Нещодавно американське видання Human Events надрукувало перелік найшкідливіших книжок ХІХ-ХХ століть.
Список уклали 15 компетентних експертів. Кожен із них називав свої “шкідливі” варіанти лектури, а потім голосував за вже запропоновані. Таким чином у беззаперечні лідери якщо не всіх, то принаймні доволі буремних часів і народів вийшли Карл Маркс і Фрідріх Енгельс зі своїм “Маніфестом комуністичної партії” (рік видання – 1848). Трохи менше за ідеологів комунізму, на думку експертів, нашкодив людству Гітлер – його Mein Kampf (1925-1926) посіла другу позицію в переліку. А завершує першу трійку лідерів “Цитатник” (1966) Мао Цзедуна.
Та найцікавіше, що всій цій ідеологічній отруті буквально дихає в потилицю “Сексуальна поведінка самця людини” Альфреда Кінсі. Цю книгу, краще відому ще як “Доповідь Кінсі”, американський зоолог опублікував 1946 року, наводячи вражаючі – як на той час – факти своїх опитувань: 90% усіх його респондентів, тобто білих американських самців, мастурбували, 85% вступали в дошлюбні статеві зносини, 30-45% зраджували дружин, близько 70% користувалися послугами повій, 37% принаймні раз у житті кохалися з іншим чоловіком. Через п’ять років Кінсі опублікував аналогічну працю, присвячену жінкам. Його невипадково вважають ідеологом сексуальної революції.
На п’ятому місці непочесного списку Human Events – книга американського філософа-прагматика Джона Дьюї “Демократія і освіта” (1916), де відкинуто традиційну релігію й абсолютні поняття моралі. Далі – знову “рекордсмен” Карл Маркс зі своїм “Капіталом” (1867-1894), зовсім поруч – “Таємниці жіночності” (1963) Бетті Фріден, книга, в якій авторка – лідер феміністичного руху – поставила під сумнів такі традиційні жіночі цінності, як дім і родина. Завершує перелік знайомі кожному сумлінному студентові “Курс позитивної філософії” (1830-1842) Огюста Конта, “По той бік добра і зла” (1886) Фрідріха Ніцше та “Загальна теорія зайнятості, відсотка й грошей” (1936) Джона Мейнарда Кейнса. Не зовсім зрозуміло, що обурило експертів в останній книзі, де фактично викладено основи сучасної ринкової економіки, тим паче, вона багато чим зарадила захисту капіталістичної теорії в роки Великої депресії, але загалом із переліченого напрошується висновок: любовні романи, детективи та наукова фантастика не становлять жодної суспільної загрози. Читайте на здоров’я!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design