Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50933
Рецензій: 95688

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 25980, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.221.43.208')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Аж бирув не бреше...

© Михайло Гафія Трайста, 24-10-2010
Одотя Кремениха знала всі новини села.
«Не встигне хтось пирснути в одному кутку села, а вона вже фистить у другому», – говорили про неї люди. А їй байдуже, що люди такої думки про неї. Одотя була навіть горда, що вона першою в селі довідується про всі найголовніші новини. І як не знати їй все, що на світі коїться, коли вона сусідка вікном у вікно з самим Олексом Ковданом, який був бировом села, а бирув як не знає все, то кому знати?...
– Чулис-те люди добрі, що сталося?.. Аж бирув не бреше, то і я не брешу, – стискала невинно плечима Одотя, розказуючи ту чи іншу історію, почуту від бирова крізь відкрите вікно. Та, на її щастя, бирув не брехав жодного разу, і все те, що плескала Одотя, виявлялось правдою. Але вона вже надоїла бирову своїми ушпігами.
І так, одного разу, повертаючись додому з Сільської Хижі, бирув зайшов до шинка Шулима випити децю «Мастіки».
– Ой, біда на мою голову, пане Олексо!.. Біда велика... – почав жалітися шинкар, трохи не плачучи.
– Що таке, Шулиме? – здивувався бирув.
– Ой хоть дайте ми покуй, бо купив єм на перепродаж уд клятого Менделя з Сигота п’ять бочок лампи, правда дешево, але чорт знає што тото за лампа, бо сквернчить та пирскає, як нечисте, а до того ще й воняє дьогтем. Хто купить таку лампу уд мене, пане Олексо, кажіть самі...
– Я допомужу тобі збутися лампи, – хитро посміхнувся бирув.
– Ой, пане Олексо, я вам са віддячу, лиш допоможіть, бо пропаде весь мій комерц через Менделову лампу.
– Приготовся, Шулиме, бо зараз прийде бабаня за лампов, – підморгнув бирув Шулиму, виходячи.
Побачивши, що повертається додому бирув, Одотя Кремениха забігла в хату і присіла біля вікна, настороживши вуха – «Хто зна, чи не скаже якусь новину?»
–Де стільки забарився Оле’? Дивись, і кулеша простигла, – сказала з докором Гафія Ковданиха, дружина бирова.
– Та дай ми покуй, бо біда... велика біда настане!..
– Што таке, чоловіче?..
– Хоть ня звідуй, Гафі’, а бери корчаги та біжи купити лампи, бо три годи не буде лампи, горе буде людям, у потемку будуть питькати бідні.

Шулим до пізньої ночі продавав лампу, поки не спорожнив всі п’ять бочок.
«Ну, не міг єм купити хоть десять бочок, агі на ню, дивись як пушла!..» –  радів Шулим.
Та коли люди почали світити тією лампою, то прокляли Шулима та Одотю Кремениху, бо лампи було досить повсюду і ніхто більше такого не чув, що три роки її не буде.
– Хіба я не говорила вам, що аж бирув не бреше.., – виправдоаувалась Одотя перед людьми.
– Вона вам збрехала, що я гонив жінку купити лампи. Хіба хтось бачив мою Гафію у Шулима за лампою? – посміхався бирув.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Розвод по-мадярськи))))

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Уляна Галич (Консуело), 25-10-2010

Ще про Одотю...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 24-10-2010

"Купити лампи"

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Домаха, 24-10-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.60175013542175 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …