У мене весняна депресія. Зажала, затисла в своїх лабетах до хрускоту духу, до заціпеніння. Ні поворушитися, ні навіть йойкнути не дає. Думки в голові мандрують роями, однак видко я вельми паскудний пасічник, бо жодного впіймати несила. Отаке лихо у мене чи то зі мною. В голову мудре анініц влізати не хоче. Вже п’ятий раз заставляю себе прочитати хоча б пару абзаців з нового роману Забужко. Та де там! Спотикаюсь на другому ж слові, а коли автоматично очі добігають до кінця сторінки, розумію – нічичирк не второпала, лише побиті шкельця слів в голові та під ногами… Взялася за Кінга, ще гірше – тут крім побитого скла ще й поранені до крові руки чи то пак душа і … болить нестерпно. Ну що ти з нею вдієш. Га? Депресія!
За віном весна і в душах, схоже, теж. Весна, тішаться добрі люди і не добрі ще більше, птаство, звірі, комахи, дерева, квіти, трава, небо, сонце… А у мене депресія. І слово ж яке втнули вигадати! Не спустошення, пригнічення, пригноблення… Це не те, а медичний термін – таки в десятку, пробиває. Засіла в голові і некурли… Ех! Березова кора мого світу видається раптом перевернутим негативом, мушу з тим щось зробити щоб не втонути у собі.
Виходжу у світ чи на світ, та ліпше сказати на люди. Приклеєна чемна посмішка, досконало припасований макіяж, що слухняно ховає синці під очима – плата за недоспані ночі, високі підбори, моя чорна спідничка міні, яку я останній раз одівала тринадцять літ назад, коли в неї влізала. Тому, овва- депресія виявляється має і зворотній бік, як місяць. Мої підбори цокають бруківкою міста, вливаючись новою ноткою в його шумовиння… Весна, цвіте алича, ніжно ронить пелюстки під ноги, запах сягає аж щогл дев’ятиповерхівок. І хоч депресія всілася мені вже на голову, не лише на плечі, я таки високо тримаю голову і не опущу її, навіть коли мені доведеться від того тягаря вломити шию. Така я є, навіть в депресивному стані трохи навіжена.
Зустрічаю випадково свою давню студентську приятельку. Вона чомусь надто заздрісно роздивляється мене:
- Яка ти стала, Птахо! – так мене кликали в студентські роки, невже я зараз знову стала схожою на неї? А Нінка веде своєї: - Ти не таблетках чи на чаях для похудіння? Такою тебе пам’ятаю лише до заміжжя.
Я лише кокетливо посміхаюсь. Коли я скажу, що вранці бігаю підтюпцем парком, втікаючи від своєї депресії, хоча та не дає спокою навіть вночі, а кусень хліба в горло не лізе, хіба вона зрозуміє? Тому мій усміх – лише щит, який маскує мою розгубленість перед поставленим питанням.
- Везе ж декому, - продовжує заздрісно витріщатися Нінка, дружина не останнього в місті бізнесмена, вдягнута в розкішне вбрання, щедро осипана золотими прикрасами по два на палець, а не в стару тринадцятирічну спідницю. Ага, єдине з мого гардеробу, що ще не сповзає з мене.
А я посміхаюсь, по-голівудськи тупо, я це умію, доводячи Нінку майже до сказу. І тоді вона зачинає хвалитися Єгиптом, з якого щойно приїхала, успіхами чоловіка, його бізнесу, спільних дітей. Я ж продовжую награно посміхатися і всі її хваління розбиваються шкельцями-словами кольоровими об мій щит – мою депресію і видно по Нінці, що все у неї далеко не так добре, бо прощаючись вона не зве мене до себе в гості, як то бувало раніш, не просить чемно телефонувати і лише озирнувшись кидає дошкульно:
- А ти, зовсім не змінилася, Птахо. І далі летиш проти вітру.
Я продовжую посміхатися, і йду вперед. Голова високо піднята, вітер на голові розвіває моє волосся і я відчуваю, що він порухом своїх крил змітає з моєї голови прикру мою колежанку – депресію. Мить і я вільна. Я йду не проти вітру, люди. Я йду назустріч йому!
Слава Богу, ще можу ходити…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design