затаєною пристрастю рухається вулицями. Від концентрації почуттів електризується повітря, сповнюється озоном, як перед грозою. І цей запах... Пахне зів'ялим листям, старими сувоями, густим туманом, сумовитим небом і трошки гріхом. Дощ відбиває ритм, примарні підбори малюють химерні візерунки. Ліхтарі жовтими плямами освітлюють танцювальну площадку - давньо-модернову, величезну і водночас мізерну.
  Композиції завше неквапні - немов противага щоденному шаленству на вулицях. Тут немає місця поспіху, все чітко і водночас спонтанно, виважено і пристрасно.
  Це видиво мене причарувало. Незримим магнетизмом тягнуло щоночі на площі, щоб вкотре, затамувавши від захвату подих, спостерігати за легкими кроками опівнічних танцюристів.
  Раз і назавжди я полюбила їх - цих дивних коханців, які щоночі витанцьовували вулицями. Його, такого витончено-простого і її - завжди молоду, проте з віковим сумом в очах.
  Не почувалась зайвою - як і кожному геніальному творінню, цьому танцю потрібні були глядачі та овації. Беззвучні. Але постійні.
   Крок, крок, крок, поворот, вигин - і навколишні декорації оживають. Проте далі мовчать в німому захваті. Камінь будинків, бруківка під ногами, ліхтарі - все починає нечутно лічити витончені па і дихати. Тихо-тихо дихати. Щоб не завадити невловимій музиці. Щоб необережним коливанням не зрушити крихкої гармонії, котра триває ось уже котре століття.
  Крадькома, щоб, бува, не виказати своєї присутності, вже який рік милуюсь цією дивовижею.
  Львів і Ніч - вічне танго на теренах світу.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Браво!

© Любов Долик, 21-04-2011

так

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© George, 09-11-2010

Так, Львів - він такий! Особливо нічний!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© К В, 09-11-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.5145480632782 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …