Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51017
Рецензій: 95762

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 24996, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.135.183.187')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Повість

Kонокрадська честь 9

© Михайло Гафія Трайста, 23-08-2010
9
Окрім Йончія Лупула, тільки жид Рувим пов’язував смерть Рудого з молдавським конокрадом, який більше не повернувся до «Золотої підкови». «А він ще наказав мені спекти гуску й покликати дівку, та сам більше не повернувся. Це його рука перерізала горлянку Рудому. Бозна за що! Ніхто не може розуміти цих конокрадів, ніби їх одна мати родила, запалюються хтозна з чого, й готові зарізати чоловіка, як барана», – міркував собі Рувим. Та це його не обходило, всі вони довіряють йому, а поки довіряють, то йому немає чого боятися.
Та якщо жидові було байдуже до смерті Рудого і зникнення Хараламбія, то Йончі Лупул весь тремтів зі злості, коли пригадував собі, що Хараламбіє не погинув від куль його револьвера, а очунявся на возі й перерізав Рудому горлянку, потім викинув його під вербові кущі на березі Тиси, а сам зник з його возом та конем і тепер десь вилежується в однієї зі своїх любасок.
«Вилизує, як собака, свої рани, а коли підойметься на ноги, то прийде по мою душу. Чорт би його забрав! Нібито в нього сім душ, як в гадини – б’єш, та не доб’єш...», – сплюнув сердито Йончі. Знав він добре, що конокрад не подарує йому цього, і хоча він не з тих, що тремтять зі страху, та ні не чекатиме, склавши руки, поки той повернеться. «Ліпше відправити Руксандру з Йонуцом до тестя, нехай перезимують в нього», – міркував Йончі, та скоро покинув таку думку, бо тоді його б підозрівали, що боїться чогось, сподівається чогось небезпечного, що може трапитися в нього дома. Потім надумав самому піти з дому і перебути зиму у свого говера Йошки Чілогеді в Хусті. Та й цю думку скоро відкинув, бо знав добре, що якби Хараламбіє захотів вбити його, то б знайшов будь-де, і в мишачій норі...
Йончі довго перекидав думками і вирішив, що іншого виходу немає, окрім смерті конокрада. Знайти його і покінчити з ним раз і назавжди! Він знав багато таких людей, що за гроші готові й рідну матір задушити, та чи посміє хтось з них підняти руку на конокрада? В цьому Йончі сумнівався. Бо кляті конокради тримають один до іншого, ніби рідні брати, й завжди готові помститися за смерть будь-кого зі своїх. А якщо наймити одного з них і заплатити йому добру ціну?.. Хіба Ісуса Христа не зрадив один з його апостолів! Якщо серед святих апостолів знайшовся зрадник, то знайдеться й серед грішних конокрадів. Та де шукати йому такого Юду?! Це не так просто, бо ж не підійде до першого-ліпшого конокрада, якого зустріне й запропонує тому добру ціну за душу Хараламбія, бо той, якщо не переріже йому горлянку, то побіжить і перекаже Хараламбію. А якщо, припустім, погодиться, то запросить таку ціну, як чорт за матір, а чи варт Хараламбіє такої ціни?! Адже він хотів вбити конокрада, щоб не заплатити за п’ятеро коней.
– Не вийшло, не вийшло..., – заговорив сам до себе Йончі й махнув рукою. Він готовий був заплатити ті гроші за голову конокрада, більше ні, й тоді чорт з Хараламбієм! Ніякого заробку, ніякої втрати, окрім воза та старої кобили, яку забрав конокрад, коли вбив Рудого. Жаль було йому й Рудого, добрий хлопець був, та одного разу треба було позбутися і його, бо знав надто забагато. Німий, німий, але хто зна?.. Ліпше йому порадитися з Радулом, той знає всіх конокрадів, чорт зна, чи й сам не займається конокрадством...
Йончі мав довір’я в Радула, як в се-бе самого, адже Раду виріс на його подвір’ї, їв його хліб. Йончієві завжди було приємно дивитися в чорні Радулові очі. «Саме такі, як в Миндри, його матері, і не тільки очі, а й волосся, губи і та сама чарівна усмішка, і білі зуби, тільки характер мій. Ой, що то за жінка була...Так палко кохати більше не вміє ні одна жінка...», – зітхнув Йончі.



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© NATALKA DOLIAK, 25-08-2010

Інтригуюче.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 25-08-2010

Чим далі в ліс...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 23-08-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.95465993881226 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …