Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 23880, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.235.227.36')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Щоденник

Етюд опівночі

© Юлько, 17-06-2010
Ти блукаєш в туманах, без цілі, без волі,
              Ту  ж все пісню співа самота..                 .
Євген Маланюк
        Звикла працювати вночі. Огорнута темрявою, млявою байдужою тишею. Самітним вогником горить настільна лампа, несмілива тінь од напруженої руки, що ніби зрослася з ручкою, падає на пожовклий чорновий чи вибілений аркуш. Ніщо не стає на перешкоді всеохопній думці.... І саме тому, що вночі не існує ніяких рамок, меж - вони поснули разом з усіма - думка тікає, звертає зі шляху, силкується дійсно все охопити. Думка... Дарма намагаюся повернути її, підпорядкувати. Уночі думка живе окремим життя, у свідомості чи під час сну, уночі вона не твоя, вона прагне через невідоме з"єднатися з незвіданим.
       Думка втікла. Наче в"язень із жорстокої сірої тюрми. Камера пустує. Думка втікла, а лиш вона - моя вірна компаньйонка, коли працюю уночі. Тому самотньо. Самітний вогник лампи, стіни книг вивищуються ( моя втомлена свідомість гіперболізує) ледве не до стелі, мовчить телефон ( і чому я чекаю дзвінка серед ночі? ), пожовклий аркуш чернетки-щоденника із тінню химерної форми на ньому ( рука, що зрослася з ручкою) покрив усі білі аркуші зошита й книжок... З однієї з них на мене кидає задумливо-мрійливий погляд   Хвильовий.  Думка тікає в іншому напрямку. Хвильовий, Куліш, Курбас. Маланюк, Теліга, Мосендз. Довженко. Самчук, Багряний. Думка гортає сторінки "Романтики" й "Патетичної сонати", покірно служить "імператорові залізних строф", оплакує Телігу, переінакшує в поетичні рядки "Нарід чи чернь?", мріє про Багрянову публіцистику... і щосили намагається знайти калюжі й зорі в них серед заметів, що діамантами виблискують під тими ж таки зорями....
       Знов думка звіялась. Сумно, нудно. Самотньо. У тумані "палахкотить мета" вогненними, але мирними очима вікон сусідніх бетонних брил. Воля бажає сну. Але думка! Я не можу відпустити її просто так! Пальці слабнуть, ручка випадає й кидає на ще більш пожовклий від світла лампи аркуш свою власну тінь... Апатично опускаю повіки. Сил, цілі та волі вистачає лише на чекання моменту. коли самота скінчить маминим голосом бідкатись про те, що "одні книжки, як у могилі серед них!". Ігнорую та чекаю. Ось! Думка, нагулявшись удосталь, повернулась і слухняно прямує туди, куди наказую. Розплющую очі. Чи від різкого контакту світла із зіницями, чи то дійсно від відпочинку аркуш ніби став яскравішим... Така приємна, але шкідлива звичка - працювати уночі.....

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Буває таке...

© Любомир Коблик, 20-06-2010

Справжній, класичний

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юрій Кирик, 19-06-2010

о ця філологічна ніч!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Lina Litvinova, 18-06-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола, 18-06-2010

Гуд найт

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Вадим, 17-06-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.75789093971252 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …