Під ногами шаруділо мертве листя. Вони вийшли на золотаву галяву. Ясну не від сонця, а від жовтогарячої барви падолиста. Дістатися сюди можна було тільки випадково і навмання. Крізь цупкі хащі занедбаної частини парку. Жодна стежка не виводила на цю прогалину, з трьох боків оточену заростями чагарів.
Він підійшов до відкритого краю чистини. Далі вона рвучко утиналася. Круча зривалася додолу, до річки. Звідси можна було побачити мокрі дахи Подолу, Дніпро, Труханів острів і Пішоходний міст. Але найбільше тут було сивого неба. Безбарвні вологі хмари запнули увесь небозвід. Сумно й простигло.
Він став понад самісіньким урвищем. Розсунув поли довгого плаща, розстібнув ширіньку. Повернувся обличчям до вогкого неба, примружив очі. Задзюрчало. Полегшено зітхнув. Золотий струмочок витинався райдугою і грайливо цокотів по золотому листопадові, що вистелював схил додолу. Рясна цівка помалу вщухла. Але він іще вичавив кілька щедрих росянистих крапель. Ретельно струсив краплинки насухо. Застібнув штани. Занурив руки в кишені плаща. Заплющив очі й залишився стояти нерухомо понад урвищем. Дослухався до звуків.
Дніпром униз за течією повз Рибальський острів плуганився чорний річковий буксир з жовтим димарем. Він тужно тягнув дві йржаві баржі, навантажені сірим піском. Зненацька гримнуло. Дужий гудок буксиру обірвав одноманітний гамір міста.
З берегу скуйовдженим жмумом відлуння заволали пожежні сирени. Буцім у відповідь на ґвалт баржі. Уздовж Набережно-Хрещатицької, повз Річковий вокзал, стрімголов промчала валка червоних пожежних машин. Завернули за перехрестя.
Десь унизу, ймовірно на вулиці Боричів тік, палав старий будинок. Жваво заклубочилися вгору пелехи сірого диму.
У серці вже не палало нічого. Ані в нього, ані в неї. Усе вже вигоріло. Ізсередини та іззовні. Неначе той старий будинок після пожежі. Залишалися тільки спорожнілі западини вікон. Либонь очі, що дивляться із порожнечі в порожнечу.
Він стояв і слухав звуки пожежних сирен. Він слухав відлуння. Ламке відлуння сирен. І розчинявся, розчинявся у спогадах инших земель і далеких морів.
Посеред галявини стояв старезний занедбаний ослін. Ця важка паркова лава опинилася тут задовго перед тим, як вони обидвоє, тоді ще зі шкільними портфелями, вперше її запримітили й облюбували. А це вже було сливе чверть століття тому.
Невизначено-сіруватого кольору фарба, яку було нанесено кількома шарами один поверх иншого, полущилася вздовж і впоперек товстих дошок. Важкі ножки візерунчастого чавунного лиття вросли в ґрунт. Під лавою серед купи сміття ховалася зграйка з кількох зелених і позеленілих пляшок. Наліпки на пляшках порозмивано дощами, снігами та сечою тварин і людей.
Вона підійшла до лави, трохи нахилилася вперед, білою рукою з яскравим малиново-калиновим манікюром змахнула жовті листочки з сірезних дошок, швидко ковзнула обіруч вздовж сідниць, прихопила свій плащ під стегнами, сіла на лаву, закинула праву ногу на ліву, смикнула й потягла вбік чорну панчоху, нахилилася вперед, лягла грудьми на коліно, зняла зі шпильки підбору свого чорного чобітка нашпиговані золотаві листочки, підвела голову й випростала спину струнко навсидь, змінила ногу, тепер ліва нога лежала на правій, нахилилася й поправила другу панчоху, зняла листок з лівого підбору, відкрила свою елеґантну торбинку, витягла з неї люстерко й гребінець, відклала торбинку на лаву, почала поправляти зачіску, причепурилася, заховала гребінець, дістала з торбинки фарбу для очей і почала тонким пензликом підводити окрайці, закрила фарбу й заховала у торбинку, дістала звідти помаду для губів, відчинила її та викрутила яскраво-малинового кінчика, широко роззявила рота, навела губи яскравим кольором, майже під колір манікюру, відставила ліву руку долонею від себе й поцінила колір нігтів, зазирнула у люстерко, залишилася вдоволеною, сховала люстерко, дістала тверду пачку ментолових цигарок і відкрила її, витягла одну тонку довгу цигарку з білим фільтром, встромила її у яскраво-малинові губи, дістала з торбинки сріблясту запальничку Zippo, запалила цигарку, глибоко затяглася, затамувала подих, заховала запальничку, зручніше всілася на лаві, відкинула голову горілиць й повільно випустила дим напівпрозорою цівкою, повернулася туди, де він усе ще стояв із заплющеними очима й жбурнула в його бік питання, на яке не очікувалося ніякої відповіді:
- Ну?
Він знай стояв собі нерухомо. Серед гаміру великого міста ледве вловлював химерний відголос дівочого співу. Гейби відлуння сирен.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design