Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50955
Рецензій: 95697

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 2002, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.238.130.41')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Відбитки (уривок з РНД)

© Тетяна Мельник , 05-09-2006
***

Саламандра лишила відбиток своєї долоні на піску.
Лінії почали змінюватись. З острахом перевела погляд на долоні.

- Боїшся, що все зміниться? – знову пролунав той самий голос.
- Так… Боюсь. Не хочу все починати спочатку. Та й не зможу.
- Чого найбільше боїшся? – не полишав її голос.
- Боюся не зустрітися…
- Але з ким?!
- Це тільки моє! - відрізала Саламандра.

«…Так і до божевілля близько. Цей голос… Іноді видається, що знайомий, а іноді – ні… Можна зробити з цими лініями, що завгодно. Та й не тільки зі своїми. Знати б тільки: де тут хто…»

- А хто тебе цікавить?
- Ти контролюєш мої думки? – запитала Саламандра
- Ні... просто дії людей, що потрапляють сюди, абсолютно однакові. Вони всі чомусь хочуть якщо не переписати власне плетиво ліній, то зробити це з кимось іншим. А ти, чого хочеш ти?!
- Навіть не знаю…

Вона сиділа на піску і малювала кола. Такі, які часто любила спостерігати на воді, кидаючи камінці…
Кола розходились, переростаючи з малого в більше-більше-більше… Це був рух, що затягував її десь усередину, не дозволяючи вийти за межі.
Але це все було тоді. Вірніше, ще до того, як вона змогла таки вирватись із безкінечних кілець, залишаючи всіх і все у тих таки межах.
Тепер, спостерігаючи за усим, що лишилось всередині, Саламандра все гостріша відчувала потребу повернення. Але повернення не «тепер», не «зараз» (повернення взагалі) починаючи від тієї крапки, яка би важким камінцем би падала у воду, не лишаючи жодного кола.

«Ти є… Невже і справді переконаний у тому, що є насправді? Ось ти…
Невже не розумієш, що той чоловік у дзеркалі, на якого дивишся кожного ранку, коли розпочинаєш звичний ритуал гоління, є ти? Або… коли вибираєш собі щоранку краватку і механічними рухами, мов зашморг, накладаєш собі на шию… при цьому подивляючись у теж саме дзеркало, на того ж самого чоловіка… Повір, ось той, кого бачиш як власне відображення – це тільки фантом, тінь, просто оптична ілюзія. Ти звик. Так навіть дуже вигідно. На тебе ніхто і ніколи не показуватиме пальцями, дружина буде говорити, що ти – неперевершений у ліжку, а твоя коханка (кохана?)... словом, і вона приготує солодкий еліксир брехні, котрий смакуватимеш навіть знаючи, що саме прийшлось тобі до смаку. А, власне, може має твій фантом рацію, коли стверджує, що правда – це іще один параграф витонченої брехні. Однак різниця (між цими двома «правдами») полягає в тому, що одна – полишає шанс на спокійне прилаштування до життя, а інша – «інша» … примушує більше не дивитись на себе в дзеркало, навіть коли виконуєш звичний процес гоління. А на кого… на що дивитись? Ти не зробиш собі боляче. Тебе немає.
Одного ранку, коли накладатимеш свій зашморг, пробач, краватку, тобі стане млосно. Млосно від тих слів, які вкотре сказала дружина (тільки аби відчепився, як абсолютна непотріб), від того, про що (а ти вже знаєш це наперед!) скаже твоя коханка (кохана?)… млосно від того ідіота, що дивитиметься на тебе «звідти».
Однак велика різниця між тим, кого бачиш ти, а кого бачу я. Бо, насправді, того ідіота можеш вгледіти тільки ти сам.
А я… десь біля мене блукає людина, що бачить світ, але не знаходить себе у тому світі. І від того зле тій людині, їй болить. І від власного болю робить боляче іншим, а тим самим і собі… завдає ще більшого болю.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Петро Паливода, 03-11-2006

Ніч мине

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Самітник, 06-09-2006
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.41609883308411 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …