Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51558
Рецензій: 96010

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 25033, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.222.56.251')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Газда сих гір

© Русана Остапович, 26-08-2010
"Го-о-о-рррррррри-и-и!"    Перкалаба


Ото  не  перестаю  чудуватися  тими  людьми,  з  якими  зводить  мене  своєю  ласкою  пан  Біг.  Все  не  звикну  до  того  відчуття,  яке  виникає,  коли  людина  тільки-тільки  зачинає  втворяти  перед  тобою  свою  душу.  У  мене  тоді  усе  всередині  перевертається  і  тремтить,  ніби  ввели  у  кров  якийсь  дивний  лік,  аби  перевірити  на  практиці,  як  би  він  мав  подіяти.
Тож,  на  разі,  стою  перед  прочиненими  дверима  ще  однієї  людини  і  непереборно  хочу  ділитися  тим,  що  виникає  в  мені  від  споглядання  того,  що  бачу  у  тій    щілині  дверної  пройми.  Якби”м  могла,  то  просто  б  сіла  та  й  пустила  то  чуття  сюди  риданням.  Не  розпачем,  а  просто,  ніби  гірським  потоком  Прута.  Так  ні  ж,  сі  прозорі  потоки  примушують  писати  і  виношені  емоціями  сльози  спішать  перетворитися  в  словеса.
Ніби  жиєш  у  цьому  світі,  на  сій  землі,  дотикаєшся  з  іншими  тілами,  контактуєш,  балакаєш  і  –  НІЦ!  Бо  що  є  Людина  без  Душі?  Таки  ніц...  Не  є  людини.  Лиш  тіло...  Ото  і  є  наукою,  аби  не  прогавити  тої  хвилі,  коли  душа  має  хотіння  виказати  себе  і  промовити  :”Ади!  Я  є!  Чудуйсі!”  І  я  таки  встигаю  злапати  той  мент  і...  Чудуюся.  Як  вперше!
Хто  зна,  що  може  стати  ключем,  аби  душа  втворилася?  В  сему  випадку  не  помогло  ніц  –  ані  спільні  поїздки,  ані  всілякі  веселощі,  ані  яка  допомога  одне  одному,  ні  печена  бульба  біля  ватри,  навіть  не  глибокі  розмови  за  моїм  круглим  лозяним  столом.  Нє-е-е!  То  важко  пояснити....  потаємну  Суть  Людини.  Но!  Та  спробую.
Він  миє  лице  в  джерелі,  пирхає  навсебіч  щастям  і,  раптово,не  дивлячись,  запускає  пригорщу  зимної  води  просто  мені  в  обличчя!  Ох!  Схлипую.  А  з  нутра,  моя  Суть  стає  в  стійку  :  „Прокинься!  Розплющ  очі!  Лови!!!”  
Я  посміхаюся.
Він  іде  по  майже  рівній  дорозі  до  гір  і  вже  видко,  як  його  Суть  прокидаючись  смачно  потягується.
„Ого-го-го-го-гой!”  –  гойкає  щосили.
То  байдуже,  що  навколо  незнайомі  і  якісь  троха  дивні  люде,  бо  він  в  сю  мить  –  Живий!
Він  співає  пісень,  немов  молиться  своїй  Суті,  що  є  також  Суттю  Гір.  А  я  згадую  слова  Хоткевича  про  Довбуша  і  знаю,  що  опришки  колись  були  саме  таким.
На  деякий  час  основою  Суті  є  вода,  повітря,  йти,  несамовито  гойкати  у  власній  абсолютній  тиші  і  відчувати  Життя.
Ковток,  подих,  крок,  крик,  тиша,  Бог.
Він  цитує  Франка,  Лепкого,  народ  і  себе  –  сплітаючи  то  все  у  дивну  косу  туго  перев”язану  стрічкою  своїх  власних  переживань.  Я  –  чую.  І  від  того  волосся  моє  на  цілому  тілі  стає  дибки!  Бо  Суть  виходить  тембром  голосу  в  його  очі,  руки,  рухи  та  думки,  що  вискакують  десь  з-під  серця,  а  не  з  голови.
Він  сміється,  наче  гора  пускає  по  собі  каміння  –  котитися  додолу,  і  страшно  від  того  гуркоту,  а  далі  –  стає  смішно  зі  свого,  такого  дитячого,  переляку.  І  Суть  його  визирає  з  дитячих  спогадів,  наче  солодкий  льодяник.
Він  ще  такий  молодий,  а  Суть  його  –  стара  та  мудра,  виривається  з  погляду  доріжками  зморщок.
Він  оточений  людьми,  увагою,  словами,  справами,  а  його  Суть  сидить  одиноко  на  лівому  плечі  і  завжди  грає  на  дримбі,  ніби  плаче.
Він  голий  купається  в  холодному  потоці,  змиваючи  з  себе  неіснуючі  гріхи,  а  Суть  його  вірно  лежить  на  землі  вишиванкою  та  шкіряним  чересом  терпеливо  очікуючи  свого  часу.
Він  лежить  горілиць,  позамикавши  себе  на  усі  можливі  металічні  блискавки,  а  Суть  його,  протестуючи,  вимагає  дивитися  на  зорі  і  жартує  з  ним  у  снах!
Він  вибігає  на  пагорб  з  розкинутими,  наче  крила,  руками  і  голосно  гукає:  „Я  газда  сих  гір!!!!!!!!!!!”  І    видко,  що  Суть  його  у  сю  мить  є  ним...
І  я  вірю  йому.
Так!  Він  –  газда  сих  гір!

І  най  я    часами  знаю,  що  буде  далі,  мені  зараз  байдуже.  Бо  я  пішла  вдолину,  а  він  –  т”горі...

Не  стрималася,  і  з  самого  низу  гойкнула  до  нього  своєю  Суттю  :”Га-а-аз-до-о-о!!”
Маю  надію,  що  почув...

Йок!


Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Як гарно!

© Наталка Ліщинська, 26-08-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.047405004501343 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати