Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50933
Рецензій: 95688

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 20530, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '54.85.255.74')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза letter

Лист Т. Шевченка до О. Бузини

© Сергій Микун, 17-01-2010
До О. Бузини*  

9 травня 1848.

Орська фортеця  

9 мая  1848 г . К[урорт] Орский.  

Добродію і друже! З новим годом, любий і щирий мій земляче! Оце так довго не писав, то вибачайте, бо не мав як, забрали і ручку, і паперу не давали. Бояться, що картину якусь нарисую, та не по правилах. У них тут каноніки одні. Сюрреалізму не признають. Та ще не знають вони, що ми з вами надумали. Ну хто їм сказав, що народу нашому змученому потрібні національні поети. Оце й тут чую скрізь про підняття українського духу. Та ще й на моїх плечах. От яка моя доля погана! А хто я такий, скажіть на милість? Проста людина, як ви правильно слова мої вирвали – «некінчений я»! От вам першим Бог велів розважить мою тяжку тугу серед моря і чайок щирими словами. Спасибі . Знаю, що на Україні ходить якийсь міф навколо мого імені. А хто мого «Кобзаря» друкував? Та пани ж. Як не ховав я їх під ліжком, а знайшли і таки надрукували, хоч як просив, як благав. Питали чи мої, я казав, що ні, а вони однаково ім’я моє поставили. Кляті москалі! Не треба мені такого щастя, їй-Богу. До слова, ви задаєтеся питанням чи по правді я християнин і у розіп’ятого вірую, пишучи, що «немає Бога на небі!». Ой, як вам, голубе, сказати. Як заплющу очі та полину думкою на Україну, то Богу клонюся за щасливе провидіння. А як на оренбурзький пляж вийду чи зайду до шинкаря, а він наллє чарку та вже і оббере до нитки – тоді вже точно Бога нема, бо покарав би негідника цього за його черству душу! Отак я скажу. А ви самі вже думаєте, благо, мудріші ви. А за се не лайте дуже «Причинну» мою, я ж бо душу уклав, хоч і куцу, але щиру. Знаю, що грошей вам нема, тому висилаю сто карбованців на друкування книжки. Тільки прошу вас напишіть по-нашому, не по-московському, бо ці кацапи як придумали собі національного поета і націю для нього, то вже і пожити не дають. Оце сьогодні кажу повіреному: «Випити хочеться», а він очі свої викотив, наче татарин у Кафі, та й відповів, що не годиться так поету. Не дав Бог талану! А що вурдулакою називаю, то по правді. Грішу. А як ще виживати у цьому великодержавії? Вони ж самі грошима кидаються, у горілці тонуть, а ти тут чаєм давися. І все безпросвітно жду, коли отпустять мене додому.  

Бувайте здорові та не забувайте
  
безталанного

Т. Шевченка.




*Оле́сь Бузина́ (1769 – невід.) — український письменник, відомий книжкою «Вурдулак Тарас Шевченко», цинічним поглядом та блискучою лисиною.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 2

Рецензії на цей твір

Бузина класно пропіарився!

© Ніка Нікалео / Veronica, 18-01-2010

Дотепно

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Уляна Галич (Консуело), 18-01-2010

Не чути не бачити

На цю рецензію користувачі залишили 5 відгуків
© Tamara Shevchenko, 17-01-2010
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.3957200050354 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …