Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 16087, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.135.246.193')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Казка для дорослих

Канцелярія Страху

© Вишня, 11-06-2009
Я часто приходжу до цієї кав'ярні. По-перше, тут завжди затишно, а влітку біля мого улюбленого столика виймають цілу шибку з високого вікна, так, що я, маючи бажання, можу просто з місця ступити на тротуар. По-друге, там завжди є дівчинка. Яка розповідає історії. Вона просто сидить і чекає на мене. А коли я приходжу, сідає навпроти і розповідає. Маленьке дівчисько сідає просто навпроти мене, поважного чоловіка у краватці, і розповідає історії.

Я люблю краватки. Цей вузол під шиєю завжди дає впевненість у тому, що я в будь-який момент можу його послабити, і мені стане вільно настільки, наскільки я захочу.

Колись я вчинив спробу самогубства. Шворка на шиї затягнулася, і вже коли я майже віддавав Богу душу, лямка на гачку, що був укручений у стелю, тріснула, і я впав додолу. З того часу у мене любов до краваток.



Цього разу вона знову підійшла до мене. Тільки-но я замовив собі каву. Мені конче необхідно було випити каву по-віденськи, бо я щойно повернувся з Відня і шукав залишки атмосфери міста у будь-чому. Протягом дня я запхав у себе вже штук з двадцять віденських булочок, і мені було того мало. Я три тижні хлистав кока-колу, коли повернувся з Нью-Йорку. Потім глитав таблетки від болю у шлунку.

Отож, вона підійшла, сіла навпроти, подалася до мене через стіл і, широко відкривши очі, голосно прошепотіла:

- А ти знаєш, що там, - вона дуже виділила оте “там”, - вже приймають замовлення?

Повідомивши це, вона переможно ляснула долонею по столу, відкинулась на спинку дивана і зовсім по-дорослому закинула ногу на ногу. Затим схрестила руки на грудях і вперіщилася в мене очиськами, чекаючи реакції.

- Та-а-ак... То куди, ти кажеш, мені бігти?

- Куди! У представництво! Те, що біля підніжжя Золотих Воріт. Тільки поспіши!

- Я встигну випити каву?

- Гадаю, так.

Мені подали каву. Я запропонував їй тістечка. Я знав, що вона відмовиться. Вона завжди відмовлялася від частувань. Тільки сиділа отак-о і розповідала. Маленька дівчинка. У фіолетовій сукенці. Її сукні завжди були фіолетові. Різні. Але завжди фіолетові.

- То чому треба поспішати?

Вона закотила очі догори, і я відчув себе недолугим школярем, який не зміг скористатися елементарною формулою.

- Тому що залишилося лише чотири гойдалки!

Я спробував зобразити на обличчі розуміння і сховав збентеження у ковтку гарячої кави по-віденськи. Я тягнув час, сподіваючись, що вона стане говорити далі, і боячись, що вона назве мене дорослим. Вона завжди називала мене дорослим, коли дуже сердилася. То була найбільша, найобразливіша лайка. Коли вона називала мене дорослим.

- Коли спаде спека, - о-о-о, дякувати Богу, вона заговорила, - тобі прийде лист, - який лист, у мене немає поштової скриньки, я відмовився від поштових скриньок після того фатального листа, який штовхнув мене у зашморг, - його принесуть тобі голуби, - а, он воно як. - У листі буде вказано, де буде твоя гойдалка.

- А чому я не зможу забрати її там, де робитиму замовлення?

Вона закотила очі догори, і я обпікся кавою.

- Для того, щоб знати, яка з тих гойдалок твоя, необхідно вивчити твою анкету, - то я ще маю заповнити якусь анкету. - І деякий час за тобою поспостерігати, - я знову обпікся кавою.

- А це обов'язково?

Вона подумала. Непевно здвигнула плечима:

- Взагалі-то, ні, - діловито схрестила руки на грудях і прискіпливо на мене подивилася. Затим схилила голівку на свій кулачок і мовила:
- Все необхідне я їм уже повідомила. Ти боїшся присмерку. І завжди поспішаєш за світлом.

Я дійсно часто змінював часові пояси, аби менше потрапляти у вечори. Так, я ганявся за світлом.

- Твоя гойдалка має золотавий колір, букову перекладину і міцні мотузки, - тут я послабив вузол своєї краватки. - Дуже довгі і міцні мотузки.

Я раптом побачив себе на гойдалці. Я побачив статечного зрілого чоловіка у краватці, пілки піджака котрого розвиваються від гойдання, і всміхнувся. Вона залишалась серйозною. Я потягнувся за кавою.

- Скажи, будь ласка, а хто видає ті гойдалки?

Я знічено чекав, що вона закотить очі догори, але вона знову, як тоді, коли тільки-но до мене підсіла, сперлася ліктиками на стіл і, примруживши очі, прошепотіла:

- Канцелярія Страху, - різко відхилившись на спинку дивана, вона розвела руки. - Ну що ще знаходиться біля підніжжя Золотих Воріт?!

- А, ну так, так, - я швидко закивав головою і зробив ще один ковток кави.

- І хто тобі ще допоможе перестати боятися присмерку, як не Канцелярія Страху?

Я трохи подумав і погодився - більше ніхто.

Вона почала розповідати мені про гойдалку. Розповідала так, ніби я й сам усе знав. Розповідала так, ніби просто розмірковувала разом зі мною. Я лише інколи підтакував або кивав, погоджуючись, головою.

- Ти знаєш, вони гойдаються тільки в одну сторону. Вперед або назад. І ніколи вбік. Тобі треба назад. Страх — то тільки те, що позаду. І якщо до нього не обертатися, він ніколи не наздожене тебе. І гойдалка, коли ти гойднешся нею назад, завмре на мить, і ти зустрінешся зі своїм страхом.

У вухах у мене зашуміло, в очах стало поночі.

- Але тільки на мить. Ти навіть не встигнеш злякатися, як морок назавжди відступить від тебе.

Шум у вухах стих, кров відійшла від голови, навкруги знову стало ясно.

- І тобі вже ніколи не треба буде ловити світло по всьому світові.

- Тепер світ ловитиме мене? - Усміхнувся. - А що мені робити з гойдалкою потім? А які страхи вона проганяє ще? А як?..

Вона раптом зиркнула у мою чашку, де була кава по-віденськи, і, зробивши очі великими, глянула на мене. Чашка була вже порожня. Вона зірвалася з місця і втекла, війнувши фіолетовою сукенкою.



Вечоріло. Я йшов вулицею і мені було добре. Мені було легко простувати отак вечірнім Києвом і вдихати запах свіжого листя, збудженого леготом.

Я йшов до Золотих Воріт. Біля підніжжя яких, я знав це напевно, знаходилася Канцелярія Страху.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Фіолетове і вечір...

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Неспера, 11-06-2009

Схоже на сон

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Дара К., 11-06-2009

Містична штука

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Наталка Ліщинська, 11-06-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.7639319896698 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …