Nuda veritas, Новий Світ одкрил мореплавець, славимий вшисткою Respublica, Ян з Кольна, обаче португалець самозванний, Вашку да Гама, учинил ошуканство премерзенніше і іменовал землю нову на свою честь - Гамерика. Не можучи наругу таку над subjectum своїм толерувати, Найясніший Король наш проголосил володінієм коронним землю ту, повеліл сприяти переселенію там плебсу і шляхти віровизнанія аріанського, а на проханіє їхнє видал edictum, заборонявший вживаніє слова облудного "Гамерика", натомість - Нова Галичина. Там і пливл-єм на кораблі "Конвалія" купно з козаками і Ботієм, зустрінених мною припадком, од'їжджаючи зі Львова.
При Галицькій брамі Ботій розповіл мені таке:
"Учора, як загубили тебе у натовпі, пішли ми шукати чи не потрібен комусь загін козацький, проте, завдяки правлінню нашого короля, давно вже немає воєн ані домових, ані з сусідами. (Тут он якось криво посмiхнул ся i для чогось схопил ся за бiк.) Тож і вирішили ми їхати далі, аж, бач, тебе зустріли!"
Почувши се, запропоновал-єм му їхати зе мною в Данціг, до Яна з Кольна, коєму ординанс віз. Радо погодил ся Ботій, погодили ся і козаки, погодил ся і пан капітан gratis везти нас, альбовім потребували оборони поселенці в Новій Галичині.
Опріч нас і equipage, бул на "Конвалії" князь волоський і буковинський, Орлок. Мешкал он в Парижі, а мандровал задля вилікованія ennui, хороби окрутної, в наших краях невідомої. Шкода, але не дужо мігл-єм дізнавати розкошів од компанії з таким bel esprit співрозмовником, прецє ся призвичаїл князь у Королівстві Французькому до тамтешнього extraordinaire життя: вдень спал у себе в коморі, а вночі шпаціровал палубою.
Гріхи сотворяючи на суходолі, на воді отримали-сьми покараніє, убо і в писанії сказано: "і на море поб'є його потугу". En route до Нової Галичини небагато було бурь, лєч багато загинуло моряків і козаків. Мало не щодень губил ся хтось. І не дивно, прецє море єсть страшне випробованіє для грішників.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design