....вона вже не пам'ятала напевно, коли й чому так трапилося. Зі спогадів про минуле – лише тліючі багаття, іржання далеких коней, дим, брязкальця, вогкий запах ранкового – осіннього - лугу... чомусь завжди найкраще запам'ятовувала звуки і запахи - саме їх нанизувала на шворку пам'яті, і вішала ті копійчані коралики собі на груди... того ранку щось трапилося – вона доконечно не пам'ятала, що саме - дівчисько покинуте, пташатко побите – чи то її забули, коли ґвалтовно забиралися звідтам – табір рушав на світанку, чи то вона сама загубилася поміж голосів – бігла довго, наздоганяла, кликала їх чужою мовою, перечіплялася через коріння, ожинник хапав за худі литки - а тоді - упала обличчям заплаканим у півживе попелище – різко запекли очі, вона терла їх замурзаними кулачками, та це лише додавало болю – а потім уже нічого – сиве рядно світанку стало чорним і огорнуло міцно-міцно, зв'язало руки, і ноги, і серце її зв'язало...
Надвечір, коли вже упала роса, - лежати посеред світу чорного було зимно і страшно – почула раптом, що хтось гладить її волосся. Рука була велика і лагідна, теплі пальці обережно виплутували реп'яхи з її кіс – і вона завмерла, наслухаючи. Лежала отак – навіть не дихала – а що як поворухнеться – і це все виявится сном хвилинним? А потім її взяли на руки і кудись понесли... човник тих рук видавався таким надійним, що її не бентежило – ані куди, ані хто, ані пощо...
...відтоді вони йши довго, багато днів – спершу він її ніс, а коли мала почала одужувати, то й сама спромоглася дибуляти поряд – вона не бачила, куди йде – прокляття циганського багаття далися взнаки, та його широка рука ні на мить не відпускала її – вузеньку – а від того все інше було несуттєвим. На ніч він вкладав її на купу листя, дбайливо підібгавши під спину свою свитку, вкутував, як лише міг, двічі цілував очі – і хвиля сну підхоплювала дівча, і несло своїм річищем, наче опалий листочок...
... ці води завжди лякали її – своїми манкими русальними голосами вони тягли углиб, і годі було їм опиратися...і вона входила в них відчайдушно, занурювалася, хотіла торкнутися босими ногами теплої твані, дістати отого найплескатішого камінчика – і - пірнала, та - лише простягала руку – от уже, ще трошечки – як річка – хап! – роззявляла пащу, і вода тоді реготала, як стара циганка, репіжачи батогами водоростей – а йди-но сюди, мала, а йди-но....
Він, здається, відчував навіть через сон, коли вона надсадно здигалася усім тілом, наче відпускала душу на всі чотири вітри – спохоплювався рвучко, брав її – невагому – на руки, люляв, казав – «Тш-ш-ш... не плаааач....»
А вона й не плакала.
Бо сліпі не плачуть.
Лише читала пучками пальчиків його обличчя, вивчала його напам'ять, всі горбики і видолинки Своєї Землі Обітованої....
Посміхалася з глибини тиші непроникної – і повторювала поважно, киваючи пальчиком, і розхитувалася маятником на вершечку листяного насипу, як манюнька баба на скіфській могилі - «бо ангелам Своїм Він звелів, щоб охороняли мене на всіх шляхах моїх. На руках вони понесуть мене, щоби нога нога не спіткнулася об камінь».
– Запам'ятав? Не забудеш? – перепитувала грайливо – і пірнала з головою в його теплі обійми.
– Запам'ятав, - посміхався він, киваючи головою, - ніколи не забуду.
.... Ким він був для неї? Поводирем? Рукою_що_пітримує, голосом_що_веде, ангелом_що_рятує_на_водах_снів?
Вона ніколи не задумувалася про це. Він просто був – і це згодом, з роками, стало таким природнім, наче його долоня – то продовження її долоні, наче його очі – то нею бачені краєвиди....
А ким була для нього вона? Звірятком прирученим? Знайдою довірливою? Продовженням його самого?
... гірську річку – зимову вже, пронизливо-реальну – вони долали потемки – міріади скалок впивалися у шкіру, кусали сіроманцями, вириваючи іклами спазмів шматки задубілого – білого на тлі повні – тіла. Доки міг, він ще тримав її за руку, та якась вирва вихопила його – і розірвала їх навпіл – тоненька тростинка її руки виринала поплавцем: де ти? – але ні слів не було, ані погляду не було, ні його не було поряд. Ріка-циганка обкрутила її довкруг себе, довкруг пальця, як мідного перстеника, і врешті, набавившись, виплюнула на берег: – живи...
...а вранці вона уперше побачила сонце. Сама побачила. Себе побачила – дорослу вже – у люстрі стишеної ріки. І світ великий побачила – барвистий, як спідниця, що він купив їй вчора на ярмарку...
- Йди-но сюди, мала, йди-но – кликав світ густим голосом води.
І пішла вона у світ, і світ не впіймав її .
Бо й не тікала вже.
Впевнено йшла, спокійно – не за табором, а сама.
Відомою лише їй стежкою.
Куди йшла – не знала. До кого йшла – не знала. Та знала напевно – що життя кругле, і що ангелам Своїм Він звелів, раз і назавжди звелів, аби охороняли її на всіх шляхах і водах, і що вона неодмінно упізнає його. Пучками пальців невидючих? Чи подихом серця чулого?
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design