Дівчинко, дівчинко, не слід таким маленьким леді відходити далеко від мами! Ці краї пам’ятають багато нещасних випадків з такими неслухняними і необачними!
Чия доця?! Мамо, уважніше наглядайте за нею, всіляке може статись!
Так, усі взялись за руки: хлопчик-дівчинка, дівчинка-дівчинка, хлопчик -…, ну загалом ви зрозуміли, кому хто подобається.
Ось тепер всі за мною!
Ласкаво просимо в Тихий Шепіт – край чарівних Карпатських гір, стрімких потічків і надзвичайно смачної бринзи!
По ліву сторону від річки ви побачите славнозвісний гай. Кажуть там опришки повісили більше сотні поліцаїв. З тих часів багато води втекло, але місцеві жителі досі бачать привидів. Не знаю наскільки це правда, але напівпрозорих літаючих істот минайте десятою дорогою.
По праву сторону розкинулось наше село – Тихий Шепіт. З історичних джерел відомо, що поселення заснували вихідці з Трипілля близько однієї тисячі років тому. Але викопні рештки свідчать….
Та Господи, вам це ж абсолютно не цікаво! Ви хочете почути історію дівчинки Орисі?!
Так-так, завдяки пресі, яка не покладаючи рук, в поті чола висвітлювала подробиці тих моторошних подій, вся країна знає про бідну дівчинку Орисю і божевільного діда Панаса.
Підійдіть ближче, ось в цій хатині виросла дівчинка Орися. І саме тут ми поставим пам’ятник героїчній дитини, чия звитяга і сміливість зуміли подолати зло.
Тепер розверніться, через дорогу жив дід Панас. Спитаєте чому не спалили домівку цього покидька? Для того, щоб люди приходили сюди, чули цю історію, жахались і дітей своїх учили добру і всьому файному!
Так от я вам розкажу історію Орисі і діда Панаса.
Орися була, золотко, а не дитина, тиха, спокійна, але трошки дивна, в гаю отому моторошному час від часу пропадала.
Одного серпневого ранку тиха і спокійна дівчинка Орися якось вийшла з дому. Татко й каже їй: «Збігай на полонину, дитино, до отари, забери молоко у вівчаря». Біжить Орися через поле навпростець, а тут дід Панас сидить на пеньку: «Куди біжиш? – питає, - А батько і мамка вдома?». «Дома», - відповідає Орися і далі біжить, та так швидко, що ніг не чує, а на серці тривожно. Знає, припреться отой дідуган, грошей на горілку проситиме, мамка не дасть, а татко на мамку нагримає, ось тут почнеться крики, аж у долину чути буде. Не добігла до отари, розвернулась і гайда додому. Забігає в хату, а там страхіття коїться, стоїть дід Панас з сокирою і махає наліво, направо, а батьки її в калюжі крові лежать. Але дівчинка не з сирого тіста ліплена, хватає палицю та й по голові угріла старого психа, та й так угріла, що той упав, а сокира вилетіла з рук, та й йому на голову, розітнула макітру навпіл. І сидить, плаче дівчинка, так голосно, що все село збіглось. Бідне-бідне дитя…
А на наступний ранок поприїжджало куча газетярів з міста, поліцаїв, все село кишіло ними, і питають дівчинку, розпитують, а вони бідна крізь сльози їм відповідає.
От відтоді і стало наше село знаменитим завдяки пресі. І стала Орися зіркою, і на люди почала з’являтись. Купила черевики червоні, розпустила косу довгу та й гайда в столицю. По телевізору виступала, село наше згадувала. Кажуть Президент обіцяв орденом нагородити.
Давно ми не бачили вже Орисі, але кожного року на початку серпня приїжджає дівчинка в село наше, приносить квіти: дві батечкам своїм і дві діду Панасу. Золота дитина, всім пробачила!
Злі язики кажуть, що падає вона на коліна перед їхніми могилами і шепче мов, пробачте мені, старі ви були, немічні, а я молоденька, світу хотілось побачити…
Що то значить, біс його знає…
О, ви вже зачаровані нашим селом? Ходімо до покинутої церкви. В ній батюшка повісився, кажуть одразу після сповіді Орисі.
А тепер сюди, до цього яру. Знаєте що тут? Е ні, не здогадаєтесь!
Тут за дивних обставин померла група туристів. Ой, я сказав померла? Мав на увазі «помре»! Містичний випадок, в усіх станеться раптовий серцевий напад…
О, діду Панасе, а як ви з могили вибрались??? І сокира у вас така чиста, нова чи шо?
Гей, туристи, куди ж ви побігли? Посміхайтесь, завтра ви з’явитесь в газетах і ще раз прославите наше село! І саме смішно, що приїдуть інші туристи, щоб подивитись на місце де загинули попередні… Щоб ми робили без свободи слова!
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design