Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51027
Рецензій: 95767

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 22346, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.118.184.237')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Сатира й гумор

Робочий день старого Яреми Копити

© Михайло Гафія Трайста, 06-04-2010
(З народного гумору)

Cтарому Яремі Копиті вже дев’яносто стукнуло, а він нічого собі – працює, як двадцятирічний парубок, вип’є, попоїсть, ще й до молодиць залицяється. Почувши про старого Копиту, молоденька журна-лістка Лоліта з газети «Сільське життя» вирішила написати статтю про нього. Після довгих вагань Ярема Копита погодився.
– Ну й що ти там, зозулько, збираєшся писати про мене?.. – поцікавився старий.
– Я хочу, щоб ви розповіли мені, як проводите день, відколи прокидаєтесь і доки лягаєте спати...
– Та я, зозулько, прокидаюсь, ще на зорях, так десь коло п’ятої-шостої години ранку, знаєш, у старі роки людям не спиться так, як у молодості!.. – зітхнув з досадою Ярема Копита.
– Скажіть мені, будь ласка, що робите відразу після того, як про-кидаєтеся?.. – поцікавилась журна-лістка.
– Перед тим як умитися і помолитися Господу, я випиваю чарку міцної слив’янки!... А вже після того...
– Ну, що ви?! Як же мені писати, що ви п’єте горілку, та ще й вранці? Не можу я такого писати, це означало б, що я заохочую селян пиячити. Давайте напишемо, що ви читаєте що-небудь!..
– Але ж я читати не вмію, а тепер, в мої роки, куди вже мені вчитися письма?.. – перелякався старий.
– І не треба вам вчитися письма, ми лиш так напишемо, буцімто ви читаєте одну сторінку з книжки, замість чарки. Домовились?..
– Та про мене, пишіть, що хочете!.. – махнув старий рукою.
– Ну, тоді почнемо спочатку. І не забувайте, замість чарки, ви читаєте одну сторінку якоїсь-то книжки.
– Та-а-к!.. Вранці, коли я прокидаюсь, то в пер-шу чергу читаю одну, подеколи й дві сторінки книжки, бо я дуже люблю читати, а читання на голий шлунок – чисте здоров’я для чоловіка!..
– А опісля того?..
– Опісля я миюся, молюся Господові, і разом з бабою сідаємо снідати. Снідаючи, я теж читаю зо три-чотири сторінки. Читаю сам, бо моя баба читає рідко, хіба коли її болить черево. Знаєте, жінки не так гинуть за читанням.
– А далі, після сніданку, що ви робите?..
– Та після сніданку, беру з собою книжку, правда крадькома, щоб не помітила баба, і йду в поле працювати. Так, працючи до полудня, буває, прочитаю й цілу книжку. А на обід баба завжди приносить мені іншу. Обідаючи, я читаю кілька сторінок з неї, решту залишаю, щоб мав що читати до вечора.
– А вечером?..
– Та, вечеряючи, читаю кілька сторінок, а опісля йду в читальний зал, й там з сусідами, читаємо поки, не закривається бібліотека.
– А опісля – додому й лягаєте спати!.. – намагалася випередити старого журналістка, бо, правду кажучи, їй вже набридло читання старого.
– Та де там?.. Не спиться в старі літа, зозулько. Ой, не спиться!...
– Й що робите?..
– Та йдемо з сусідами через річку до кума Гриця, в нього своя друкарня, він весь час друкує міцну й чисту літературу, а там вже читаємо й до опівночі!.. Ось так, зозулько, минає мій робочий день!.. – зітхнув старий Ярема Копито.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 3

Рецензії на цей твір

Правдивий народний гумор!!!

© Любов Долик, 10-04-2010

[ Без назви ]

© Росткович Олег, 09-04-2010

І я вже начиталася....

© Tamara Shevchenko, 08-04-2010

Начитаний дід

© Наталка Ліщинська, 07-04-2010

Насміялись всією сім;єю

© Надія, 06-04-2010

Браво!

© юрій кирик, 06-04-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Z, 06-04-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82265114784241 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …