Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 24010, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '44.222.212.138')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза сімейне життя

Хіба у такомі віці кохають?

© Tamara Shevchenko, 22-06-2010
- Надю! Поглянь, чи підходить ця краватка до моєї сорочки? – просив Ігор дружину, яка ще поралася на кухні.
- Та що ти, краще вже сіру одягни, вона має такий відтінок, як твій костюм.
- Не чекай мене ввечері,  бо сьогодні прийматимемо новий будинок, потім корпоративна вечірка.    Повернуся пізно.
- Не хвилюйся, у мене сьогодні нарада, то теж  буду невчасно.
   До таких розмов їм не звикати, але сьогоднішня особлива для обох...
   Він уперше у житті зважився на те, чого не знав, не розумів і не міг навіть уявити раніше. Якась невідома сила штовхала до незнайомої жінки: щирої, відвертої, доброї, із якою у нього, здавалося, стільки спільного...
   Ігор і Надія завжди довіряли один одному. А як інакше? Двадцять сім років разом, двох дітей одружили, старша вже й онукою нагородила. Але вони ще молоді, тільки п’ятдесят відсвяткували.
Ще з дитинства були разом:  гралися в одному дворі, ходили до одного класу, вчилися в одному інституті, тільки на різних факультетах. Одружилися на останньому курсі, працювали, виховували дітей.
   Коли діти закінчили школу, то хата стала неначе пустелею. Він – солідний діловий чоловік, завжди охайний і доглянутий. Вона – сучасна жінка, добра господиня з гарним смаком та теплою привітною усмішкою. Усі їм заздрили, але подружжя  не зважало ні на кого, бо думали лише про дітей і сімейний затишок.

   Здавалося, життя тільки починається. Спочатку були маленькі діти, які не давали спокою ні вдень, ні вночі. Підросли – то вже було зовсім не до особистого життя: у невеличкій двокімнатній квартирі з тонкими стінами батьки боялися  навіть поворухнутися у своїй кімнаті, бо діти усе розуміли.
  А зараз? Зараз вони лише удвох. Як раніше чекали таких хвилин, щоб квартирі залишалися самим! Тепер - вільні! Вільні? Вільні...

   Здавалося б насолоджуйся життям, живи, кохай, як не мав часу раніше. Але... Коли вони в останній раз? Ні, Ігор уже не пам»ятає. Не правда, що зник інтерес до жінок, він ще живий,  поглядє на красунь, але завжди залишається вірним своїй Надії.

   У чому ж справа? Чи любить він її? Звичайно, любить, як жінку, яка 27 років прожили пліч-о-пліч, була коханкою, подругою, хорошою господинею, яка щоранку готувала сніданок,  слухала про справи на роботі, давала поради, прасувала сорочки, народила йому гарних і розумних діток, їздила з ним у відпустки. Так, він її кохає, та чомусь увечері дивиться телевізор, поки дружина сама не засне у ліжку, а Надя, коли чоловік вимикає телевізор, робить вигляд, що вже заснула. Що сталося? Як могло дійти до такого? Обом ще сняться еротичні сни, але отой потяг один до одного десь зник.

   Надія працювала адміністратором туристичної фірми, часто спілкувалася з гарними чоловіками, та для неї Ігор був єдиним. Тільки останні роки, коли діти покинули батьківське гніздо, не могла пригадати моменту, як почалося оте «не хочу» в її єстві. Це так жахливо...

     Місяць тому на роботі, її думки не покидали слова «кохання , зрілість». Вона набрала їх у пошуковій системі і відразу натрапила на форум, де обговорювалося питання: «чи можливе кохання у зрілому віці?».
Надія була вражена відвертістю тих, хто писав про свої почуття, розповідав про себе так відкрито. Найбільше їй сподобалися дописи чоловіка з дивним іменем Ядан:

- Іноді мені здається, що дружина не кохає мене, бо каже, що завжди зморена і хоче спати, що болить голова, що рано вставати...

Нічого нового, Надія так її розуміє. Не втрималася, зареєструвалася на форумі, і ось вони вже удвох ведуть діалог.

- Припустимо, що твоя дружина каже правду, але чи зможеш пригадати, коли останній раз цілував її,  як повертався з роботи,  коли дарував квіти, не враховуючи свята, коли ви разом готували вечерю?
- Послухай, хто ти така, щоб мене вчити? Хто тобі надав право ставити такі запитання?
- А ти хіба для себе пишеш?
- Але й не лише для тебе!
- Добре, тоді й не читатиму!

Наступного дня вони знову на форумі:

- Тобі чоловік теж давно не дарував квітів?
- ......
- Ласкаві слова теж вже давно не чула?
- Та чого ти причепився? Не пам»ятаю,  коли останній раз він дарував квіти. Був час, що я уникала ласкавих слів,  бо діти поруч, а в сусідній кімнаті чути усе...
- Кажеш, що чоловік винен...
- А хто ж?  Він прийде з роботи і на диван, а мені треба поратися в хаті, дітей приспати. Коли прийду до ліжка, то вже не до того. Які там ніжності? Хоча так хотілося романтики...
- Чоловік тобі зраджував?
- Тебе нікого не обходить.
- Хіба ти не хочеш поговорити про це?
- А ти зраджував своїй дружині?
- Я не відповідатиму не це запитання, бо якщо скажу «Ні», то ти не повіриш, а якщо скажу «Так», то послідує відповідь: «Усі ви такі!»
- Який ти передбачливий.
- Ти йому зраджувала?
- Він у мене був першим і єдиним чоловіком.

Наступного дня знову «випадкова» зустріч на форумі: питання-відповіді, роздуми, поради.

- Дякую за відвертість. Знаєш, мені дуже цікаво з тобою спілкуватися. Може, зустрінемося і допоможемо розібратися у самих собі.
- Не знаю, я боюся.
- Чого ти боїшся? Ми підемо в людне  місце, хоча б у кав»ярню.
Надія розуміла, що зустріч із невідомим і таким відвертим чоловіком ні до чого хорошого не доведе, але внутрішній голос підказував їй написати: «Так».
Вони домовилися зустрітись у невеличкій кав»ярні на другому кінці великого міста, де їх ніхто не знав. Надія заходила туди, коли їздила відвідувати в лікарню свою подругу. Тому вирішили після роботи замовити по телефону місце у найглибшому куточку, щоб поговорити спокійно. Номер столика, який обрав її співрозмовник, був символічним. Номер двадцять сім, як двадцять сім років подружнього життя.
Після роботи вона ніяк не наважувалася вийти з кабінету,  у серце щеміло, виривалось із грудей від страху та емоцій.  Надія почала пригадувати найкращі моменти, які вони прожили з чоловіком, а їх було так багато! Чи варто їхати на ту зустріч?  
Врутрішній голос наполегливо штовхав до маршрутки, яка їхала у потрібному напрямку...
Машина зупинилася навпроти кав»ярні, із неї вийшла гарна жінка середніх літ, яка була чимось схвильована, вона підправила зачіску легенькими дотиками пальців і рішуче відкрила двері...
Офіціант показав замовлений столик, за яким Надія побачила... свого чоловіка...
Не можна описати все те, що відчували двоє у цю хвилину. Вона кинулася в обійми Ігоря, а той схопив її на руки і почав кружляти під спокійну мелодію, яка грала у приміщенні.

- Мабуть, коханці, - прошепотіла юна дівчина за сусіднім столиком своєму нареченому.
- По чому це видно?
- Бо в такому віці не кохають.
..
А вони кохали, не зважаючи ні на кого і ні на що, бо всі проблеми вирішили ще на тому форумі. Їм знову було вісімнадцять і вони щойно «відкрили» один одного.



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

Та який там той "наш вік"!..

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ольга Теодор, 20-08-2013

Хіба у такомі віці кохають?

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Maria Goncharenko, 01-08-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Биндас, 29-07-2010

Поки живе людина

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 25-06-2010

З початку було відомо, до чого йшла оповідка.

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Наталка Ліщинська, 23-06-2010

Казка для дорослих

На цю рецензію користувачі залишили 11 відгуків
© Любов Долик, 22-06-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 1.0933520793915 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …