У старому будиночку на краю хутора помирала літня жінка. Вона лежала на ліжку непритомна вже другий тиждень. Біля неї сиділа донька і молилася.
Раптом стара почула голос. Тихий, приємний. Він лунав ніби зверху:
- Устань, душе. Покинь смертне тіло і вийди до мене.
Здавалося, голос був дуже далеко, звучав мов ехо. Але жінка, на власний подив, мимоволі підкорилася йому і піднялася з ліжка.
Все в кімнаті стало сірим, потемніло, а зліва від себе вона помітила постать, обличчя якої не можна було розгледіти. Жінка не мала великої освіти, але від природи була дуже розумною і відразу здогадалася, що це не звичайний черговий сон.
- Невже це все? Ти смерть? – спитала душа переляканим голосом.
- Так, мене так називають.
- Але я не хочу помирати! Мені ще стільки всього треба зробити!
- Якби тебе у цьому світі ще хоч щось тримало, ми б зараз не розмовляли.
- А що ж без мене робитимуть дочка і син?
- Що? Житимуть далі, доки не настане їхній час, як зараз настав твій.
- Але ж як? Доня зараз молиться біля мого ліжка. А з хвилини на хвилину має прийти синочок. Я ж навіть з ними не попрощалася.
- Гм...Ну добре, я покажу тобі, де зараз твій син.
Постать провела рукою і на тому місті в ту ж мить з’явилося щось схоже на екран. На ньому жінка впізнала рідну вулицю, на якій пройшло усе її життя. У рові збоку від дороги лежав чоловік. Він був п’яним і спав.
- О ні! Не може бути! – жінка впізнала в ньому сина і заплакала.
- Тепер – продовжила далі все таким же спокійним холодним голосом постать, - послухай, про що молитви твоєї доньки. – Вона провела рукою біля голови доньки і жінка почула слова доньки: «Господи! Дай, щоб стара скоріше вмерла! Скільки ж можна мене мучити?! Візьми скоріше до себе її немічну душу! В мене ж робота, власні діти, чоловік і...і Петро! А я трачу тут свій час...»
- Годі. – жінка закрила руками обличчя. Вона заливалася гіркими сльозами.
- Тепер ти розумієш, що тут тебе нічого не тримає. Ти готова?
- Готова до чого? – крізь сльози спитала душа.
- До останньої подорожі. Зараз я маю провести тебе. Хоча я й не маю права, але відкрию тобі таємницю. Ти потрапиш у рай.
- Я? Але ж я стільки злого зробила...
- Це не моє рішення. І не правда, ти не зробила нічого недостойного у своєму житті.
- Звідки ти знаєш?
- Справа у тому, що одного разу, коли я забирав твого чоловіка, то помітив твою прекрасну чисту душу, яких я ще ніколи не бачив. Я почав спостерігати за тобою. Кожного разу, коли мені випадала вільна хвилинка, я був біля тебе. Але я почав цю розмову не з того приводу. Справа в тому, що кожному з ангелів смерті дається право знайти собі душу, яка б погодилася супроводжувати його і підтримувати. І я хочу запропонувати тобі піти зі мною. Ти будеш жити як захочеш, якщо в нашому випадку можна вживати слово «жити». Я забезпечу тебе всім. Навіть тим, чого нема там – постать показала вказівним пальцем угору.
- Зачекай. Що значить кожному? Вас багато? І звідки ти знаєш про мою душу, коли навіть я не впевнена?
- Ось. – постать дістала звідкись дзеркало і протягнула душі. – Так, ангелів смерті багато. Кожної миті у світі вмирає сотні людей. Мені одному, як і будь-якому іншому ангелу смерті, не під силу провести всіх.
Душа заглянула в дзеркало, яке отримала від смерті і побачила в ньому прекрасну молоду жінку років двадцяти п’яти.
- Це справді я? А звідки мені знати, що ти кажеш правду? – Вона настільки звикла до брехні в нашому світі, що не могла повністю повірити навіть самій смерті.
- Хм, я – ангел смерті. Для чого мені брехати? Перед тобою стоїть вибір: піти до раю, чи залишитись зі мною. Мені немає сенсу казати неправду, бо на протязі одного тижня ти можеш змінити своє рішення. Я не маю права примушувати тебе до чого-небудь.
- Але ж я тебе навіть не бачу, не знаю який ти.
- А, ти про це. Ну що ж, я можу я можу змінити зовнішність відповідно до твоїх вимог і побажань, якщо хочеш звичайно.
- Ні, краще покажи себе справжнього.
- Кажеш справжнього. Знаєш, у мене давно немає постійної зовнішності. Кожна душа хоче чогось іншого, і я змушений завжди корегувати себе відповідно до їх побажань. Але коли я був людиною, то виглядав так – постать зробила крок вперед і душа побачила перед собою чоловіка років тридцяти – тридцяти п’яти з чорним волоссям до плечей, карими очима і приємною зовнішністю. – Підійде?
- Так – вона усміхнулась. – То ти був людиною?
- Колись давно. Я народився у 1616 році. Я загинув, коли мені було тридцять три. На війні під проводом Хмельницького. Я не був праведником і не мав права увійти до раю. Але враховуючи те, що я помер, захищаючи Батьківщину, рідних і друзів, мені запропонували стати ангелом смерті і проводити померлі душі. Я мав пропрацювати дві з половиною тисячі років, щоб здобути право потрапити до раю. І я погодився.
- Цікаво...А як мені тебе звати?
- Твої запитання можна розцінювати як позитивну відповідь на моє?
- Ні, тобто я думаю. Просто мені цікаво взнати твоє ім’я.
- Це взагалі-то правильно. Я ж знаю, як звати тебе, Маріє. Я – Тарас.
- Знаєш, я вирішила таки прийняти твою пропозицію. Ти, здається, хороша людина. І у мене в запасі все ще залишається тиждень, щоб передумати.
- Ти не пошкодуєш про такий вибір. І вже точно я зроблю все, щоб ти не передумала. – Тарас посміхнувся і подав руку Марії. Вона помітила, що у нього красива посмішка. – Ходімо!
Молода жінка подала руку ангелу смерті і вони обоє поринули у світ, створений Тарасом лише для них двох. Він дотримав свого слова. Марія жодного разу не пожаліла про те, що зробила саме такий вибір. А по закінченні терміну його роботи ангелом смерті вони обоє потрапили до раю.
Львів(2008)
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design