Жив якось один дядечко. І цьому дядечку дуже подобалися молоді дівчата. Точніше навіть не молоді дівчата, а молоденькі. І навіть не молоденькі дівчата, а маленькі дівчатка. Йому хотілося торкатися до них, гладити, ... а далі навіть сказати страшно. У нього була дружина і троє дітей. Але всі три – хлопчики. І він захотів, щоб народилася дівчинка. Але у нього знову народився хлопчик. А потім ще, і ще. Так народилося у нього аж дванадцятеро хлопчиків. Це до вже наявних трьох хлопчиків. А це клопоти, турботи, а потім відразу і стрес. А час спливав.
Від цього йому ще більше хотілося торкатися і гладити маленьку дівчинку. Навіть малесеньку. І ось, нарешті народилася в нього дочка. І тільки-но народилася у цього дядечка дівчинка, так відразу і стала йому подобатися. Йому хотілося торкатися до неї, гладити її, ... а далі навіть сказати страшно, чого хотілося цьому дядечку. Тітонька, дружина цього дядечка готувала їсти, прибирала, прала, купала дітей. А дядечко, коли тітонька-його дружина купала хлопчиків сидів під телевізором. А лише-нь тітонька-його дружина починала купати дівчинку, увесь час шукав привід увійти до ванни і подивитися. То за кремом заходив, то за ножицями, то просто в дзеркало подивитися. А тітонька його дружина якимось чином вирахувала, що дядечку подобається, але якось не так подобається, їх маленька дочка, тому вона почала обурюватися. І тим більше, коли дядечко сам схотів купати крихітку-доньку, - навіть кричати почала і з ванни вигнала. Дядечко тоді вийшов, але злість затаїв. Після того тітонька його дружина три рази випадково трохи не отруїлася, двічі її звідкись ледве не прибило цеглиною, і один раз сама ледь не задушилася. Але коли вона трохи не задушилася, але не додушилась, а залишилася живою, вона якийсь час хворіла і дядечку довелося самому готувати їсти, прати і дітей купати. Втім, до останнього справа не дійшла, тому що йому набридло готувати їсти і прати, і тоді він викликав бабусю. А про маленьку дівчинку поки залишалося тільки мріяти. А час спливав.
Після цього дядечко вирішив, що йому тепер повинні подобатися тільки чужі маленькі дівчатка. І стали вони з тітонькою-його дружиною жити щасливо, і ніхто вже навіть подумати не міг, які у дядечка нехороші бажання, і вже тим більше які жахливі у нього плани. А плани у нього вже з'явилися. Щодня він ходив до будівлі школи на сусідній вулиці і вичікував там, сподіваючись, що котрась маленька дівчинка вийде за територію двору. Тоді він візьме її за ручку і поведе до скверу поряд зі школою. А потім поведе на алею у сквері, а потім – в хащі бузку на алеї. І лише наступного ранку, а може через тиждень, а якщо пощастить йому, але дуже не пощастить дівчинці, то й через місяць, а може і більше, дівчинку знайдуть. А може, і знайдуть не дівчинку, точніше не всю одразу, а тільки цю саму ручку. Але для цього потрібен дуже гострий інструмент, - ніж або сокира, або хоча б пилка. А таких інструментів у дядечка не було. Та й не планував він так уже обов'язково розрізати чи розпилювати дівчинку. Йому хотілося тільки торкатися, гладити. Йому подобалися маленькі довірливі й наївні дівчатка. Коли він тільки заходився думати про це і мріяти, одразу було видно, що йому, і справді, подобаються його думки і мрії. Але час уже взагалі линяв не відомо куди! ...
І ось одного разу повертався він з роботи і, як завжди, зупинився в сквері біля школи в надії підстерегти яку-небудь самотню маленьку дівчинку. Але всі маленькі дівчатка йшли додому хто з мамою-татом, хто з бабусею-дідусем, хто з братом-сестрою, а Аллочка з сусіднього під'їзду навіть з сусідською тіткою, яку мама Алки умовила сьогодні забрати своє дитя, оскільки сама була чимось страшенно зайнята. Таким чином, зустріти маленьку дівчинку, а при цьому ще й самотню виявилося ох як важко. Але дядечко вирішив усе ж почекати ще, не можна ж так просто здаватися, якщо є мрія, мета, треба досягти її, чого б це не коштувало. «Якщо тільки схочу, то й нагору скочу», пригадав дядечко слова прислів’я. І одразу ж пригадав слова з пісні – «Ми рождєни, чтоб сказку сдєлать биль’ю», - це попередня цитата, яка з казки була, навіяла. А що, якийсь чи то давньоримський чи старогрецький а може староруський або кельтський або готський чи то політик, чи то оратор, а може філософ чи полководець хвилі перекричати або переговорити, а може бути і перешепотіти (припустимо, вправа така) намагався для чогось там і чогось усе-таки досяг. Наперекір усьому. Отже й мені треба добиватися і досягну». Так подумав дядечко і це його підбадьорило. І залишився він далі вичікувати і підстерігати безвинну жертву.
І ось, на його величезну радість, дядечко побачив маленьку дівчинку, що йшла самотньо. Вона була трошки ніби чимось засмучена. Дядечко не знав, що дівчинка засмучена тим, що з нею ніхто не хоче дружити. Тому що вона була злим, грубим і неврівноваженим дівчиськом. І дружити з нею для інших дітлахів було не лише не привабливим, але навіть не можливим. Батьки в неї пили, брати, сестри - хто наркоманив, хто крав, хто путанив (і брати, між іншим теж, а не лише сестри) а хто й сидів уже в місцях не надто віддалених. У батьків їх було багато. Але не тому, що батьки дівчинки хотіли народити хлопчика замість дівчаток або навпаки (як дядечко), і не тому що хотіли заселити все місто своїми родичами з підступною метою в майбутньому захопити землю. Ні, мама дівчинки народження кожної дитини аргументувала просто - «так вийшло». Ось і вийшла дівчинка ця, яка одна йшла додому, злою, грубою і невихованою. Тому і йшла одна.
Дядечко, як побачив її, одразу ж за нею ув'язався. Дівчинка зі школи пішла до скверу, зі скверу – до парку, з парку – на бульвар, з бульвару – на площу подивитися. Хотіла навіть, захопившися, піти в оперу, але передумала. Та й що там цікавого? Пішла вона знову до скверу, потім – знову до парку, і далі знову по вже пройденому маршруту. Тут дядечко навіть не витримав, вже темніти почало, пора б затягти дівчинку куди-небудь в безлюдне місце і вчинити задумане. Руки у дядечка тремтіли від нетерпіння, а очі горіли, як у скаженого. Вірна, до речі, ознака усіляких різних дядечок з нехорошими бажаннями.
Так от, набридло дядечку туди сюди за шмаркачкою якоюсь як на мотузочку бігати. Побачив він, що поруч нікого немає, вибіг із засідки своєї, схопив її за комір і потяг у кущі, бурчачи: «Годі вештатися, давай додому чеши, до татка з мамкою». Дівчинка, звичайно, не чекала такого повороту подій і відразу вся навіть остовпіла. Тому дядечку вдалося затягти її в кущі подалі від людей. Але як тільки затяг він її в нетрі глухі, дівчинка вчепилася зубами в його ніс, руками – у волосся, а ногами почала бити по колінах і туди, куди у фільмах бачила, та як брати-сестри говорили в бесідах далебі не задушевних. Дядечку, звичайно ж це страшенно не сподобалося, більше навіть, ніж блудіння дівчиська містом. Він пригадав, що у нього в кишені ножик складаний, вихопив його і тут вже міг прийти дівчинці кінець. Але дівчинка відпустила дядечкові ніс і волосся, схопила свій портфель і витягла з нього. .. о жах, серп. Гострий, як бритва. Схопила і, загарчавши, почала махати ним перед дядечковим носом. У дядечка в очах посіріло. А дівчинка знову потягнулася до портфеля і витягла з нього вже… молот. У дядечка в очах почорніло. Не вистачало ще так безглуздо здохнути. І через що, і через кого? Через якесь дівчисько ненормальне, яка невідомо що до школи тягає. Навішати б її батькам гарненько, щоб стежили за дитям своїм – де вештається та що з собою тягає. І що тепер робити? Приріже-приб’є це диво малолітнє, і оком не моргне. І знайдуть його тільки наступного ранку, а може через тиждень, а то й через місяць, а може, взагалі не знайдуть. А може і знайдуть не дядечка, точніше не всього відразу, а лише ручки-ніжки окремо. Дуже гострий інструмент у неї, до біса, є - серп.
Зрозумів дядечко, що пора звалювати. Та не так сталося, як гадалося. Дівчинка виявляється, ще й бігала, як негри на дистанціях. Як не намагався втекти дядечко, все ніяк не міг. Він до скверу – й вона за ним, він – до парку, і вона туди ж. Тоді вирішив дядечко бігти на вокзал. Може, пошастить, застрибне в якусь електричку чи товарняк (у кіно ж застрибують), та й врятується як небудь від цієї дівчинки жахливої. А завтра вранці іншим поїздом додому повернеться. Але й дівчинка рвонула за ним.
І тут наша історія могла б закінчитися. Причому сумно. Для дядечка. Можна було б тоді вигадати дуже повчальний епілог. Що, мовляв, не можна дорослим дядечкам мріяти про маленьких дівчаток. Хай краще мріють про тітоньок або, хоча б про дядечкок, ну, загалом, про собі подібних. Але не про дівчаток. Та й не про хлопчиків. Тільки про собі подібних. Але...
Втім вийде й повчальний фінал! Повчальний для батьків. Щоб дівчаток виховували добре. Щоб не дозволяли гуляти одним. Та, в принципі, і щоб думали, чи потрібно стільки дітей народжувати, а потім пити горілку і злитися на цих самих дітей, тим самим їх роблячи злими. Загалом фінал цієї історії у будь-якому випадку сумний. Яка тут різниця для кого він більш сумний. Важливо, що сумний в цілому для суспільства. Але не відволікатимемося від дядечка з дівчинкою. Щоб не пропустити найважливішого.
Так от, дядечко втікає, а дівчинка не відстає. Він петляє по рейках, долає шлагбауми, підкорює вершини (мостів), і дівчинка не відстає, теж петляє, долає і підкорює. І вийшла б досить таки зворушлива картина … спортивна навіть. Та враз звідки не візьмись та й з’явився ... потяг. Раз і все! І припинилася безглузда гонка по залізничних коліях. І перестало битися серце войовничої у своєму гніві першоклашки. Залишилася на залізничному полотні тільки яскраво-червона пляма – як не крути, а абстракція і годі! Безглуздо якось усе закінчилося.
Пішов дядечко додому.
Але на платформі залишився лежати портфель. А на ньому – відбитки пальчиків дядечка, який дівчаток маленьких любив. Точніше не так любив, як хотів любити. І скільки громадян не вертіли розгублено портфель у руках запитуючи «Чий же портфель, чи не нашої пустунки?», та все одно сліди дядечка на портфелі залишилися. Тому і затримали дядечка до з'ясування, а потім заарештували, а потім засудили, а вже після і зовсім у в'язницю посадили.
А час спливав.
Поступово всі жителі міста з міста повиїзджали і стали жителями інших міст. І тато вбитої дівчинки теж хотів виїхати подалі з міста, де була вбита його дочка, але мама вбитої дівчинки навпаки не хотіла виїжджати з міста, де жила їх дочка. Не залишилося вже в місті ні пошти, ні телеграфу, ні магазинів, ні банків, нічого. Залишилися тільки дядечко, яку мотав строк у в'язниці, охоронець, який йому готував, прав та прибирав, і дівчачі тато з мамою. Тато дівчинки влаштувався на три роботи і дві підробки в іншому місті, рано вранці виїжджав, майже під ранок повертався. Щоб уранці знову виїхати на роботу. Мама дівчинки готувала, прала і прибирала. Але тато дівчинки убієнної стільки роботи нагріб зовсім не з жадібності. І не від маніакальної працьовитості якоїсь. Злочинця у в'язниці треба утримувати, він хоча й злочинець, а все ж таки право має. Окрім нього і його дружини – мами дівчинки убієнної в місті нікого не було. Ну хіба що охоронець, але скільки там у нього грошей? А татові дівчинки якраз після вбивства дочки сон приснився. У ньому діва Марія-заступниця в костюмі Джавахарлала Неру закликала його піклуватися про всіх чад Божиїх, і возддасться тоді на небесах. Тому і старався, горбатився тато дівчинки, працюючи на чотирьох. Щоб воздалося.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design