Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51002
Рецензій: 95741

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 26081, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.217.60.35')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Недопалок

© Ганзенко Олексій, 30-10-2010
Тупав, шпортався, ліниво минав (а де й не минав) бурі плями випорожнень, що ляпнули колись із пасажирського, великий палець на нозі крізь шпару в розірваній кросівці мацав холодні, ковзкі від масного нальоту, камінці й робилося лоскотно. Поживи було не рясно: що пси похапали, що горобці пороздзьобували, що галки; доп’яв мокрий, липкий до рук, тягучий кавалок якоїсь мертв’ячно-білої здоби, не кусав, а скорше сьорбав позбавлену смаку й запаху масу, та то виходило навіть на краще – де ті зуби! Човп, чавучив білі вологі ляпки напіврозкладених серветок, прокладок і зморщених газетних клаптів. Обіч, скраю химерної барвистої плями якогось блювотиння, угледів наче шмат клоччя, взяв і пхнув до діри в куртці, та правила за кишеню.
Лоскотало палець. Сів на шпалу, стяг кросівку й надів на ногу шкарпеткою сивий, росяний зсередини, пластиковий пакет, від якого тхнуло псованою рибою. Надибав пляшку. На її денці рожевіло, на етикетку не глянув, перехилив – язик не відчув нічого, але він не переймався – просто його язик нічого не відчував.
Рясніше заляпало з неба.
Колійники в яскраво-помаранчевих камізельках крутили гайки й голосно матюкались. Не підходив, пхнув носаком жовту картонку, перейшов на інший бік і поволі, сторожко, наче зляканий пес, посунув назад, до станції. Звів комір, хоча знав: марно. Доведеться лізти сохнути в бойлерну.
Низенький тілистий залізничник у великому, круглому, схожому на пательню, кашкеті дріботів назустріч, певно йшов до колійників. Відступив, підождав поки залізничник пройде. І озирнувся. Він не любив озиратися – йому лущало в потилиці та поймало в спині. Але тут озирнувся.
Він таки знав, коли озирнутися. Знав, відчував, як розумна дика тварина відчуває, що діється позад неї. Власне, він і був твариною... Тілистий шпурнув недопалка.
Крихітна жовтенька цята добре вирізнялася між сизого щебеню і він мерщій кинувся до неї. Кросівка миттю злетіла з пластикової шкарпетки, а за два ступаки сповзла й шкарпетка. Та він уже бухнув навколішки і накрив недопалок собою. Краплі нудно дзьобали в спину. Він тихенько відсунув кілька камінчиків, потім запхав руку під пахву (це було найсухіше місце) й ретельно витер долоню об те, що було колись сорочкою; наблизив тремтячі, схожі на курячі пазурі, пальці до недопалка та обережно, дбайливо, двома чорними, заокругленими всередину нігтями, добув його з-поміж камінців.
Чинарик хирно димівся – тютюну до фільтра залишилося на пів мізинця. Він ліг, насунув на голову куртку, влаштувавши собі біля обличчя крихітний курінець, акуратно торкнувся нечутливими губами фільтра і вдихнув...
Сухотні легені сповило тамуючими пелюшками диму. Він заплющив очі й затих. Згори у висмальцьовану болонью куртки монотонно сік дощ. Краплі знаходили його оголені бік і спину, босу скоцюблену ногу, він утім не зважав. Він знав, що недопалок скоро згасне, в нього дві – три затяжки – не більше, і боявся втратити бодай крихту тії блаженної гіркоти. Він ощадливо випустив теплий дим у курінець, аби спожити його потім ще.
Щось турнуло в бік, за мить знову, дужче. Але в нього залишалась іще ціла затяжка, принаймні півзатяжки, й він терпів. Нараз шарпонуло куртку, нищачи його катрагу, його затишну туманність...
¬ – Встать! – над ним височів міліціонер – щуплявий хлопчак у неозорому (куди тому залізничнику) кашкеті.
Він зиркнув на край фільтра, там іще полускувала, червонілася тонюсінька плівка раю. Всмоктав її в себе. Ментові це не сподобалось:
– Ах ти бомжара! – верескнув. – Я до нього балакаю...
Хижо злетів кийок. Болонья луснула, голодний біль увіп’явся в спину, в поперек, поліз десь аж у стегно.
– Встать, сказав! Чого тут лазиш? Кто такой? Фамілія?
Сполохано шелеснув щебінь – він підвівся. Мовчки. Він давно забув своє ім’я й давно відвик розмовляти.
Здається, центуріон лише тепер допетрав із ким має справу. Відступив.
– Фу, а вонь! Ану пшол, пшол з участка! Шоб я тебе тут не бачив, животноє, поняв?!
Він хотів підібрати кросівку, та хлопчак замахнувся...
У лісосмузі він знайшов найрозлогіше дерево й заховався під ним від негоди – до бойлерної можна було рушати тільки поночі. Тут його не діймав дощ, зате падали вряди-годи з гілля стиглими сливами важкі холодні краплини. У паркому торішньому листі він вимостив кубло, насунув на голову куртку, згорнувся й завмер. Муляло бока й він згадав, що то підібрана ним на колії річ. Дістав її з кишені.
Це була лялька, яку ті, решта, називали „Барбі”, тільки без ніг і з припаленим носом. Він лежав під деревом, накрившись із головою курткою, пестив ляльчине волосся та щось невиразно, майже нечутно, шавкотів. Він не плакав. Він давно вже відвик плакати...


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Життя побило.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 02-11-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Львів, 31-10-2010

Людина без імені

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 31-10-2010

Огризки суспільства

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ольга Теодор, 30-10-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Галина Михайловська, 30-10-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.80439805984497 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …