Вони їхали до українсько-білоруського кордону. Їхня дев'ятка гнала на великий швидкості. Ліси миготіли у вікнах їхнього авто а вони розмовляли перегукуючи волання білоруського радіо.
- А знаєш які трабли зі зброєю стаються! - кричав той що був за кермом, якого кликали Джон. Його звали Іваном, але друзі кликали ще з дитинства Джоном. - Я от розповім тобі історію про Кульгавого Матвія...
Джон припалив цигарку та струсив попіл у відчинене вікно. Тоді почав своїм захриплим у вітрах автострад голосом розповідь.
- Кульгавий Матвій шкультигав через соляне поле. Велике сіре поле у Калуші. Порите вимитими водою ровами на краях яких виступила сіль. Він полишив далеко за собою свій іржавий пікап і ніс на плечах ,безногого Петра. Друга дитинсва. Єдиної людини, ка не боялася Кульгавого. Він йшов до лісу, який ховався за високим насипом-пагорбом вкритим маленькими берізками, озерами та все тою ж всюдисущою сіллю.
Коли до лісу залишалвся десяток кроків у ліву ногу Матвія вчепилася поліцейська вівчарка. Матвій витягнув обріза але не вистрелив — замість ноги у нього був дерев'яний протез. Кульгавий вистрелив у копа, який націлив на нього свого револьвера. З другого ствола вистрелив у іншого копа. Пес тоді відпустив протез матвія і зтягнув з його плеч Петра. Матвій глянув на землю. Міліцейський доберман гриз горло його Петра.
Матвій навів обріз на собаку і натис на гачок — зброя тільки клацнула. В обидвох стволах були тільки порожні вистріляні гільзи. Матвій плакав і кричав, а собака шматував його брата. Тоді Матвій кинув на землю обріза і заспівав, закричав своїм дужим голосом. Співав він щось приблизно таке:
Оуларідай, брате мій брат!
Горе - у горлі твоїм зуби
Брате мій брате кляте залізо
Зрадив мене мій гевер
Вив, кричав на соляному полі Матвій свою недоладну, складену над тілом Петра пісню. Співав поки не прибігли копи й не наробили у його тілі купу дірок зі своїх дробовиків.
Друг Джона-Івана слухав розповідь похитуючи скрушно головою. Його кликали Іоан, хоч звали насправді як і Джона — Іваном.
А ти послухай, що знаю я, - сказав Іоан, коли вони проїжджали повз напис “Схілы зброю перад прыгажосцю” на узліссі біля траси. - Це історія про Марка Колія, який колись зубочисткою завалив чотирьох лягавих. Марко вкрав свого сина. Єдиного сина, якого віддали іншій сім'ї тільки за те, що Марко на 25 років загримів у в'язницю. Так от Марко втік із своєї тюрми і подався в Рахів. Містечко, де жила сім'я яка усиновила його малого. Він заліз уночі у вікно будинку тієї сім'ї та забрав свого сина. У квартирі ж відкрутив газ та розбив лампочку на кухні так, що спіраль залишилася ціла. Він сів на свій мотоцикл “Юпітер” і подався світ за очі.
Копи гналися по сліду Марка, а він не спинявся. Гнав свій “Юпітер” до угорського кордону аж вирішив перекусити. Нерозумний Марко! Вирішив перекусити, коли за ним гнали сотні лягавих!
І забігли у дешеве кафе, де їв свого бутерброда Марко п'ятеро лягавих. І сказали Маркові: “Збирайся чоловіче! Відповіси і за втечу і за вибух у Рахові, який ти підлаштував!”
Та сказав їм Марко: “Піду хлопці спокійно, лиш дайте свій бутерброд доїм!”
Доїв спокійно Марко Колій свій бутерброд тримаючи на руках сина та позираючи на дула револьверів направлені на нього. Облизав пальці та й витягнув зубочистку. Та запхав зубочитску не до зубів собі, а у вухо одного з офіцерів. Блискавчино проткнув через вухо мозок і другому, а потім третьому й четвертому. Далі забрав револьвер у одного з вбитих і направив його на останнього тремтячого лягавого. Та револьвер лише тихо цокнув, бо був незаряджений. А лягавий вистрелив тремтячою рукою та й прострелив тільце маркового сина. Завив голосно Марко. Та й заспівав пісню. Приблизно таку:
Сину мій в крові залитий
Підвів мене Кольт нікельований
Він так блищав на сонці
Але не вистрелив скурвий син
Довго співав Марко поки не набігли інші лягаві і не розстріляли Колія зі своїх автоматів. І пропускав чоловік крізь себе кулі, щоб потм вони увійшли у тільце його малого.
Їхали Іоан і Джон і доїхали до кордону. А так як везли повну машину зброї, то мали пробиватися через кордон зі стрільбою.
Ад сабака! Стаяць так прыстрэлю! - закричав прикордоннник нервово пересмикуючи затвор свого автомата.
Обидва Івани витягли величезні ізраїльські пістолети і натисли на гачки. Пістолети тільки клацнули.
- От курва! - вилаялися обидва.
- Ад курва! - вилаявся прикордонник автомат якого теж не вистрелив а клацнув ударно-спусковим механізмом.
Іоан та джон вискочили з машини та відкрили багажник. По черзі виймали звідтам дробовики, автомати, кулемети та портативні гармати. І жоден не вистрелив! І кожен раз зброя тільки клацала! І кожен раз прикордонники, яких збіглося уже багато сивіли та тряслися. І направляли на Іванів свої автомати та післолети. Та й їхня зброя лише клацала. І не було тоді пострілу жодного а тільки лилася пісня з уст старця з фотоапаратом полароїд, одягнутого у яскраві шорти. Старий їхав через Білорусію до Естонії на пасажирському Неоплані. І співав він приблизно щось таке:
Оу дарідай! Зброя дурна!
Оу дарідай зброя дурна
Та ти брате ще дурніший за неї!
Дурніший за неї тай дурніший за неї
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design