Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 24930, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.238.5.144')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Повість

Конокрадська честь 7

© Михайло Гафія Трайста, 18-08-2010
7
Іван Кочерга сидів на сухому яблуневому пні вкінці Лупулового саду і чекав на Хараламбія, який мав повернутися від Йончія Лупула. Коней, яких Лупул взяв від Хараламбія, вони обидва крали, – так що половина грошей припадала йому.
Кочерга думав в цю ніч перейти Тису і добратися до старого Коцора в Трибушани, в якого ховав крадених коней і тримав свої гроші, які заробляв на крадених конях.
Багато дечого навчився Іван Кочерга від нього. Старий Коцор в свої молоді роки розумівся на конях дуже добре і був відомим конокрадом. Тепер він став чесним багатим ґаздою, якого всі поважали, але радо допомагав молодим конокрадам. «Бо це кляте ремесло», як раз увійде в кров, то вже не забудеш його, хіба лиш на тому світі», – часто «сповідався» старий перед Іваном.
В старого Коцора Іван тримав захованих ще п’ятеро коней, яких думав післязавтра продати в Ужгороді Пейтеру Лойошу, який завжди купував їх від нього.
Кочерга вже мав досить зібраних грошей, щоб покинути «кляте ремесло» і почати чесно ґаздувати, як почав колись старий Коцор. Трохи землички вже купив, і пару молодих коней тримав для себе, ще думав побудувати хату, бо вже знайшов собі дівку, з котрою одружиться.
Іван Кочерга знав, що будь-котрий ґазда з Вишавської Поляни радо віддав би за нього дівку, хоча й всі здогадувалися, чим він займається, але він собі вибрав найбіднішу дівчину – круглу сироту, наймичку скупого та злого ґазди Аркадія Юркуца. То була Митринюкова Івона.
Іван Кочерга закохався в Івону ще здавна, коли вони були малими дітьми. Тоді він, як і вона, служили в Аркадія. Він випасав ягнята і худобу скупого ґазди. Івона Митринюкова була далекою родичкою Аркадія Юркуца. Після смерті її батька, матері і меншого братика на тиф, Аркадій забрав Івону до себе. Трохи поля й хату, яку залишили після себе Митринюки, він продав жидові Янкілю, домовившись з тим, що нібито Василь Митринюк позичав від жида грошей, яких не встиг повернути.
Хоча всі люди з Вишавської Долини знали, що то велика брехня, та їх це не обходило, бо хто ж погризеться з Аркадієм за бідолашну сироту?!
– Я й так даремно її годую, бо як тільки підросте, підніме хвіст і піде, не сказавши мені ні спасибі за хліб та сіль, – нарікав на Івону Аркадій Юркуц.
Бідна ще дев’ятирічна дівчина приносила тоді більше користі, ніж споживала «хліба й солі», за якими стільки плакав Аркадій.
Іванко Кочерга тільки на два роки був старшим від Івонки. Коли бачив, як Юркуцові хлопці цілий день гупкають кулаками в її плечі та смикають за брудні нерозчесані коси цієї босої в довгій брудній дрантивій сорочці дівчини, то й сам багато разів смикав її за коси, штовхав та щипав. Найбільше дратувало його те, що це босе «щенятко» не сердиться, не охороняється, й навіть не плаче.
Та одного разу, коли Івона розбила глечик із сметаною, й Аркадій відшмагав її батогом так, що дівчину відливали водою, поки не прийшла до тями, одинадцятирічний Іванко Кочерга порозбивав всі Юркуцові глечики, які висіли на кілках перед хатою, а потім повилиав все молоко, сметану й тридцятилітрову бербеницю сирянки, яка стояла в шопі. Пі-сля того побив до крові обоїх Юркуцових хлопців, набагато старших від нього, і втік в ліс, заклянувшись, що стане великим опришком, як Олекса Довбуш, і запалить Юркуцову хату, а самого Юркуца зі всією родиною його леґіні-опришки посічуть на мак. Тоді він посадить Івону на білого коня, або краще на вороного, бо він страх любив вороних коней, і повезе її в гори й там зробить своєю дружиною, яка буде чекати і виглядати його зі своєю ватагою з грабіжництва панів і таких злих та скупих ґаздів, як Аркадій Юркуц, а гроші та золото й худобу він буде роздавати бідним людям, які споминатимуть його, Івана Кочергу, з роду в рід, як споминають Олексу Довбуша.
Після кількох днів холоду та голоду малому Іванкові пропала охота опришкувати, і він найнявся служити в Трибушанах до Остапа Коцора, який трохи-потрохи навчив хлопця «клятого ремесла», яке Іван почав з пари Аркадієвих молодих коней.
Враз Іванові думки перервав постріл, луна якого покотилася долиною Ронішори, вдаряючись об горби Горавиць.
– Що за чорт?! Це ж з-поза річки, з Лупулового обійстя, – ледве встиг Іван здивовано прошептати, як з того самого боку пролунав і другий постріл.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Слідкую

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Та, що марить, 20-08-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© , 20-08-2010

Продовжую...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 18-08-2010

Ввести би в цей шматок тексту

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 18-08-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.83432602882385 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …