Сказали не притискати до плеча приклад, тримати руки вільно, не напружувати, дивитись в оптичний приціл на щойно допиту пляшку портвейну рожевого , що її хлопчаки перенесли на той берег річки, поставили там на камені. І стріляти! Дзеньк! Товсте зараз роблять скло чи набої не достатні. Ще раз! Цього разу об камінь.
Знову стріляють. Я пам’ятаю ще як стріляли з гаківниць, тоді по мені лилася тепла липка волога, засихала і довго прикрашала мене, аж поки осінні дощі не вимивали ці бурі плями.
Цікава забава та не про мене. Віддала рушницю. Пляшка миттєво розстріляна вправною чоловічою рукою. А що як самій перейти по броду на той скелястий берег. Травнева вода ще холодна, та ще й тут на стрімкій бистрині, але так хочеться відмежуватись від заспокійливо-співчутливих поглядів родичів. Трошки посидіти , ніби й в самоті, а ніби й на виду у всіх. Там, на тому березі, навіть квіточки ростуть інші, блідо-шафранні , маленькі. Ми на них в дитинстві казали – зміїні квіточки. Он як там ящірки нишпорять поміж камінням, а змії ще сплять, прокинуться на Юріїв день.
Знову ящірка згубила свого хвоста, прямо в щілині біля землі, застряла чи що. Десятки тисяч років я тут лежу, а вони бігають поруч і гублять свої хвости.
Слизьке каміння і холодна течія. Добре , що в цьому місці річка вузька, не дарма ж брід. Хто тут тільки не бродив. У цих місцях була перша козацька Січ. Базавлуцька. Вода піниться біля берега, облизує каміння, мчить далі. Колись я вже переходила цей брід , ще дівчинкою, і ось знову іду. Правда, що ми не можемо вступити в одну і ту ж воду двічі. І вода не та, і я інша. У мене вже донька старша за ту дівчинку, що тут бродила. А я себе відчуваю іноді такою дівчинкою. Чомусь це відчуття приходить з теплом. Мені згадується, як сонце стоїть в зеніті, а я іду боса по жирній пилюці, так що мої ступні м’яко ступають по ній, а як попаде якийсь капосний камінець, то лиш зойкнеш тихо, бо в руках два відра доброї води, що несеш додому. І ще коса лоскоче спину, то трішки поведеш плечима, щоб її поправити. Повела плечима, а коси вже немає. Вода холодна , а камінь теплий. Тут сяду. Треба зібрати розбиту пляшку.
Знову , прийшла і сіла. Гарні ноги і сідниці . Такі молодиці ночами тут любилися, бачив. А ця що, співатиме чи плакатиме? Мовчить. Дмухнув вітерець, виніс з-під боку зміїну шкіру. Що вже якась гадина прокинулась і полиняла?
Пляшка розколота навпіл. Це вино добре п’янить. Додає веселощів, додає жалю. Випите, воно сновигає тілом, то вдарить в голову, то м’якою хвилею опуститься вниз живота, то гладить перса, а то послаблює ноги і весь світ зачаровано гойдається навкруги. Істина в вині, щось забагато мудрощів сьогодні згадується, чи то вже роки наклали свій штамп, додали стереотипів в мислення. З того берегу гукають, час повертатись. Тільки пляшку заберу. Пресвітло, жарко, пекуче і боляче. Поранилась об пляшку?
Знову ця тепла рідина, пурпурова прикраса до осені, щось гади цієї весни прокинулись рано.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design