Надворі ще й не сіріло, коли Петро, мій товариш «по нещастю», вже приперся до хати.
- Лежиш? – чи то запитав, чи констатував приятель.
- А що?.. – промимрив я, продираючи очі і тримаючись за голову, яка ще й досі гула, наче барабан, після «вчорашнього».
- Свято ж сьогодні – Андрія… - переминається з ноги на ногу, не знаходячи собі місця, Петро. – Треба щось думати…
- А вчора що було? – питаю його, потроху приходячи до тями.
- Учора був вівторок, - ніби знущаючись, бовкає Петро і, не дочекавшись запрошення, гепається на стілець.
- Свято яке вчора було, дурню?! – серджуся я, пересилюючи дошкульний головний біль.
- Здається, - ніякого…
- А чому ж ми тоді «набралися», як жаби мулу?..
- Та нічого ми не «набралися»! Ну випили… Літру. І тільки! – пхекає Петро, і з виглядом знавця продовжує: - Це в тебе з незвички. Ти пенсію саме перший рік отримуєш, а я, дай бог пам’яті, третій уже пішов…
- Коротше, - підводиться він, - я побіг. До Мотрі. А ти ворушись, пошукай там хліба, сала…
- Гроші візьми! – гукаю навздогін.
- А я що, по-твоєму, - злидар? – перекривляє мене приятель. – Не хвилюйся, за тобою друга «ходка».
Коли Петро повернувся з півлітрівкою і ми вихилили по чарчині, зав’язалась сяка-така розмова.
- Хороша штука – життя! – філософськи резюмує мій товариш, смачно цмакаючи маринованим огірком.
- На пенсії! – зауважую я, піднявши догори пальця.
Не помітили, як і пійло скінчилося.
- Сходжу я, мабуть, у генделик, тюльки куплю, - кажу до Петра, - щось рибки закортіло…
- Ні-ні! – махає руками той. – Ти мандруєш до Мотрі, твоя черга. А я – в магазин, принесу кілька оселедців, бо від сала дійсно вже верне.
- А не забагато буде? – ляскаю я себе щиглем по горлянці. – До вечора ще далеченько…
- Увечері само собою… Ти ж не забувай, - сьогодні свято, тож одним літром не відбудемось.
- І справді, - погоджуюсь я, входячи у звичний ритм, - треба ж нам якось одрізняти празники від буднів.
Коли оселедці були з’їдені і друга пляшка наполовину спорожніла, Петро несподівано пустив сльозу.
- Ти чого? – здивувався я.
- Батька шкода…
- Якого батька? Та твій старий, певно, років із тридцять, як помер… Царство йому небесне!
- Тому й шкода, що помер, - пхинькає і далі Петро. – Ти знаєш, скільки він пенсії отримував – дванадцять радянських карбованців. А покійний любив чарчину хильнути… Земля йому пухом.
- Тоді ж самогон коштував руб чи два, - вдарився і я в спогади.
- А хоч би й руб… - не вгавав приятель. – Ну й що він міг собі дозволити – всього-на-всього дюжину півлітрівок. Це коли зовсім без закуски…
- Авжеж, - киваю я головою. – Виходить, жити стало ліпше, жити стало…
- А хіба ні? – перебиває Петро. – Ось порахуй: у нас із тобою майже однакові пенсії – шістсот з копійками. Півлітра смердогону – вісім гривень. Множимо вісім на тридцять… Без вихідних. Навіть половини ми не пропиваємо. Хіба ж порівняєш з минулим?.. Дякувати богу, в нас зараз не життя, а… суцільне свято!
- А ще всюди торочать про якихось нужденних, злиденних і малозабезпечених…
Петро енергійно відмахується.
- То все дурниці! Потрібно ж за щось чи за когось гризтися…
- Еге ж, - підтакую я, - пани чубляться, а в мужиків…
- … печінки тріщать! Га-га-га!! – повеселів нарешті приятель.
- Ну, - підняв Петро черговий келих, - щоб ми, «нещасні», так всігда жили! За свято!!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design