Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2683
Творів: 50953
Рецензій: 95696

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 16213, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.230.1.23')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Альтернативна історія

Лови на москаля. V. 2

© Захар ван дер Бюйтен, 17-06-2009
Нуреддiн-султан, alias Ботiй, зiйшол з трону:
"Бачу, що ти спраглий правди, i, гадаю, маєш на се право.
Давно вже воює наш Халіфат з прихистком викривителів віри-шиїтів, Персією, і от дізналися ми, що падишах єретицький готує нову капость: захопив таємно землю далеку і сподівається звідти завдати нам підступного удару.
Щоби розгадати сю таємницю, треба було пуститися в мандри і вивідати все у знаючих людей. Халіф дозволив їхати мені, адже я і сам бажав прислужитися батьківщині, та й місія була надто важливою, щоби її виконання доручити абикому. Єдина умова - подорож incognitus, пересторога від шиїтських шпигунів, що ними рясніє вся християнська Европа. Але ж і ми маємо там своїх agenti, задля розпізнання яких потрібно лише промовити гасло; з давніх давен обрано було для сього рідковживане, напівзабуте слово "москаль", що позначало міфічний гіперборейський народ."

"В'єнц, то було кламство. же виділ-єшь живого москаля!" не повстримавши ся, гукнул-єм. "Для чого ж звабил-єшь мене на се мандрованіє?"

"Коли я зустрів тебе в Роксоланії, то попервах вважав, що ти є один з agenti нашого Халіфату, проте, коли згодом, на превеликий подив, з'ясував, що ти й справді цікавишся сими москалями, я вирішив взяти тебе з собою. Значно бо приємніше подорожувати з людиною однакових з тобою смаків та прагнень," посміхнул ся Ботій.

"Використал-єшь мене яко щит в своїм диявольськім плані!" розгнівал-єм ся.

"А ти використав мене як провідника, супутника і охоронця. Не сперечаймося - ми просто були корисні один одному."

"Мовиш, усюди були ваші agenti, а затим і Димітр, і козаци, і ..."

"Отаман - так, козаки - ні. Пощастило нам: мали добрий захист у подорожі, та й на чолі його стояв Дмитро. От тільки знав він лише, що шукати треба було десь у Львові. Але кого?" продовжувал Ботій.

"В сьому тобі допомогла та литвинко," гірко зауважил-єм.

"Теж наша людина. Вона розповіла тобі про Пакаша Галинського, з яким би я, без сумніву, й зустрівся, коли б не той клятий шведський натовп у Львові. Я змушений був чигати на тебе на виході з міської брами. А через те прикре непорозуміння литвинів з Дмитром, мені довелося очолити козацький загін."

Допіру тут зрозуміл-єм, для чого єзуїт Галинський толеровал мій кальвінізм - му було обоєнтно, прецє ж сам бул на службі Халіфату. Не мовил-єм сього Ботію, натомість бажаючи роздражнити го, зелгнул-єм:
"З того дня юж відал-єм, же єстешь мусульманин. Не запомніл-єм, як зауважил-єшь, іж ве Львові не ма мечеті!"

"Не вірю я, щоби ти тоді звернув на се увагу," одповіл Ботій, лєч зарозумілості в ньому поменшала. "Хоча я тоді більше переймався своїм боком - підступні шиїти таки заманили мене в пастку. Аж в Новій Галичині, у Януша Острозького..."

"Теж ваш?"

"Авжеж. Він повідомив нас за столом з мескалем-москалем про шиїтське Теночтитланське ханство. Таємниця була розгадана! На щастя, при мені були козаки, тож з метою поновити status quo, я заснував Святодуську Січ, що даватиме відкоша єретикам. Небезпеку від Халіфату було відвернуто, і я потайки повернувся додому на одному з тих п'яти кораблів.
А тепер, за надані тобою мені послуги, за ризики, на які ти наражався під час подорожі, можеш прохатти від мене нагороди," проголосил Ботій, очікуючи, відочно, на вдячність та на яке-кольвек моє проханіє.

"Опріч москалів мені ніц не треба. Хочу єно заутра од'їхати в Роксоланію," мовил-єм, виходячи з залі.

Услід мені несло ся:
"Але ж то казки! Як може освічена людина в таке вірити?!"

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Нуреддiн-султан, alias Ботiй

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Богдан Коломійчук, 17-06-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© NATALKA DOLIAK, 17-06-2009

Халіфат?

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Наталка Ліщинська, 17-06-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.69549202919006 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …