Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51622
Рецензій: 96045

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 18933, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.15.140.19')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Оповідання

Звірятко

© Фаня Гальцюпака, 28-10-2009
П’яні ліхтарі сварилися з зорями о  півночі.

   Маленька  істота у чорному капелюсі перетнула  місто, розрізаючи його навпіл своєю  тихою, до жаху, тихою ходою. Він чи воно йшло в нікуди, в саме серце  тиші. Ніч проковтнула капелюх, зжерла до останньої ниточки. Ще мить, перейшовши на інший бік вулиці, на іншу лінію життя, ...маленька капелюшна мара зникла.

   А ніч снідала містом. Місто марило в напівсні. Все як завжди. В спокої не народжується нічого. Спокій, нажаль - це смерть.

   А він йшов собі і мріяв про смерть, про яку-небудь смерть: випадкову, навмисну, дурну, фатальну... він так шалено прикликав її до себе! І зараз, в напівтиші і темряві, відчуваючи навіть свої думки на отруєно-солодкий присмак, він  ковтав сльози, проштовхував у груди відчай і там звірине виття сколихувало чорну розбиту душу. Серце римувало біль, в голові паморочилось, нудота охопила горло. Майже біг, тікаючи від власної тіні, він стрибнув у вузький провулок, тут, серед чорних дерев де-не-де осяяних сивим світлом місяця,  зупинився і присів на сиру лавку біля клену.

   Час наповнював легені:

   Подих.

   Подих.

   Подих.

   Відпускати  почало поступово. Ще один приступ страху і болю, дуже різкий, нестерпний. І  ось одна сльоза як крапка –„ все  скінчено.”

   Скільки минуло часу? Дві  з половиною години. Якби ще три години тому хтось сказав би йому, що...

   Змінилось би щось? Ні. Так. Мабуть. Мабуть...мабуть...чи шкода йому? ...

   З  кишені дістав пачку цигарок, запалив  сірника. Тепер дим був єдиним слухачем його німого каяття...зізнання.

   Ну так сталося в житті, що Шарикові не пощастило. Він закохався. Так іноді трапляється. Це почуття було подібне падінню, легкому злету у низ. Ти знаєш що навіть у прірві є змістовний кінець, і ось зараз він душею лежав на власних льодяних скелях. Вона – бідна як церковна миша, він – до чорта багатий, вона – прекрасна, мила, тендітна, він –маленький, огрядний, лисий гном. Хвороблива пристрасть! Дурні сподівання на щастя! О ні, не про щастя він мріяв! Біль бажання був приємніший, полум’я робило з нього звіра, царя, імператора власного ідеалу, володаря і раба богині і бранки водночас! Маючи дві вищі освіти, тисячу людей, що вірніші за псів і хто те зна скільки мільйонів у хтозна яких банках, він возвеличив худе, шмаркате дівча до рівня небесного скарбу, срібнорукої Аврори, до цнотливої Венери. Ой дали б йому волю і він назвав би її Сонцем! Світом! Життям!...

   Його  Галатея була з плоті і  крові, а не з амброзії і мармуру. Вона була тихим і світлим дитям, старанною  студенткою, гарною звабливою дівчиною і нещасною іграшкою в руках хворого, божевільного майстра. Він купив її за розкішний дім, гарний одяг, прикраси, машини, за багатий світ за вікном: шепіт океану і мовчання альпійських гір. Він купив її тіло, розум, душу і зненавидів себе за це, бо розтягнений на шматки ідеал став тінню...сірим...нічим. Він купив її, але жодного разу в її очах не було і краплі любові. Подяка, шана, навіть жаль, АЛЕ НЕ КОХАННЯ!

   Вона  з більшою ніжністю дивилася на Рамона – її білого дога, ніж на нього. Через  півроку, коли він став усвідомлювати, що кохання її йому не належить, отруїв собаку. Так було з кошеням, канарейкою, карликовим кроликом, а рибок він спустив в унітаз. Її очі були завжди сумні, його – хворобливо палали. Рік за роком вона танула  як свічечка, він блід від болю. Його богиня була з піску, пісок роздмухував вітер.

   Дивний  сон переслідував Шарика третій рік: ніби-то він розпинає Ромашку на христі і стільки щастя в нього, стільки захвату...

   Вона  стала тінню...він сам втікав від  неї до інших німф. Персефона заквітчана зимою, Ромашка благала:

   - Відпусти! Відпусти, Шарику!

   -...

   - Я так більше не можу, - Вона  була жалюгідна, змарніла, зів’яла,  не камінь, а глина після дощу...Шарику  стало огидно і моторошно. В  прикрасах і в дорогих апартаментах  вона виглядала  як серед  смітника і в лахмітті.

   - Іди! – процідив холодно і  чітко.

   Вона  вийшла з кімнати пташкою без  крил.
Щоб ти здохла! – побажав, злякався і впевнено додав:
Здохнеш!

   Через півтора роки він побачив її у  парку. Три людини. Вона, він і  хтось під серцем в сонцеподібному череві. Вони зоріли щастям і коханням, зоріла осінь барвами калини, мабуть йшли додому, мабуть з роботи, мабуть...

   Він розірвався у ту мить. Вона така закохана, людська, замріяна, не  богиня, а жінка! Лють стискала мозок. Він звіром, уночі  прийшов до неї, кумедне, в чорному капелюсі, п’ятдесятирічне чудовисько. Як відчинили  двері, як стріляв у хлопця він не пам’ятав...навіть її крик, стогін, благання – в якомусь тумані. Вона замовкла від страху і безвиході, тільки все ближче і ближче підкрадалася до тіла коханого.
Хочеш його?! – спитав звір.
Пробач мені...
За що?
За надію...за те, що я була, за твою пристрасть, за те, що тебе ненавиджу...
Кохана моя! Ромашко, щастя, доля моя...я все тобі віддам будь моєю, покохай мене, – він стояв перед нею, кривавим янголом, і плакав.
Подаруй мені смерть, відпусти мене в смерть, пожалій мене смертю...там є він і моє дитя, там не буде тебе.

   Чи  цей діалог намарився йому?... Але  в мить смерті  вона була прекрасна, чиста, свята. Аврора! Венера! Вона була його!
Моя!!! - застогнав він.
Моя!!! – власна, тваринна оргія самовизначення звіра, на олтарі Богині лежить сама Богиня.

   „Відпусти”...чув  її голос у темряві... „відпусти”...клен шепотів її голосом. Дим зник, зникли і примари вбитих тіл...

   Чи  шкода йому?...

   Ні.

   Він у подобі людини пішов собі геть, спокійно, врівноважено, вільно. Чисте зло, без домішок сумління. Ситий йшов і посміхався. Життя – прекрасне! Де ви мої Богині?!

   А в серці роздмухали попіл,

   В душі звели всі хрести.

   Ти  знаєш, це просто неспокій,

   Порожність  в слова самоти.

   В безодню зірвались планети,

   Танцює  на вогнищі час.

   Он  пише і осінь сонети,

   Життя занотовує  фарс.

   Йдемо по шляху кістяному,

   Агатовий  слід несемо.

   І все, мабуть, по-новому,

   і все у собі кричимо.

   Звірятко  сховалось у серці.

   Я йду у подобі людській,

   Ти  знаєш, то тільки здається,

   що  світ зруйнований мій.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 1

Рецензії на цей твір

Є щось понад міру зависоке

© Наталка Ліщинська, 29-10-2009

Nobody

© Jenyushka, 28-10-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.049298048019409 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати