Коли я вперше вдихнув усмак природного повітря, то вперше заплакав од задоволення і радості – таким це життя мені солодким здалося. Заплакав, бо це був лише мій єдиний вияв активності, бо я ще нічого не вмів. Я потонув у сліпучості – бо разом зі мною народився новий день.
- Дивіться, Омелянівно, а воно «в сорочці» , - защебетала молода сестричка – певно практикантка.
- А так. Щасливого ти, Гафіє, синочка народила. Та не стогни вже, досить. Зараз пуповину одріжемо і будеш відпочивати.
Зблиснули сліпучі інструменти – і я вже залементував од болю. Вдруге. І замовк, бо мною оволоділо нове почуття – я поплив у повітрі. Омелянівна поклала мені на тверде холодне ліжко та зняла з мене «сорочечку» - тонесеньку міхурову плівочку з маминого лона. Потім я знову поплив до матері.
- Подивись ще, Гафіє, на свого щасливчика, та однесемо в палату для немовлят. Ти спи собі. Сорочечку я оброблю препаратами, забереш додому, нехай буде на пам’ять…
Я лежав у ліжечку з двома малюками і дивився через вікно на вулицю. Вставало сонце. Внизу – скелі, очерет і багато-багато сліпучої води. Хвильки переливались на сонці, і все рухалося, пливло. Я знав, що вода володарює над усім, бо її дуже багато на планеті – більше ніж суші, риб, тварин, людей… Я ще багато чого не бачив, але достеменно знав, що все на світі є саме так.
Вода в річці пливла у море, море в океан, вода рухалася, як і саме життя – від народження й до смерті. Життя як і смерть, дається і людині, і скотині, і всякій істоті один раз. Бо і в річку не можна зайти двічі – вода буде різнитися.
… Лежати нудно – дуже повільно рухається час. Весна лише на крило збивається. Лід тільки-но зійшов, вода вбирається в береги. На вербах котики пухнасті розпукуються. Я знаю – вони м’які-м’які. А он далі, на другому березі, скільки оком стрель – степи-степи… Неподалік од річки ростуть старезні липи – усе, що залишилось од панського саду. Серед купи сміття валяється черепиця з фірмовим написом, цегла, каміння, - залишки од будівель. Їх ще до революції потрощили, спалили. Чи треба було так? Зараз он знову землю продають під дині, кавуни, огірки, помідори… А хазяї-пани лише іноді з міста наїдуть, коли продукцію час збувати. Селяни знову ішачать. Що ж змінилося за століття? Хіба що колісниці – колись їх коні тягли, а зараз сила коняки береться лише за еквівалент потужності. Вічні основи буття – непорушні. Я, мабуть, невчасно народився. Людство розвивається нерівномірно – бувають і злети, і спади. Зараз, як видно, не кращі часи. Хоча це од мене, на жаль, не залежить.
- Та ж хлопчик, кажу! Три сімсот! – верещала по телефону молода сестричка. – Здоровий козарлюга! Ще й у сорочці народжений. Омелянівна каже, що щасливий буде! Всі біди обминатимуть.
- Обминатимуть, - подумки повторюю і роблю спробу до посмішки. Бо це таки правда.
Зримо уявляю себе шестирічним, і це мені здається, мріяти зовсім неважко.
Граємося біля колгоспної кузні, тягаємо по споришу поламаного воза. Вицупимо на згірок – і скочуємося донизу.
- Хлопці, а що, коли б від Каленика і аж у видолинок прокататися? – пропоную.
- Ага, - заперечують хлопці. – А потім хто воза на гору до кузні притарабанить? Ми ж самі не подужаємо… Ігорко потім сваритиме і до кузні не підпустить.
- Знайшли проблему, - це вже хтось із старших. – Дядько Тодось вертатиметься од молочарні, зачепить його дротом і витягне. Ми попросимо, він добрий, не відмовить.
І поїхали! Некерований віз вже не по дорозі котиться, звертає зі скелі, до кручі. Ой, мамочко! Хлопці, мов горох, додолу. А я з переляку й з місця не зрушу. Буває ж таке… Ось і круча. Мене жбурляє в яр – віз на очах трощиться ущент. Хлопці розбіглися. Я видряпуюся з ярка нагору й зліплюю докупи розірвані штанці. Ото вже мати бубни дасть!...
А тут і мати з сапою біжать – битимуть. Вони ж вгледіли мене цілого і невредимого – і втратили свідомість.
… Ось вже й дорослим став. До батьків на канікули приїхав. Ловили раків у глинищі. Це за Чабановим полем, де Південний Буг різко вправо забирає. Там, у затишному березі, - нора на норі. І тільки раки, а буває, що з нори, коли зумієш, витягнеш пліточку або сомика. Інколи попадається – бр-р-р… - водяна гадюка.
Вже й багато ми з Борком накошкали – дівчата двоє відер здобичі назбирали. Рибу – окремо, раків – окремо, щоб не кусалися.
- Вилазьте, хлопці, - гукала моя Ніна. Я кажу «моя», і це для мене звучить трохи незвично – тільки учора вона стала моєю. Ми тільки-що одружилися. Так, учора ми лежали на пахучому сіні серед зоряної ночі – щасливі, стомлені коханням. Вологий вітерець од Бугу остуджував наші розгарячілі тіла. Неприємні розмови, докори відлетіли кудись далеко. Ну й що, коли мої батьки не погоджуються на наш шлюб? Ми, зрештою, самі вирішуємо сою долю. В який час живемо?.. Руки-ноги є, чого ж іще?
- Чого ж іще?.. – подумки повторюю і кидаю погляд на Нінусю – вона така хороша. Знову занурююсь в воду – там, за зрубом, може, й сом сидить. Ото Ніна зрадіє!
Я таки не помилився. Мабуть сом, бо тіло слизьке і ніжне. Я вже добре взяв його під зябра, але не міг витягти – рука застрягла в норі. Боже, вона й без риби не витягується!.. Вухо вже душить вода. Не вистачає повітря. Я знаю – це смерть. Мені вже нічого не допоможе. Перед очима пропливають кадри з мого короткого життя: дитинство, шкільні роки з канікулами, росяними ранками, випускним вечором… І вже музичне училище, інститут… В думках вже прощаюся зі своїми батьками, з Ніною. Мати так сумно дивляться, в очах – сльози. Хто міг подумати, що мене так підло підстереже смерть? Зараз вона в образі неприступної твердої крейдяної стіни. Я збираю усі сили – і будь що буде! Рву руку. В вухах тріск. Півстіни, немов у сповільненому кадрі, розламуються навпіл. Сомик, вийшовши на волю, хльоскає в груди довгим хвостом. Вода сама виштовхує мене на поверхню. Я дихаю і не можу надихатися життям.
Я бачив смерть. І, на жаль, не востаннє…
Бо через певний час вона ще раз зненацька підкралася до мене. Я був тоді на гастролях у Росії. Бригада поїхала до Курська автобусом, а я ще залишився. Бо мав забрати розрахунок за концерти. Доки вирішив паперові формальності й касир видала гроші, - стемніло. Приїхав на вокзал, а тут оголошують, що з такої-то платформи відправляється електричка – дешево і сердито.
Людей, звичайно, було повнісінько, проте втиснувся. І через кілька перегонів навіть сів. Знайшов якийсь журнал – гортаю, дрімаю. Де взялись циганчата. Віддав їм коробку початих шоколадних цукерок, печиво…
Крізь дрімоту бачу, що в вагоні майже нікого немає – порозсовувались на приміських станціях та полустанках. Я відчув себе незатишно, адже пери мені була велика сума грошей. Оглядівся – циганка спала, а дітвора щось стиха між собою перемовлялася.
«Може, перейти в інший вагон?» - міркую. Але хіба там людей більше? Крізь скло видно, що й сусідній порожній.
Стало трохи моторошно. Душа відчувала тривогу.
…Вони зайшли до вагону вчотирьох. Один старший, сивуватий, одягнений поверх куртки в оранжевий путівський жилет, ще троє – молодші. Прийшли та й сіли напроти мене, неначе у порожньому вагоні більше місця не було. Почали голосну балачку, але балачка та була фальшивою – ні про що. Це я зрозумів одразу. Ще в Харкові у наперсточників, то в них завжди крутилася «театральна група», котра дурника клеїла, доки не втягувала в гру стороннього клієнта. Те ж саме й тут. Один сказав мені щось грубе, інші стали на мій захист. Видно було, що мене хотіли виманити з вагону, щоб у тамбурі пограбувати.
Саме тут циганча підоспіло: дядю йдіть нам пляшку з водою відкрийте. Та й тягнуть за руку. Йду з циганчатами, а циганка дивлячись кудись вбік: «Не йди за ними, бо вб’ють вони тебе, хіба не бачиш?.. Ще хоча б хвилинку протримайся, чорнявий…»
А вони вже тягнуть мене до виходу – той, що в червонім жилеті, вже й фінку вихопив. Тут міліція – циганча викликало.
- За тобою не вперше кістлява полює, - сумно посміхається циганка, - та щоразу зуби ламає, бо в сорочці ти народжений. А може ти Ром?
- Не ром, сестро. То в мене з теплих країв засмага, - я кладу їй у шорстку долоню кілька сотенних.
- Не треба, чорнявий. Гроші самому згодяться, та й не твої вони. Ходи
здоровий. Хоча кістлява ще до тебе навідається. Стережися. Не бійся її, ти своєю смертю умреш…
… - Боже, як же мені болить живіт!.. Може, то Омелянівна інфекцію занесла? Коли пуповину перерізала… В селі хіба умови!..
- Омелянівно… - кличу стиха. – Мені боляче...
І дивуюся, бо як же я можу розмовляти, коли тільки сьогодні народився? Гостро пахне ліками. Гуде в голові. Тіло мов не моє. Всередині все болить. Що це зі мною? – намагаюся второпати.
- Омелянівно! – кличу голосніше.
- Не кричіть, - озивається хтось збоку. – Натисніть он на кнопочку і прийде черговий лікар.
Вмикається світло, але на порозі не Омелянівна, а якийсь незнайомий чоловік у білім халаті.
- Степане Семеновичу, не хвилюйтеся. Ви в лікарні. Як себе почуваєте?
Одразу скільки питань, а в мене крутиться голова, нудить… Наче я десь окремо, а тіло – не моє…
- А лікар продовжував дізнання:
- Чи хоч пам’ятаєте, що з Вами трапилося? Ми зробили Вам операцію
нічого загрозливого. Розрив селезінки. Не хвилюйтеся, скоро видужаєте і знову ще довго радуватимете співом шанувальників Вашого таланту. До них, до речі, і я належу.
Я починаю приходити до пам’яті.
- Згадали, що з Вами трапилося? Ви ж зробили політ із сьомого поверху!
Так, я згадав.
… - Степанку, а поклич лише нашу Лесю з вулиці – будемо обідати.
Я виглянув на вулицю зі своєї кімнати і … покликав.
Потім летів на землю разом з вікном (тільки недавно фірма пластикове поставила, а воно й вивалилося разом з рамою – закріпили погано. Добре, що в нашому дворі ріс старезний каштан. Гілля спасло…
- Вам зараз введуть знеболювальне – і покращає… Ви в сорочці народилися, - каже мені лікар, мовби Америку переді мною одкриває.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design