Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 17253, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.130.31')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Фантастика

Фальсифікація

© Росткович Олег, 07-08-2009
Посеред зали довгий стіл. За столом сидять-лежать три желеподібних коричневого кольору гуманоїда. Влучніше кажучи, вони налиті у чашкоподібні крісла. Невеликим пухирем над рівнем тіла у них підіймається псевдоголова, в якій знаходиться отвір псевдороту. За його допомогою гуманоїди можуть говорити. Ще один, вочевидь, найстаріший та найрідкіший, майже чорний гуманоїд, для запобігання розхлюпування, налитий у прямокутний акваріум. При цьому, мабуть для уникнення самогубства ветерана, акваріум є значно більшим аніж необхідно. Гуманоїд займає менше третини його об’єму. Навпроти столу, в чашці значно менших розмірів,  знаходиться молодий гуманоїд світлозеленого кольору. Поверхня його тіла помітно тремтить, що свідчить про хвилювання.
Гуманоїд у середній чашці звертається до молодого:  
- Члени комісії уважно ознайомилися з наданими матеріалами, в яких ви стверджуєте, що відкрили нову цивілізацію, більше того - новий вид гуманоїдів.
- Так, пане голово. Я відкрив новий вид розумних істот. Вони називають свою планету Терра або Земля, а себе homo sapiens, тобто «людьми розумними».
Голос з акваріуму перебиває студента:
- Якщо це не ваша невдала фантазія, молодий гуманоїде, і такі істоти, припустимо, справді є, тоді те, що вони називають себе розумними, ще не означає, що вони і справді розумні. Швидше уже саме факт, що вони так себе називають, свідчить про те, що насправді вони не усвідомлюють своєї нерозумності. Я ж вважаю гуманоїдів розумними тільки у випадку вирішення ними проблеми безсмертя.
Головуючий, повертаючи отвір псевдорота у бік акваріуму:
- Шановний гіперакадеміку, ми надамо вам слово.
Один з членів комісії тихо сам до себе:
- Іноді я починаю вважати помилкою вирішення нашою цивілізацією проблеми безсмертя.
Головуючий, звертаючись до студента:
- Комісія встановила, що існування такої цивілізації є неможливим, а ваш звіт про проходження переддипломної практики є сфальсифікованим. Тому, комісія одностайно прийняла рішення поставити вам незадовільну оцінку за переддипломну практику та відрахувати Вас із нашого університету. У випадку, якщо ви добровільно зізнаєтеся у фальсифікації звіту та розкаєтеся, ми зможемо пом’якшити наш вердикт.
- Шановний голово та не менш шановні члени комісії, усе написане у звіті чистісінька правда, я зможу усе вам пояснити. Не виганяйте мене! – приреченим голосом просить невдалий дослідник космосу. – Хіба ж я винен, що у тих homo sapiens така неправильна цивілізація?
-  Це фантазія у вас неправильна. Позбавлена будь-якої логіки, – уже голосніше зауважує член комісії, який перед тим був незадоволений думкою гуманоїда з акваріуму. - Експериментували на канікулах із стимуляторами мозкової діяльності?
- Може, шановний професор має бажання задати ексстудентові якісь питання по суті. Все таки, не кожного дня у нас звіти про проходження переддипломної практики фальсифікують.
- Шановний ексстуденте, ваша робота містить безліч абсурдних тверджень, більше того, практично відсутні твердження з якими можна погодитися. І це не наша упереджена думка. Наприклад, припущення про можливість існування розумної раси, яка пересувається на двох кінцівках, постійно балансуючи та ризикуючи падінням -  не витримує жодної критики. Хоча, якщо б ви хоч трохи самостійно подумали над цим питанням, ви б зрозуміли, що це неможливо. Істота, яка пересувається на двох кінцівках не може бути розумною, оскільки значна частина ресурсів мозку повинна буде спрямовуватися на контроль прямоходіння. Якщо ж вона буде думати тільки перебуваючи в спокої… Який ви термін вживаєте? «Лежачи»? Так, якщо вона зможе думати «лежачи», то не зможе захищатися від хижаків та бути конкурентоздатною в процесі природного відбору.
- Та якби пересування на двох кінцівках було єдиним абсурдом, то ми б напевно не звертали на це увагу, - в дискусію втрутився гуманоїд, який досі мовчав.
- Я вважаю гуманоїдів розумними тільки коли їхня цивілізація вирішує проблему безсмертя, - голос із акваріуму.
- Гіперакадеміку, не перебивайте. Професоре, продовжуйте.
- Значне місце у вашій роботі займає опис продуктів, які споживають «люди розумні». Серед них чільне місце займає вживання шкідливих та наркотичних речовин. Ви пишете про масове вживання так званого «алкоголю», яке приводить до звикання та різноманітних, у тому числі смертельних хвороб, соціальної дезадаптації індивідууму. Поясніть, як може розумна істота вживати речовини, які її повільно вбивають, які після короткочасної  ейфорії вкиликають погіршення самопочуття, а крім того, ще й  руйнують соціальний статус?
- Це могло би бути логічним, якщо б цивілізація вирішила проблему безсмертя, – голос із акваріуму.
- Аналогічне питання про стимулюючі речовини: так звані «наркотики», якщо це розумна цивілізація, чому вони не синтезують корисні «наркотики»? Як ми. Щоб не тільки покращувати тонус, самопочуття, настрій, але й стимулювати розвиток, продуктивність мозку. Щоб не викликали залежності та побічних шкідливих ефектів. Хіба це так важко технологічно? Наша цивілізація ще три тисячі років назад винайшла такі речовини.
- Це могло би бути логічним, якщо би цивілізація вирішила проблему безсмертя, – знову почулося із акваріуму.
- А справді, може правий наш гіперакадемік? – раптом оживає головуючий. – Ексстуденте, а ви бачили, як помирають ці істоти. Можливо, вони якраз і вирішили проблему безсмертя. Тоді б це пояснювало їх байдуже ставлення до вдосконалення «алкоголю» та «наркотиків».
- Особисто процес вмирання я не бачив. Бачив зйомки похоронних процесій, бачив некрологи, бачив кладовища. Однак, можливо, ті смерті є результатом добровільного припинення життєдіяльності або непоправного руйнування структури тіла.
- Тоді як пояснити масові вбивства, які вони називають війнами та абсурдним терміном «миротворчі операції»? -  втручається воркотун.
- Це уже інше питання. Смерть від непоправного руйнування структури тіла навіть у нашій цивілізації теоретично можлива. А їхні масові вбивства можна пояснити тамтешніми доцивілізаційними традиціями. Крім того, масові вбивства на війнах не заперечують можливість одночасного вирішення цивілізацією проблеми безсмертя. Тому, враховуючи, що ви не найгірший наш студент, пропоную вам вказати у звіті, що відкрита вами цивілізація вирішила проблему безсмертя. Тоді, зваживши на недостатню дослідженість факту безсмертя у відкритих вами homo sapiens, ми зарахуємо ваш звіт оцінкою задовільно. Такий варіант влаштовує усіх членів комісії?
Члени комісії ствердно кивають псевдо головами.
- Добре, виправлю, дякую що допомогли розібратися, – з полегшенням погодився студент.

Епілог
Після того, як студент покинув приміщення, головуючий звернувся до присутніх:
- От і все, колеги, вітаю! Завдання виконано! Студента позбавлено стипендії, а ліміт витрат стипендіального фонду не буде перевищено.
- Справді, не знаю, що б ми робили, якби не ця неправильна  цивілізація, яку відкривають уже чи не вдвадцяте, - погоджується професор-воркотун.
- А я вважаю, що про розумність гуманоїдів можна говорити тільки у випадку вирішення ними проблеми безсмертя.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)

не сподобалось
сподобалось
дуже сподобалось



кількість оцінок — 4

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

© вітання від неіснуючої цивилізації!, 24-08-2009

Желеподібні нелюди:)

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Дара К., 09-08-2009

Вітаю!

© Юлія, 09-08-2009

Дозвольте

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Cвітлана Козаченко, 07-08-2009

Одне питання.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
©  , 07-08-2009

Прикольно, але факт!

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© koka cherkaskij, 07-08-2009

Негуманні гуманоїди

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олег Derim, 07-08-2009

)))

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© black3012, 07-08-2009

Якби Сократ був живий...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Консуело, 07-08-2009

Чудове почуття гумору

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 07-08-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.86988997459412 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …