Згадуючи зараз те літо, я ніяк не можу зрозуміти звідки ти узявся. Пам’ятаю як прийшов, що сказав. Пам’ятаю навіть чорні джинси та світлу сорочку. Але звідки ти тоді узявся згадати не можу. Та й це зовсім не потрібно. Хіба гадаєш звідки взялася казка? Ні. Ти просто нею насолоджуєшся, упиваєшся її смаком.
А ти… Ти просто зайшов одного вечора в червону хвіртку. Я як зараз пам’ятаю нашу першу зустріч: я сиділа на ганку з горнятком запашної кави в руці, аж раптом відчиняється хвіртка і входиш ти. Такий упевнений в собі. Красивий. Мужній.
- Нарешті я тебе знайшов. Вибач, що прийшов лише всередині літа… Раніше не вийшло. Просто шукав тебе довго…
- Нічого. Головне, що я дочекалася. – відказала я, і тільки в ту мить зрозуміла, що увесь червень і частиночку липня жила в очікуванні казки. Моєї власної історії з сопливим хеппі ендом…
- Я так давно мріяв тебе побачити… Знаєш, ти мені часто снилася. Тільки з коротшим волоссям…- ти сказав це так, наче ми з тобою вже сто років були знайомі, а життя просто розвело наші дороги на деякий час. Дуже довгий час.
- Просто воно відросло… Кави хочеш? – ти кивнув і сів коло мене.
Той вечір і усю ніч ми просиділи один біля одного, тримаючи в руках чашку з холодним темним напоєм.
Залишок липня ми жили разом в хатинці на околиці села. Знаєш, було так добре! Тоді ти ще не турбувався ні про що, і усі твої думки займала лише я. Пам’ятаю як ми лежали у дворі на матраці і намагались порахувати зірки. Ми рахували до світанку, а потім ти сказав, що вони усі світять лише для мене.
Вдень ми гуляли. Пам’ятаєш оте поле ромашок, що було за моїм двором? Ти сидів в тіні старезного дуба і повільно втягував у себе п’янке літнє повітря. А я в цей час бігала по полю, наче мале дівча, і заплітала квіти в волосся. Ти часто мені казав, що я пахну літом. Квіти у волоссі зав’ядали і тоді я пахла ніяким не літом, а справжнісіньким сіном. Хоча ти все це заперечував і казав, що я тобі нагадую літо. Ні, не так… ти казав, що я і є твоє Літо.
Ми гуляли лісом. Ти трусив дику яблуню, і ми повертались додому з повними кишенями неспілих плодів. Вертаючись, я завжди щось співала собі під ніс. Тоді ти мовчав і слухав нісенітниці, які я мугикала.
Ввечері ти брав гітару (вона теж узялася нізвідки: одного дня ми відкрили сарай і побачили інструмент кольору осіннього листя). Ти перебирав струни так само ніжно, як і моє волосся вночі. Звуки лилися з-під твоїх пальців і тоді, здавалось, затихав увесь світ. Усе живе завмирало, змушувало своє серце якомога тихіше битись, аби краще почути твою пісню, пісню твоєї душі. Певно, музику ти любив так само сильно як і мене.
Ти завжди прокидався раніше за мене і сидів у дворі, чекаючи поки я додивлюсь свої солодкі сновидіння. Коли я виходила, ти просив мене стати навпроти сонця, так, щоб волосся світилося золотом, а твоя велика на мене футболка, у якій я спала, розвивалася на вітру. Тоді ти підносив палець к вустам. «Тсс, - шепотів ти, - постій отак трошечки. Дай мені подивитися на Літо. Дай послухати як співає вітер у твоєму волоссі». І я стояла. Хвилину, дві, десять, годину. Я дивилась на тебе, на твоє коротке чорняве волосся, на кілька рудих плямок на щоках (ти ще казав, що то сліди від цілунків сонця), на зелені очі, у яких час від часу з’являлися бісенята. Дивно було їх бачити у твоїх очах, очах мого Янгола.
З початком серпня ти ставав все більш неспокійним, тобі снилися жахи і ти часто прокидався вночі. Тоді ти пригортав мене до себе і перелякано шепотів «Ні-ні-ні». Я лякалась і чомусь починала плакати як дитина, а ти все більше пригортав мене і цілував волосся, руки, плечі… Ти казав, що не полишиш мене.
Одного разу ти розповів, що є ще одна. Вона забере тебе від мене. Але поки що ти тут, зі мною, а вона ще далеко. Ти казав, що ще є час. А потім пригортав, цілував, шепотів, що не зможеш мене лишити…
Серпень закінчувався. Ми хапались за сонячне проміння, за останні дні літа, жували кавуни і мріяли ясними зоряними ночами. Бавились у лісовій річці і збирали букети польових квітів. Ти дарував мені зірки, а я тобі літо. Ти давав мені спокій, а я тобі тепло. Ти пригортав мене, а я осипала тебе цілунками.
Того останнього вечора я заснула у тебе на руках. Був передостанній день літа, коли повітря ще переповнене теплом, але зорі вже не так яскраво сяють. Через наступаючий сон я почула як ти шепотів, що я і є твоє Літо. І ще щось про далеко дорогу. Але ті слова я вже не розчула: сон повністю переміг мене.
Ти пішов і залишив мені лише спогади. Моя казка закінчилась ніяким не хеппі ендом, а лише словами, що я – «твоє Літо». Знаєш, тоді для мене цього було мало. Але тепер цього більш ніж достатньо. Прокинувшись, я не побачила тебе у дворі і все одразу зрозуміла.
Ти пішов. Пішов, так і не відповівши до кінця на мої питання.
Але тепер це не має значення. Я пишу тобі листи і кидаю у поштову скриньку конверти без адрес, з одним-єдиним написом: «Моєму Янголу». Можливо, ти колись їх отримаєш.
P.S. У день, коли я прокинулась сама, я зрозуміла чому ти пішов. Просто прийшла вона, інша. Просто прийшла Осінь…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design