Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96045

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 22251, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.144.83.249')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Бабина Олеся

© В`ячеслав Рошко, 01-04-2010
      Надворі   весна. Вчора шпаки прилетіли і весело свистять  на старій стрісі в баби Орисі. Вже багато років вона   зимою  сидить у хаті, а весною, коли виходить, то найперше, що робить –  стереже свою березу, щоб хтось не пив її кров.  
       «Вона трохи походить, постереже, а далі втомиться і піде до хати» - думалось мені. – «Я побіжу, зроблю дірку і втечу. Хай за ніч сік у баночку тече».
      Перестрибнув паркан і кручу ручною дрилю на березі. Як докрутив до живого, вмить хлинув бурхливим струмочком сік, здалось, що  в дереві є серце, бо рідина витікає ривками, наче пульсує з рани кров. Я все зробив, тільки зібрався йти,  чую хтось дихає у спину. Мене охопив страх, сотні мурашок пробіглися по тілу.
      Обертаюсь – стоїть баба і обтирає сльози  зі свого старого посіченого обличчя. «Ой, сину, що ти наробив, навіщо кров пролив?»  
«А я, я… кров  не проливав. Це сік, бабусю, сік!»  
«Забирай своє приладдя і йди звідси, щоб я тебе не бачила!».  
      Я перестрибнув паркан і став дивитися, що стара робить. Та, нахилилась до берези, щоб стати навколішки, рукою набрала глини і потроху напхала в дірку, а потім перев’язала рану шматочком тканини.  Бабуся обняла березу, як живу людину, і в сльозах промовила до неї: «Ой, доню моя,  доню, вже котрий рік ти одна біла наречена стоїш. Які в тебе гарні коси.  Скоро вони стануть пишними, бо знов їх одягне весна на твоє чергове весілля.  Потерпи трошки, рана не глибока, добре, що хоч встигла прийти…»
       Прибігши додому я спочатку подумав, що баба зовсім глузд втратила, а потім мені стало соромно, що я поранив її улюблене деревце.  Я усе розказав матері і наступного дня вона відрядила мене до бабусі, дала банку молока і шматочок торту, щоб йшов і попросив пробачення.
         Підходжу до хати, яка вже дуже стара, як і баба Орися. Облуплене вапно, плями  видно далеко, а біля хати росте справжній ліс з тополями, смереками та стрункою  березою. Заходжу в дім. Усередині  бідно, але дуже чисто: під вікном стояло одне ліжко,  стіл та один стілець, на підлозі глина, старенька піч, а в кутку на стіні образ Божої Матері.
«Доброго дня!» - я привітався і голову схилив, бо соромно стало за вчорашнє.
«Сідай, коли прийшов» - захрипіла баба.  
     Я поклав на стіл молочко та шматок торту, баба посміхнулась, хоч у роті не було жодного зуба.
«Пробачте, що я вчора поранив вашу березу, але мені так хотілося соку  пити».
«Більше такого не роби» -  промовила сумно бабуся.
«Чому, ви так її захищаєте, що в цьому дереві такого незвичайного?», - я поцікавився.
     «Розкажу тобі, яке це дерево і за що його так бережу.  
Коли я  була молода, в мене була сім’я, коханий чоловік та  донька, яка була дуже гарною. В її білі коси завжди весною заплітались хрущі,  вона сильно плакала, бо дуже їх боялась. Росла в нас у садку стара береза. Я  попросила чоловіка зрізати її.  Наступного дня чоловіка і дочку збило авто, дочка померла одразу, а чоловік, коли вийшов з лікарні прийшов додому,  щоб тільки речі забрати, пішов жити до медсестри, з якою познайомився у лікарні…
Ту стару березу так ніхто й не порізав на дрова, вона  згнила, а на її місці виросла молода. Може це збіг, а може припущення, але я втратила своїх рідних після того, як звеліла зрізати старе дерево, що посадив мій дід.
Я любила молоду березу, наче доню. Коли хтось хоче пити сік, то в мене серце розривається, бо це кров моєї єдиної Олесі. Тепер ти розумієш чому я так люблю це тендітне дерево.  Більше в мене нікого немає…».  
      Мені стало шкода стару, вона дійсно дуже любила це дерево, яке доглядала здавна. Я вже зібрався йти додому, бабуся дає мені в руку декілька шоколадних цукерок.
«Мабуть, пробачила» - подумалось мені. Я вийшов з хати і пішов до берези з кишені витягнув пластилін і заклеїв рану на дереві, а потім перев’язав її широким бинтом.
      …Вже рік, як баба Орися померла, і береза потроху всохла, бо з неї  беруть сік,  жителі, що купили її обійстя; стару хату  розламали і будують  нову. Порізали бабині тополі та смереки, тільки береза ледве стоїть: кровоточать її рани, волосся обламалось, почорніло, мабуть, недовго вже  стоятиме бабина Олеся…

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

Проймає...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Ніка Нікалео / Veronica, 08-04-2010

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Росткович Олег, 08-04-2010

Єднання з Природою...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Микола Цибенко, 03-04-2010

Чудовий образок. Рекомендую для читання.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 01-04-2010

Складна доля

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Зоряна Z, 01-04-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.044799089431763 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати