Вона була дуже красива і майже мертва. Губи бліднули (їй то завжди личило, навіть помаду вибирала таку, щоб мінімум червоного), рухи робилися мляві. Лишалося приблизно дві години. Леся навмисно попросила Дена знайти такий трунок, з відстрочкою, щоб знати напевне – нема вороття, і в той незворотній час побути з найближчою людиною. Зі мною.
Життя втікало з кожним порухом стрілки старезного годинника, а ми мовчали. Їй не було потреби виправдовуватися, бо я знала всі мотиви, всі поштовхи, ями-на-шляху і обрізання крил – усе, що спричинилося до ковтання останньої пігулки. Смерть матері під колесами і батько з “білочкою”, скоропальне заміжжя і втеча до коханого коханця, який потім – о, ця іронія долі! – збив просто біля переходу жінку з дитиною. Він не був п’яним, він був закоханий і спішив до неї, але життя двом невинним це не повернуло. А потім той принизливий суд і десять років за гратами. Він не витримав і двох – повісився. Я пам’ятаю, як відпоювала Лесю чаєм-з-коньяком, а потім і просто самогонкою тієї страшної ночі. Пам’ятаю обгорілі листочки з віршами, які витягала голими руками з грубки, коли вона вирішила покінчити з творчістю. “Вони – як прогірклі сльози. Я не хочу, аби ще комусь так боліло”, - казала тоді, а я вперто рятувала папір від вогню, бо на ньому жила вона. І далі житиме, хоч завтра моєї Лесі уже не стане. Я знала, що вона це зробить, на ній була якась така печать самогубства, мабуть ще до того, як вона народилася.
Я хотіла сказати, як її люблю і як мені буде самотньо, але Леся і так це знала. Тому ми просто обнялися.
“БЛЯЯЯ!!!. – надривався мій внутрішній голос, - якого хріна ти тут розляглася?! Чому ти не дзвониш у “швидку”, не поїш її марганцівкою, не переконуєш, що життя варте того, щоб жити, не везеш до лікарні?! У тебе ще вистачить часу, але скоро буде пізно! Чому, ну чому ти нічого не робиш?!”. Я пам’ятала про це все, але й знала, що вона мені не простить, якщо врятую. Життя – то зовсім не той подарунок, який вона хотіла б отримати. Навіть якщо виживе сьогодні, стане холодною і чужою. А потім, за якийсь кавалок часу, зробить своє. Леся вперта як сто чортів. Чоррррт, як же ж я – без тебе?!
Я ревіла їй у плече, а вона мене заспокоювала, гладила волосся. “Не бійся... Ти сильна..., - ледь чутний шепіт, - тільки не йди за мною, а то я тебе прокляну...Пообіцяй, що не підеш...”. Я тільки міцніше вхопилася з її руку, ніби це могло втримати. А течія все сповільнювала свій плин... “Я обіцяю, сонечко... Обіцяю”. “Тобі час іти. Не варто, аби тебе тут побачили...”. Поцілувала уже холодну щоку. Примусила себе не розплакатися і не озиратися, от тільки та жовтувата каламуть, що вже заволікала глибоку зелень очей, все стояла перед внутрішнім зором, поки акуратно зачиняла двері. Господи, як це страшно – ніби власноруч забиваєш віко труни!..
На сходах зняла уже непотрібні рукавички, натомість одягнула темні окуляри і глянцеву посмішку. Хоча Леся і залишила записку, ліпше нікому не знати, що я теж була присутня. А поки – додому, спати. ЇЇ знайдуть ближче до ночі. Завтра буде важкий день...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design