Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51004
Рецензій: 95751

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 20020, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.189.178.37')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза стаття

Революція. правила гри

© данило князь, 25-12-2009
Революція. Правила гри

  Народ рідко буває задоволений своєю владою. Але народ рідко показує своє невдоволення. Образа, огида, ненависть фільтруються , збираються і одного разу… Вибух!!! Таке у політологічно-соціологічному означенні називається революцією або переворотом, або путчем , масовими акціями протесту, страйками і т.д.
  
   Якщо уявити державу моделлю живого організму, то проблеми із фінансовими структурами - це недоїдання, урізаний раціон. Девальвація, стрибки курсу валюти - різке підвищення температури, лихоманка. Розхитаний культурний рівень країни - організм вдається до наркотиків, алкоголю. Так от, революція з такої позиції не що інше як стадія , коли організм на грані виживання. Системи життєзабезпечення( читай - існування суспільства) ледь вказують на присутність і в той самий час боротьба бути-не бути, жити-померти сягає абсолюту.
  Історія - підбірка лікарняних досьє. На кожного пацієнта окреме, однак порядок заповнення формуляру незмінний.Отож, ближче до конкретики.
              
                     Мексика. Пеони усіх країн єднайтесь!
  Початок 20 століття для Мексики темні і неприємно болючі часи. Розруха економічна та державницька межує із диктатурою та беззаконням. Повальна бідність мільйонів і обмежена каста мільйонерів-землевласників. Щодо економіки. Мексиканський виробник програє за всіма показниками американському, штати окупували тутешній промисловий ринок , поступове наростання ролі іноземного капіталу, сільське господарство загинається від застарілих метод його ведення і неприбутковості як такої. Щодо соціуму. Уявіть до 1910 -1911 року  у Мексиці в звичаєвому негласному кодексі трималося право першої шлюбної ночі з будь-якою нареченою за власником землі на території якого сталося одруження. Штат Морелос, розмірами зо три українські області, утримували у своїх руках 27 поміщиків. 27 сластолюбивих поміщиків.            
   Правило перше. Революція зароджується на комплексі негараздів і всебічних утисків.Чим більша іхня глибина й різносторонність, тим швидше зріє конфлікт.
   Пеони - так називали простих мексиканських селян, близьке лексичне забарвлення до нього має наше українське - ,,кріпак”. Пеони формували головні бойові сили невдоволення та опору.
   Правило друге. Революцію творять пішаки. Тисячі, мільйони ображених і раптом осмілілих до нестями маленьких людей здатні перевернути країну.
  
                   Початок кінця диктатури
   Не будемо вдаватися до тонких хронологічних викладів мексиканської революції 1910 - 1917. Скажемо , що були народні герої, очільники повстання: борець за покликанням і конокрад за професією - Франсіско Вілья(загинув 1919), головний полководець невдоволених - Еміліано Сапата(загинув 1923) і остаточний лідер Мадеро(загинув 1913)  .По інший бік барикад стояв президент Діас(покидає країну 1911) - уособлення старого режиму і не перспективної жорстокості.
   Правило третє. Головні дійові особи революцій переважно рано йдуть з головної авансцени. Смерть або еміграція у винагороду за проявлену революційну доблесть.
  Два полюси зійшлися. Битви, потім погроми асьєнд(володіння багатих), репресії з боку влади, підвищена кількість жертв( Мексика і досі не визначила точного числа загиблих, від 300 тис. до 2 млн.).Безлад, кров, безчинства. Врешті-решт Діас віддає столицю Мехіко. Наступник - вже вищезгаданий Маредо. Він ілюстрація законів політичного жанру, тому про нього окрема розмова.
                    
                     Битий небитого везе
    Мадеро був спадкоємцем одного з найбагатших сімейств Мексики. Його території простягалися тисячами акрів .Отримав хорошу освіту і належав до фінансової еліти того часу. Доречне питання: виходить не за ту команду грав?Не тих взявся підримувати? Дисидент у стані буржуазії, використовуючи марксистський підхід?
    Насправді, довгий час Мадеро успішно сидів на двох стільцях. Організовував таємні опозиційні гуртки й ,водночас, тримався контактів з правлячою верхівкою. А потім програв президентські вибори  у 1910 Діасу…Далі судіть самі.
   Правило четверте. Очолити революцію може практично будь-хто. Заможність чи бідняцьке походження ролі не грають, освіта лише корисний додаток, а розумові здібності та організаційні таланти можуть зосередитись у руках  помічників, заступників. Революція - це стихія. І на берег хвиля викидає різноманітні речі як корисні так і не дуже.
                               Політика. Друге ім’я - зрада
  Новоспечений президент не пішов до кінця у  переформатуванні курсу розвитку Мексики. Вплив великих землевласників ще мав достатню силу, а неспокій у країні навіть після поразки диктатора не припинився. Велика армія повстанців також мала свої претензії до Мадеро. Такими зачіпками талановиті інтригани не могли не скористатися. Генерал Уерта(військовий міністр,1913 емігрує до Іспанії) організував заколот під прикриттям формальної правової колізії. Мадеро стратили. Але краще звернімо увагу на пункт про неспокій, нестабільність вже після , здавалося б, перемоги. Погроми не припинялися ще протягом 5 - 6 років. Грабунки та аферистські махінації стали звичними явищами. Мексика перетворилася на безжальне поле гри, де перемагає хитріший, підступніший, аморальніший.
   Правило п’яте. Духовність потерпає у першу чергу від революції. Культурність, свідома громадянська позиція у тіні. Вседозволеність - рідна матір усіх переворотів.
  ,,Кожному хто їде зараз у Грецію не треба очікувати негайних проявів чесності й відданості , але надіятись, що час і гуманне поводження здолають сьогоднішні злодійські та варварські ухили. ”
    Це виписка із ,,Кефалонського щоденника ” Дж. Байрона осені  1823 року. Він саме взявся допомагати грецьким ополченцям у боротьбі за незалежність від Османської імперії( Грецька війна-революція 1821 - 1832). Навіть за власний кошт найняв військовий загін у кількості сорока вояків.
   Правило шосте. Незалежно від держави, її устрою, національного складу, релігійної конфронтації, революція діє за одвічними законами та шаблонами. Спадає на думку, що теорія про спіральний розвиток історії більше ніж теорія. Усе змінюється, усе   повторюється. На сайте http://kypit-diplom-vuza.com.ua/  - http://kypit-diplom-vuza.com.ua/ купить диплом ВУЗа
                                  
                                    Щасливий фінал
  Попри складнощі, 31 січня 1917 року мексиканці отримали нову Конституцію. Вона проголосила націоналізацію, підтримала вітчизняного виробника і урегулювала робочі свободи простих громадян. На той час то була найдемократичніша конституція Пн. та Пд. Америки( не беремо до уваги США). Сьогодні ця дата національне свято Мексики.
  Правило сьоме. Для революції характерна різка, яскрава завершальна точка. Після неї включається новий відлік . Не завжди фінал позитивний, здебільшого навіть навпаки. Хто може знати чим обернеться завтра героїчний вчинок? Можливо завтра ніхто не насмілиться назвати його героїчним?
                            
                              Правило останнє
  Приклади з історії дають змогу переосмислювати сучасність. Ми стоїмо на міцних державницьких підмурках? Який шанс, що банальне ниття на ,,безпрєдєл” влади є маленькою іскрою, яка запалить вогнище( слова генія терору і революції В.І.Ульянова)? Де шукати відчуття і розуміння реальних спроможностей та переживань мільйонів людей? Як не помилитися , вирішуючи на що здатна твоя країна?
   Закликати до змін добре після розмірковування над змінами. Ви ніколи не думали , що революції бувають безкровні, тихі, немасові?
                 Ти кажеш: хочеться революції,
                 Гаразд,ти знаєш всі ми хочемо змінити світ
                 Ти кажеш: ви зміните устрій
                 Гаразд. Краще вивільніть свої мізки
                                             Джон Вінстон Леннон ,,Revolution”

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Ви мене потішили цією статтею. :-)

© Наталка Ліщинська, 25-12-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.82083582878113 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …