Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95756

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 19972, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.218.254.122')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза зародочок...

Баба Галя

© Любов Долик, 23-12-2009
Баба Галя не була ніколи ані лагідною, ані доброю її ніхто ніколи не назвав.
Чоловіка запопала собі твердого і нарваного, але мала свій сектрет, як його тримати коло себе. Старий фронтовий вояка одного разу згріб у свої залізні руки цю маленьку дрібненьку дівчинку – і залишився з нею жити цілий вік, аж до смерті. Дітей своїх не мали. Та достатньо велика кількість племінників та племінниць, які постійно до них навідувалися у сонмі дорогої родини, а ще вередували, сопливили, лізли у всі кутки, все перекидали і були безстрашні, як німецькі танки – назавжди відбили жаль у сімействі Іваненків за тим, що дітей їм Господь не послав. Ото би мали мороку, нащо їм те?
Пан Тарас Іваненко мав характер-кремінь і заперечень в житті не терпів ні від кого. Маючи бойові заслуги, отримував ветеранський пайок від держави, а коли влада змінилася – нові можновладці  інваліда війни не забували також, не обходили ані увагою, ані грошовими виплатами.
Гірше, що нові мешканці будинку не розуміли, яка поважна особа – пан Тарас. Та і він сам ніяк не міг звикнути до "пана", бо надійне "таваріщ" все-таки було миліше серцю.
А ще часи якісь стали м’якотілі, розслаблені, ніхто дисципліни і знати не хотів. Як то так стали люди жити ? Як то кожен робить, що хоче ? Це в голову старому воякові ніяк вміститися не могло. І він виправляв ситуацію, як тільки міг. Сварив, встидав, гнівався і потрясав своїм залізним пальцем – а то що таке? Найлегше дісталося сусідці знизу – зовсім молоде дівчисько, щойно вийшло заміж. І ото тут, у Львові (чи вона думала, що то як у неї в селі ?) взяла собі на подвір’ячку простелила килимок – і загаряє. Мало не гола! Ну і що, що купальник? Ну і що, що спека і літо? Ну іщо , що двір тихий, зелений, з усіх сторін закритий?  А може він тут ходить і на неї може подивитися?
Сусідка вмить зрум’яніла на маківку, спочатку щось іще мурмотала в оправдання, а потім від гріха подалі скоренько згребла килимочок у оберемок – і хода додому, в свою квартиру. Більше своє тіло напоказ не виставляла. Ач яка мудра, а що ж стара баба Галя стане виставляти? а про що ж Тарас стане думати? Чоловік – завжди чоловік, особливо небезпечний своїми вибриками тоді,  коли роки пруть, як німці у наступ, а жити залишається лиш мріями та спогадами.



Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Чудово!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© V.G, 29-12-2009

56

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Явна Уляна, 24-12-2009

"були безстрашні, як німецькі танки" :)))

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Клименко Софія , 24-12-2009

:)))

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 23-12-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.4052140712738 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …