Летовище. Ваня стоїть в середині великої брезентової палатки і вибирає парашут. На його зап’ястку, від правої руки тягнеться ланцюжок, що веде до бандури. Інструктор спостерігає, як бандура тихенько дренчить у такт рухам Вані.
Інструктор меланхолійно:
– Може, відчепите інструмент, щоб не заважав?
Ваня злякано притискає бандуру до грудей:
– Нізащо! В мене її ледь не поцупили!
Інструктор:
– Якась цінна річ?
Ваня:
– Бандура.
Інструктор:
– Серед наших парашутистів крадіїв немає, та й на бандурі ніхто не грає, так що залишайте сміливо десь у куточку свій інструмент.
Ваня:
– Ні, я з нею не розлучуся!
Інструктор:
– От їй богу! Це ж бандура, а не дівчина. Ставте, кажу вам. Ви ж все одно її залишите, коли стрибатимете!
Ваня:
– Не залишу! Я з нею стрибну!
Інструктор:
– Ви чи здуріли? Де ви бачили, щоб люди з бандурами стрибали?
Ваня (гордо):
– Я бандурист!
Інструктор:
– То й що? А якби, не дай боже, були б піаністом, то рояль би за собою волокли?
Ваня мовчки сопе. Інструктор продовжує:
– Якщо ви з інструментом розлучатись не хочете, то вам треба було б на сопілці вчитися вигравати, з сопілкою я би дозволив стрибнути, а з бандурою – зась!
Ваня, з відчаєм:
– Що ж робити?
Тут до них підходе Михайло. На повідку в нього Муха, яка весь час намагається потягти хазяїна кудись у бік. Михайло вмить оцінює ситуацію і знаходить рішення:
– Ваню, не журись, вихід є!
Ваня дивиться на Михайла, потім на інструктор. Його обличчя набуває осмисленого виду.
– Зрозумів, – видихує він і лізе у кишеню. Витягує гаманця, висипає на долоню пожмакані гривні і дрібні копійки.
– Правда, в мене тут небагато, але для такого діла не шкода. Ось, три гривні, достатньо? Ще й мєлоч можу усю зсипати.
Інструктор:
– Ви клоун, так?
Ваня, випрямляється:
– Я бандурист!
Михайло поспішно втручається в розмову:
– То він шуткує так! Він у нас завжди шуткує! Отака весела вдача у хлопця! А я ось що пропоную: ми ставимо бандуру у куток… – Ваня заперечливо хитає головою, – чекай, я ще не закінчив, так от, ставимо бандуру. А поряд прив’язуємо Муху. Я дам йому команду, щоб охороняв. Та до твоєї бандури ні одна собака не наблизиться. Обіцяю!
Ваня у сумнівах:
– Собака може і не наблизиться, а от злодюжка… Дасть твоєму Мусі ковбаси із снотворним, та й по всьому!
Михайло хлопає його по плечу:
– Та мій Муха у чужих нічого не бере! Ти знаєш, хто його тренував? Сам Доннерветтер!
Ваня не знає, хто такий Доннерветтер, але іноземне прізвище звучить вагомо і заспокоює.
– Ну, що ж, – трохи вагаючись говорить він, – прив’язуй Муху, хай постереже, поки я стрибатиму.
– Отак то краще, – з полегкістю зітхає інструктор.
Поки Михайло прив’язує Муху, Ваня озирається навкруги, чи ніде не заховався який-небудь зальотний злодій. Душа в нього все ж неспокійна. На невеликому, захаращеному паперами столику, він вздріває польовий бінокль. Непомітним рухом він тягне бінокля зі стола і швидко ховає його за пазуху.
Михайло помічає ці дії.
Виходячи зі спорядженням з палатки, Михайло тихенько запитує друга:
– Ваню, навіщо тобі бінокль?
Ваня червоніє:
– Ти не подумай, я його не поцупив. Так, узяв на деякий час. Буду спостерігати з неба за бандурою, про всяк випадок. Ану ж той Доннерветтер не до кінця твого Муху вимуштрував! А так я хоч прикмети крадіїв знатиму. У разі чого зможу скласти фоторобота.
Михайло хитає головою.
У цей час в кузові вантажної машини трясуться Тула і Кат. Поряд у загородці рохчуть вгодовані свині. Трохи смердить гноєм. Тула весь час морщить носа і намагається дихати у сторону.
Вона бурмоче:
– Ненавиджу тих письменників, ненавиджу! І комісію ненавиджу! Продажні шкури! Я їм тричі посилала свою повість, а вони завертали! А чого?
– Чого? – наче луна озивається Кат.
– Того, що вони тільки своїм премії роздають, ясно тобі, недоумку?
– Еге, – киває Кат, – ясно.
Він секунду мовчить, а потім боязко запитує:
– Туло…
– Чого тобі?
– То вони там усі родичі?
– Еге ж, родичі, сестри, брати, ну, ще куми різні, усі свої! Нездари! Чого коштує ота їх писанина в порівнянні з моєю повістю «Три кроки по обіді!»
– Це там, де вовк з’їв мисливців?
– Ні, дурень, то – «Що ми утворили чорним літом?», а тут мисливці навпаки, з’їдають вовка.
– А… ну так, ну так, ¬– глибокодумно трясе головою Кат.
Свині чомусь замовкають. Одна з них просовує рило між штахетинами в огорожі повертає свій писок до рюкзаку Тули, і витягує звідти рукопис.
З рукописом у зубах повертається до товарок. На титульному листі видно надпис «…роки по обіді»
З радісним хроканням свині підскакують до здобичі і потрошать аркуші безцінного роману. Здається, на відмінну від комісії, роман їм до смаку.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design