Майже рік як це величне дерево сумовито зустрічає тебе на порожньому дворищі. Похитує височенною кроною, злегка шумить, неначе прагне розповісти найпотаємніше. Хата і сараї на обійсті виглядають геть змалілими та принишклими. Кожного разу, заходячи сюди, знаходиш кілька всохлих дрібних гілок, скинутих під ноги. Покірно гнешся і визбируєш.
Цієї весни берест незвично буйно зацвів. Ще безлисте гілля гнулося від кетягів-пучків. У котрий же раз? Мабуть 250 набереться. Сімейна реліквія, що гуртувала, прив’язувала твоїх предків до оселі. Ще з прабабиних розповідей, береста пам’ятали таким же...
Наприкінці травня доспівають плоди-крилатки і розлітаються, розносяться вітром. Їх неймовірно багато. На городах тисячі пророслих пагінців сполюються господинями під суцільне бурмотіння:
-- Яка користь із береста? Спиляти негайно та посадити яблуню чи вишню, -- казали „розумні”. – Хату ще завалить. А як усохне, то ціла біда – ні пилкою, ні сокирою без втрат зубів, лез і здоров’я не обійдешся. Нащо таке дерево? Голоблі та дишлі до возів робити нікому...
Але тоді, 250 років назад, якийсь чоловік не наважився цюкнути молодого пагінця на подвір’ї. Хто він був? Ех, перенестися б та поглянути. У 30 метрове дерево іноді влучала блискавиця, залишала вертикальні смуги на пошматованій корі. Звідти витікав-пінився сік, та все ж жовтаво-брунатні тріщини неодмінно загоювалися, утворюючи дивовижні нарости.
Розкажи, бересте, скільки малят зіп’ялося на ноги під твоєю розлогою кроною? Адже з десяток поколінь при тобі змінилося. Влітку дітлашні було де ховатися від пекучого сонця, і навіть оскаженілий буревій, що розганявся десь у полі та хижо перестрибував балку, розбивався на друзки об корону, ставав упокореним легким вітерцем.
Зимою 1931 року дворище вперше обезлюдніло. Діда з бабусями і малими дітьми вигнали з хати на сніг під дерево. Чужинці зловісно сновигали, забрали худобу і все збіжжя. Вирок пузато-шкіряно-наганистих – „експлуататори”.
Далі – спустошення, порожнеча. Цілу зиму – кучугури снігу у дворі, скрип розчахнутих дверей у хаті та сараях, моторошна темрява, що поселилася у будівлях і глухий стукіт віконниць. І над усім цим – розчепірене до неба, у німому запиті, почорніле гілля береста. Той не міг збагнути, зрозуміти: а задля чого я тут стою?
Проминули місяці поневірянь у родичів та знайомих. Господарям влада „великодушно” дозволила поселитися на обійсті, викупивши... власну хату. Щоб назбирати грошей було спродано все цінне. Рідкісні 100 річні плахти , витончені домоткані різнобарвні стьожки, сорочки, рушники , дукачі, чоботи, шапки і кожухи.
„Обнулений” варіант буття поволі рушив далі тільки після 33-го року. Поступово дворище наповнилося різноманітною живністю. Молоді лелеки, стаючи на крило, всідалися на верхівку береста, адже звідти так легко пірнути у політ.
Корови, кози, коти і малюки бродили, лазили , чухалися, вовтузилися, тупцяли біля зморшкуватої спини дерева і притулялися до неї. Поряд завжди стояла літня кухня, яка ледь не щоденно обкурювала нижні гілки, розганяючи шкідників.
По війні берест, що вже встиг замурувати під наростами кілька куль і осколків, радо зустрів на подвір’ї смагляву 18 річну дівчину з протилежного піщано-лугового кінця села. Нашу матінку. Життя завирувало з новою силою. Троє дітей, шестеро внуків і сім правнуків. І коли вдавалося зібратися ледь не всім сімейством, то під деревом розпочинався „повний хаос” – матінка почувалася найщасливішою...
Та так не буде більше... Моторошно про це думати. Ще не переболіло. Та й чи загоїться? Чого мовчиш, бересте?
Невдовзі сюди з’їдеться, збереться багато люду. Автівки хаотично розташуються вуличкою перед двором. Роковини по смерті... Три десятки родичів і знайомих. Місця вистачить усім. Літня кухня, як і колись, пускатиме сизий димок. Люди спочатку стоятимуть купками, стиха розмовлятимуть. А потім сидітимуть за довжелезним столом, довго згадуватимуть господиню, на якій тримався цей двір, і ще багато вкрай важливих речей. Отих, які відкриваються тільки після смерті.
Трьохмасна кішка, що вже півроку як зійшла з двору і перебралася до сусіда, злякано поглядатиме на подію зі схованки. І тільки височенний берест безлистий і подекуди вже без кори, німуватиме вгорі засохлою кроною. Сонячне проміння, злегка посічене і розпорошене гіллям, блукатиме-мерехтітиме споришем, неначе вишукуватиме чиїсь давні сліди...
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design