Вони часто запитують, нащо вдягати костюм в отаку спеку. Тим більше, що ти старий і серце і важко. Ти, Петровичу, не кажучи нічого, даєш найповнішу відповідь. І зараз цей піджак, ці штани, цей затягнутий галстук минають футболки з написами, яких зовсім не розумієш.
Блукаєш в овочевому відділі, шукаючи якоїсь мами огірки за два двадцять…
А вчора внук питав тебе про значок і в когось попадали помідори. Присідаєш, щоб допомогти позбирати цій дівчинці, цій Лєні з бейджиком продавця, її товар. Так от, вчора внук питав тебе про значок. Треба купити тих паличок. Кукурудзяних. З зайцями.
Коли онук підійшов, а зараз вже можна сказати – підступно підкрався, до тебе на балконі, ти випікався на сонці разом з усіма тими вазонками. Дружина їх обожнює, ти – ненавидиш. Така от гармонія.
Він підкрався о четверті сорок вісім за київським часом, щоб раптом так, не кажучи нічого наперед, запитати – що то за голова, яку дід носить на костюмі. Він питав про голову Леніна, яка зараз дивиться під ноги, адже темний піджак, що хочеться і не хочеться скинути водночас, мнеться біля Лєни з її помідорами з твоїми руками з цим бидланом навколо.
І тоді, о четвертій сорок вісім за київським та й мінським часом, ти, Петровичу, зрозумів, що цей сопляк, до якого у тебе ніколи не було прив`язаності, цей сопляк, який вилупився у світ, ставлячи ще одну галочку в твоєму житті – сопляк не твій. Це не твоя кров. І навіть якщо завтра хтось терміново та негайно у Києві проведе аналізи ДНК і вони на дев’яносто девять девять девять девять девять – покажуть, що він – дійсно твій внук – ти, Петровичу радше вхопишся за одну мільярдну, щоб не погодитися з цим. І ці помідори, ця Лєна, цей базар – вже також не твої. Вони - бур`ян, який росте на трупі рідного світу.
Учора ти бачив як падають на бруківку пелюстки ромашок.
А твоя стара біжить у під’їзд з букетом в руках.
Бо ти, Петровичу, тримаєш за руку цього сопляка над прірвою в три поверхи. А він, сучий син, плаче, він, зараза, мочиться на клумби і вулицю, що до речі, давай відверто, вже також не твоя.
Стара грюкає в двері - ромашки розкидані у під`їзді. Ти був готовий його пустити.
Так. Звісно. Малого ти не впустив, стара випрала його штани, в сім`ї народилась ще одна таємниця.
І зараз, тобі б баночку майонезу та кефіру. Твого кефіру, а не їх.
Але його немає. Так само як і немає всього у чому ти жив. І ти, Петровичу, думаєш, серйозно так думаєш, як прекрасно було б, побачити справжнього радянського офіцера, повішеного на міському ліхтарі червоною тканиною.
Відчуваєш гниль цього життя. Капіталісти жеруть твою батьківщину. Ти сохнеш разом з вазонками і колись перетворишся на сухофрукт. І що найсмішніше, так це те, що ти навіть знаєш на якому саме ліхтарі має повіситися офіцер, щоб показати усьому світу, до біса красиво так показати усьому чужому до памперсів світу, феєрверк в ім`я Союзу Радянських Соціалістичних Республік.
Йому вісім, а він навіть не знає про Леніна.
Клятий емемденс.
Капітуляція неможлива.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design