Мета: болізм
Ця осінь набула кольору хакі. Прохожі розгублено задивляються в лице. Знайомі починають пусті балачки, щоб заповнити порожнечу в середині – не виходить. Дитина прутиком розбиває бульбашки на калюжі. Дивлюся вниз. Брудні мокрі черевики човгають взад-вперед без мети, без натхнення.
За філіжанкою кави зібралася тепла компанія. Спостерігаю за ними крізь скло вітрини.
В кишені намацую квиток на проїзд, на ньому – номер телефону. Дзвоню.
- Ало…
- Ало!
- Добрий день.
- Добрий.
- Гм…А… хто це?
– А хто ЦЕ?
Вимикаю телефон. Нічого не розумію в цьому дні, сповненому бульбашок дощу, мокрих черевиків, невідомих відомостей.
Йду в палац «Академічний» на презентацію «Двадцяти п’яти есеїв про свободу»(???). Андрух (Андрухович тобто) як завжди штовхає кучеряву промову. Прохасько як завжди в дупель п’яний. «Срав пес» - каже замість привітання. Я його розумію, після літри горілки і пес не витримав би. Йду додому.
Він сьогодні не прийде, і завтра теж. Ніколи не прийде. Його нема. Це важко сприйняти, в це не хочеться вірити. Порожнечу всередині нічим не заповниш. І життя залишає одне – боліти. Моя мета – це болізм.
Ми зустрілися одного непомітного дня такої ж як сьогодні пізньої осені. Він жбурляв у воду плоскі камінчики, я боролася з вітром, що раз по раз куйовдив волосся. Потім він вчив мене кидати «жабки», було весело. Прощаючись він пообіцяв подзвонити «на тижні»... І пропав на місяць.
Перший сніг був наш, ми весь вечір спостерігали за ним. І хотілося, щоб день не закінчувався, і щоб сніг не переставав падати, і щоб життя тривало трохи довше, ніж відписано.
Незабаром він поїхав на хіміотерапію в Київ. Я написала йому, щиро, як вирвала з серця:
«Я рахуватиму рани на твоєму тілі, а ти на моєму серці. Я сипатиму на тебе духмяні трави, а ти обсипатимеш мене поцілунками. Залиш усе.
Гордість нижча на шість щаблів ніж наше кохання. В самотності нема нічого комічного.
Ти запропонував мені свою «пошарпану руку і серце»… ти не знав, що моє серце – як і усе тіло – ще більше пошарпане. Ти не знав, що за кілька місяців моя душа спробує утекти, а розум від самотності заховається у п’яти. Ти плакав тоді. Це були перші сльози на твоїх очах, які я коли-небудь бачила.
І саме тоді зірвалось, вивільнилось, вибухнуло з середини серця логічне речення «Я кохаю тебе», в тебе і в мене одноголосно.
Це зцілило мене більше ніж білі пігулки, ніж відвари трав. Отож сьогодні я зцілю твою розхристану душу і покатоване тіло. В мене є еліксир. Ти дав мені його рецепт!»
В травні він виглядав зовсім здоровим, а липні заговорив про смерть. Це було важко… слухати, хотіти заперечити, хотіти щось змінити… і не могти нічого.
- Не біда, коли йде щось не по плану, - казав він. – Погано, коли не маєш права що-небудь планувати..
- Не говори так, будь ласка… - я намагалась не плакати, він не любив сліз…
- Я кажу правду. Це істина, не для мене зокрема, таких як я міліони… От тільки це не той випадок, коли це зігріває.
Ми мовчки продовжуєм подорож. Я зариваюсь у нього на грудях, ніби шукаю притулку, хоча мало би бути навпаки. В автобусі задуха, але так легше. Тихе погупування під майкою заколисуює, десь там б’ється його серце… Хто і за яким правом повинен спинити його?!
Нарешті приїхали. Не люблю переїзди, ці нескінченні запаковування-розпаковування, коли не знаєш толком, де що стоїть, коли сонний не можеш знайти дорогу в туалет, або півгодини шукаєш мобільний. Люблю звикати до всього і далі жити в напівінерції.
В Трускавці чудова погода, можна лише позаздрити, дощ тут не затримується на довго, хоч приходить без попередження. Першим ділом треба пройти всілякі там обстеження, набрати купу довідок і направлень, і аж тоді братися до відпочинку.
Після довгого клопіткого дня ми лежимо догори пупцями біля озера, повітря поволі стає важчим, волога йде від землі. Він дивиться на мене своєю фірмовою посмішкою. Я знаю, що це означає… Він розповідає небилиці, я неуважно слухаю, намагаючись розгадати справжній зміст сказаного. Ну от, тепер точно не вийде бути спокійною. В голову лізуть різні думки, хочеться запам’ятати цей вечір до крапельки, але лдя цього треба володіти феноменальною пам’яттю, як П’яточкін Любка Дереша. Мені так бракує пильності, а подібних вечорів все менше…
- Ти мене не слухаєш, - його насуплені брови виривають мене з трансу.
- Слухаю, чесно-чесно..
- Тому чого посмішка застигла як голлівудської ляльки?
- Мені подобається твоя манера розповідати.
- Ого! А в мене вона є?
- Так. Я давно хотіла спитати. Чому ти говориш з цією постійною напівпосмішкою? Чому посміхаєшся, ніби хочеш щось сказати? Як ти так можеш?
- Сам не знаю, ніколи за собою не помічав. Для цього мені треба було зустріти тебе… - він розтягує слова, ніби мурмочучи. Цілує і знову посміхається – взамін на продовження.
А через місяць він помер, не залишивши жодного фото, тільки свою коронну фразу: «Завтра тебе може і не бути, але це не означає, що завтра не настане…»
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design