У приміщенні старого підвального кафе було темно. Світлий промінь сонця ледь пробивався крізь товщу пилу, сигаретного диму і запаху кави, що витали у повітрі, і падав на Її столик. Вона щось писала, при цьому ледь ворушачи губами. У залі було пусто. Старий піаніст імпровізував, намагаючись заграти нову партію старої джазової пісні.
Тим часом надворі падало осіннє листя – на тротуари, східці, озеро та Його пальто. Проте Йому було байдуже до всього, що в той момент відбувалося довкола, адже Він думав. Думав про те, що шукає, і чого не може знайти; про те, що належить Йому, але чого Він не має. Він підняв із землі кленовий листочок, який щойно злетів з дерева, і тепер уже думав про нього. А думки понесли його у недалеке минуле…
- Можна сісти біля Вас?
- Соррі, але я не сама!
- Ой, пробачте, я не помітив О’Генрі у ваших руках.
- Дотепно. Але я насправді не сама.
- Співчуваю, але ні у Вас, ні у мене немає виходу – всі столики зайняті. Сподіваюсь, Ваш уявний друг не образиться?!
- Ну гаразд!!! Але ви не будете заважати. Обіцяєте?
- Слово честі!
- А у Вас вона є!?
То був тихий осінній вечір. Люди метушилися – хтось поспішав додому, а хтось шукав притулку у холодних закутках забутих вулиць, порожніх скверів та тісних кав’ярень. Чомусь саме у тих, переповнених людьми маленьких кафе, було добре Їм обом. Вона шукала Самотності, бо не хотіла залишатись одна. А Він шукав саме Її - Її очей, Її тепла, Її спокою.
- «Не бійся того, що люди не знають тебе, а…
- …того, що ти не знаєш людей» !
- Ми розуміємо один одного з півслова!
- Звичайно, Конфуцію.
- Друзі мене звуть просто Всеволодом. А яким буде Ваше ім’я, Юна Панно?
- А у Вас є друзі?! Дивно.
- ???
- Ви тільки-но й назвали моє ім’я. Нехай так і буде.
- (Сміється) Ви не Господь.
- Людина сама є ковалем своєї долі.
- І ви вже багато собі «накували»?
- Ха-ха. Що забагато, то не здорово.
- А я про що?! Хто ви?
- Юна Панна.
- А чим займаєтеся?
- Це що, соцопитування?
- Ні, це бліцопитування.
- Ви журналіст?
- Сьогодні – так. Вчора був поетом, завтра буду художником. Ну а як щодо Вас?
- А я - людина. Сьогодні, завтра і завжди.
- Ви перечиталися Симоненка.
- Це Рильський. Ви необізнані в літературі, всімволодіючий.
- Завжди їх плутав. До речі, а ваша робота висооплачувана?
- Кому, як не Вам, говорити про злидні? Такі, як ви звикли заробляти мізерні гроші, пишучи скупі статейки чи невиразні картини. То ви взяли безплатний цукор?
Вона відкрила книгу. На підлогу впав засохлий листок.
- Ви разом із вітром збираєте гербарій?
- Ви нестерпний. Це просто незвичайний листочок.
- Я можу намалювати Вам листок. Такий, як в О’Генрі.
- Як в О’Генрі?...
А далі – спогади; творчість Махна та лірика Бодлера; музика забутих вулиць, блюз, Морозов та «Мертвий Півень»; висооплачувана робота батьків та сімейні родоводи; вибір професії та життєва стежка кожного, і…спалах в очах, спалах у серці, спалах у думках; раніше неіснуючі почуття, страх перед щастям і нереальністю подій – все стало спільним. Область фантастики.
Вона поставила крапку, піднялася із стільця. Піаніст тепер уже заграв тихий і дощовий блюз. Полилася пісня. Про Нього і осіннє небо.
Він домалював картину. То був листочок незрозумілого осіннього кольору. Йшов по старій бруківці. Серце відчуло знайомі акорди.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design