Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96045

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 24945, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.217.3.138')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Жіноча проза (з фрагментами лемківської говірки)

Один день із життя Марії.

© Ольга Теодор, 19-08-2010
                                                                                                                                                                              
Така «злипнева» спека стоїть,що не хочеться нічого: ні  думати, ні щось робити, інколи,  навіть жити. Не  люблю  спеку з  дитинства. Моя  мама, в молодості, могла  цілий  день  працювати  на сонці, ввечері  наварити  їсти на  велику сім’ю, поробити порядки, кілька  годин  поспати,і, зранку, як огірочок, бігти на роботу. - Що  ви хочете, пані Олю,старе  покоління, люди  з  гір, тепер  таких  вже  немає,- сказав  мені  лікар  мами з онкологічної  лікарні. Мої старенькі  батьки - такі  ж. Лікар також  переселенець з  Польщі. Народився  там, а  живе  все  життя  тут. Але має в генах  іскрометний  гумор, життєвий  оптимізм і, взагалі, гарна  людина.
- Дохтор, а  як  ви  ся  здогадали, же я  переселенка, - наївно спитала моя  мамочка у лікаря. Він посміхнувся і  промовчав. Я  ж не промовчу.
- Ви  знаєте, мамо,то так  важко здогадатися. Ви ж у нас говорите чистою українською  мовою, а лікар чогось  подумав, що  ви - переселенка. Дивно… Мама  не  розуміє  мого  гумору,інколи, навіть ображається. На  поміч приходить "дохтор"
- Я,бабуню, по вашій мові здогадався, маєте  гарну говірку. Мама вже щаслива
- Видите, дохтор, як он а  ся  з’ня сьміє, - скаржиться  лікареві  мама.Она така добра до мене, але має  татову  натуру, не годна мі  нич стерпіти.
- Гарну дочку маєте, бабуню, і добру,бачите, як вас пильнує. А то, що трохи нервова, то не  дивуйтеся - вона  стільки  пережила. Мама уже поплакалась перед лікарем, розповідаючи  про смерть улюбленого внука і про наше горе. Про болісну розлуку з молодшим внуком також  розповіла, тому вже має до нього довіру, як до рідного.
- Я би’ м мала тяжкий гріх  перед  Богом, якби’м нарікала. Она, пане дохтор,ані до Ізраїлю не поїхала з чоловіком і сином, бо мене не хтіла лишити.
- От, бачите, бабуню, шануйте свою доню. Лікар вийшов із палати, а я вдивляюсь в дороге обличчя. Моя рідненька, красуня,- любуюсь  я своєю мамочкою. Малесенька і  худенька, як горобчик, вона за кілька днів стала улюбленицею всього відділення лікарні. І так було завжди. Де  працювала, з  сусідами, із свекрухою і свекром, яких називала мамою і няньом, і любила  більше від  рідних  батьків.
А дід  Штефан і  баба Текля  її просто  обожнювали. Добре  знали, як  їй  живеться  з їхнім єдинаком, а вона  навіть ніколи не скаржилась на свою долю. Хіба, коли уже няньо «разбушевался», як Фантомас, то вона бігла за  допомогою, і то більше через  дітей, ніж через  себе. Ой, і  гірке  ж  їй  життя  дісталося.  А вона, як почує гарну  музику, починає підспівувати і каже  - Жеби я була молодша, я би  іщі  в танець ся  пустила. Це - у  вісімдесят три роки.
Колись давно, як я ще була зовсім малою, у нашому селі  кожної  неділі у клубі були танці. Починались після обіду і тривали до години четвертої  ранку. І той, тяжко спрацьований  нарід, гуляв, як  дурний…
А ще  співали «Пили  горівку, пили наливку, та ще й будем пить.
А  хто з нас, браття, буде сміяться, того будем бить...»
         ... Марія з  сільських  танців  прийшла  сьогодні  трохи швидше від чоловікових  сестер, ще не відданих  дівок. Як не як, а вона - мати чотирьох дітей, чоловік вдома чекає. Зайшла тихесенько до сіней, потім нишком у кімнату, щоб не розбудити чоловіка і дітей. А муж ще  не  лягав, читає книжку коло настільної  лампи. Кому що, їй  танці, а йому- їсти не давай, а  почитати. Що за натура, до кого вдався. В його родині  всі  нормальні, а він - вчений. А ще  образився на рідну сестру з Америки, що вона не хотіла йому помагати. Добре мала.
Вона так тяжко заробляла  копійку  разом з чоловіком, бавила жидівські  діти, а її  муж  гарував на тютюновій фабриці, так надихався тої  отрути, що зараз хворіє на рак крові.
Але  то  медицина  в тій Америці, двадцять п’ять років хворіє на білокрів'я і живе. Та в нас би  вже  давно йому був амінь. Або, аспірин в таблетках  прислала в пакунку. Мама Текля їй  написала, щоб сказала, від чого ті  піг’улки, а  вона  відписала, що  від  всього.
- Як  вас буде  голова  боліла, то пийте, і на живіт вони помагають. І на простуду - ліпшого ліку нема. В одній  пачці прислала  десь  коло  200 піг'улок.
- Ти  чого, мамо, так  скоро  прийшла,- перебив чоловік Маріїні думки. Я ще один розділ не  дочитав. Бодай ти здоровий був,- подумала Марія. Я собі гадаю, що  він давно бачить  третій  сон, а  він ще не  лягав.Понакривала  дітей і втомлено присіла. Чи то є розум  в  голові ? Вчора сама  обсапала  весь город, ходила  з молоком до Львова, бо той вчений  -  копійки не дасть. А восени троє  дітей  треба вислати до школи. Форми купити, взуття,  книжки. Надя вже  геть доросла, а  доношує її  сукенки. Але ніколи не просить купити їй нові лахи, бо знає, що  мама не  має  звідки. А той  читає і  що йому біда  зробить.
- Та  вже досить  читати, - сердиться  Марія. То ж треба, хоч би чорт  вчений колись  приревнував. Цілий вечір  кавалєри брали її  до танцю, дівки сиділи, а вона ні  одного танцю  не пропустила.  Якби він так пішов на  пів-ночі, вона  б  його забила. Вкотре Марія ловить  себе  на  думці, що ревнива. Пройшли  роки, а вона ніяк не  заспокоїться. А тут ще  сільські  кумасі  підкинуть, час  від  часу, жару у  вогонь. Десь хтось бачив, як її  Федьо з якоюсь жінкою стояв і  розмовляв. Ну то й  що. Що йому  не можна говорити з жінками, - картає  себе  Марія подумки. А ти сама прийшла  під ранок, а до нього чіпляєшся. Та  ж його, крім  книжок, ну і горілки, звичайно, цілий білий світ не обходить. Сам тебе сьогодні  спровадив на музи’ку в  клуб.  - Йди, Маріє, йди, що  будеш  в  хаті сиділа. А я  за  той час  дочитаю  статтю з  Літературної  газети. Така інтересна стаття  про  Солженіцина. Мені би твої проблеми, -  думає Марія, підраховуючи, чи вистарчить вторгованих грошей Наді на мешти.  Бачила  у  Львові, дешевенькі, але  гарні. Добре, що не вередлива, що  куплю - в тому  ходить. Не  то, що  то  мале  г…но, - думає  Марія про наймолодшу доньку. Шмаркачка, а вбиратися хоче, як  доросла  дівка. А що дивуватися - артистка росте. П’ять років, а пісень знає сотні. Голос  має, як у  діда Штефана – сильний  і  густий. Як  заспівав вдома, в Зиндра- Нові,то було  його чути на всі гори...
Були би гроші - віддала б її  вчитися на  артистку. Сьогодні  в  клубі  стояла  на  стільчику, бо ще  її  добре  не  видно, і співала  " Всюди буйно  квітне  черемшина", така довга  пісня, а  воно  ні  разу  не забулося слова. Люди аж  плакали, а  одна жінка  казала
-  Марусю, маєте таку мудру дитину, пильнуйте  її , щоби з нею нічого не сталося. А  я її  маю  час  пильнувати, як  я роблю, як  той  віл. А  воно, бідне, ходить  цілими днями по  селі, як  циганча. Старші  діти  в  школі, свекруха  не  має часу, бо цілий  день  в  полі. А мої  мама  не  хочуть з  нею  бути, бо  вона  від  них  втіче. Не  маю  до  них  серця, які  були, такі  ся і  лишили. Ніхто  їх  не  обходить -  ні  я, ні  мої  діти. Як  принесуть  пару  яєць, то візьмуть з  мене  рубля. Бо вітчимові  треба на  горілку. Вчора посилали дітей за  чверткою  для нього, «бо  юш  свище». Він  як  хоче  випити, то відразу  свистить зі  злості. А  мої  няньо  маму так любили, горілку не пили, але  що  зробиш, як  у  них з вітчимом -   любов...
- Вона в вас не по роках розвинута,- сказала  їй вчора Марія Тимофіївна,сільська  вчителька,про Олю. Віддайте її  скоріше  до школи. Ага, будемо мали ще одного професора. Один в хаті  вже є, - посміхнулася сама  до себе Марія. Вчора  приходила Ольга, наймолодша чоловікова сестра,скаржитися на свою улюбленицю. Була така недобра, що аж нею тіпало.
- Ти своїй шмаркатій рот закрий, - сказала  до брата. Знаєш, що  вона по селі  говорить?
Що я не виходжу заміж, бо мене ніхто не бере. Мені вчора на зупинці  жінка з села казала
- Яка та  ваша Оля мудра  дитина. Я  її  спитала,чи тато  горілку  п’є, а  вона, як стара, каже
- Кожен день приходить п’яний, а грошей мамі зовсім не дає. Потім я спитала про вас,Олю, чи ви не виходите заміж? А вона мені
-  Та  наша Ольга  мала стільки  кавалєрів, всіх  повідганяла, а тепер, хто  її  буде брав, вона вже має 30 років.Тато її, заразу малу, так любить, ще ні  разу  пальцем не рушив, але вчора  вже хотів бити. Взяв ремінь, а  вона так  злякалася, що вже не бив. Пообіцяла  більше так  не  робити. Що  за  дитина? Нема  права  нічого  в хаті сказати, як вона вже все  знає і по селі рознесе. Старших, Надю і хлопців, цілий світ не обходить, а тою, де не посієш, там пожнеш. Правдива баба Текля. Як стане в селі з кимось говорити, то в мене за той час хліб спечеться в п’єцу, - посміхається сама до себе Марія. Недавно була ціла комедія. Зустріли мама  жінку з села, місцеву і кажуть  до неї
- Дай,  Боже, счестя, пані Ліро, як ся має’те? А вона ніяка не Ліра, то їй в селі прізвисько таке дали, бо її дочка Настя за щось в  тюрмі сиділа рік, а як прийшла з тюрми, то почала говорити  по- російськи, і сильно матами  крила. Так і помре  Настею  Ліриною. Скільки разів казала мамі, щоб не називали нікого по прізвищах, бо то можуть бути сільські прізвиська, а люди на них ображаються.
- Йой,  дітино, та я дума’ла, же она ся так пише – Ліра, я єй  не хтіла образити, бо’м  до неї  навет  повіла:  - пані  Ліро. Ціла комедія з тою мамою Теклею. Але їх в селі всі люблять,бо кращої знахарки нема на усю  довколишню місцевість. Знають і рожу спалити, і що на радикуліт  прикласти, і рану чим загоїти. І  всі  ліки  тільки на травах. Хоч би комусь передали той дар, бо як помруть, то не буде кому в селі лікувати людей.
Най росте здорова, - щасливо усміхнулася Марія сама до себе, згадавши знову про свою наймолодшу доню, татову і мамину  улюбленицю, - буде коло кого на старість голову прихилити. Старші скоро порозбігаються з дому, Надя  через пару років заміж вийде, така гарна і роботяща  виросла, а з хлопців який толк? Вчора Ромко казав, що хоче їхати до  Помарян, що десь за Львовом,  вчитися на тракториста. Який там з нього тракторист  в  14 років. Але він  бідний, бачить, що вона собі не дає ради, хоче з хати вступитися. Та й з татом він не годен змиритися. Той прийде п’яний  і  командує в хаті, а син  має характер Федів, і не змовчить. То не Надя, чи Стисік, що мовчки  послухають і зроблять, як тато скаже.
- Боже милий, Свята, Маріє, зішліть з Небес щастя  на моїх дітей, нехай  ростуть здорові.  Во  ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь, - засинаючи, прошепотіла втомлено  Марія.  
      
                                                                                                  Ольга Теодор.
Тлумачення окремих слів:

Она ся з’ня сьміє – вона з мене сміється;
Не годна’мі  нич  – не може мені нічого;
Жеби – щоби; іщі – ще;
Же она ся так пише – що то її прізвище;
Навет повіла – навіть сказала; (тлум.О.Т.)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© Залєвський Петро, 15-07-2011

Абисьте знали

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Z, 20-08-2010

Такі замальовки-оповідки...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 20-08-2010

Незлецький образок

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 20-08-2010

Ваші слова, це спів Карпат, НАШИХ Карпат

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Василь Шляхтич, 20-08-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Tamara Shevchenko, 19-08-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.05068302154541 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати