Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2698
Творів: 51586
Рецензій: 96021

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 15703, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.133.137.10')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Авторська проза

Бульос

© Микола, 19-05-2009
БУЛЬОС

Обідня пора. Серпневе сонце з полуденної висоти слало на землю палюче проміння. У цей час на селі, хто обідав, а хто робив нехитру господарську роботу. Між старою хатою Оверка, якого по вуличному кликали Бульос, та новим будинком, який він збудував власноруч без сторонньої допомоги відстань всього-то – якихось три сотні кроків. Що там казати: коли Оверко  йшов з старої оселі в нову - любив він справляти нужду по-великому саме на цьому шляху і якраз під хвірткою, де недалеко росла стара розлога липа. На цьому обійсті ніхто не проживав – покійний Григорій переписав хату на сестру Ганну, садиба якої знаходилася через город.
…Бульос не оглядаючись нашвидкуруч зняв штани, вкриті брудом так, що важко було визначити з якої тканини вони пошиті і якого вони кольору. Трусів не носив. Присів. Встав. Залишив купку лайна. Зібрався йти дальше.            
- Що ж ти робиш, паскуднику!? – прибігла з протилежного кінця хазяйства Ганна. – А ну, негайно прибери те, що ти тут насрав…
Оверко став навколішки і мовчки став руками згрібати лайно. Нарешті воно все розмістилося на обох його долонях. Він встав і знову нічого не кажучи поніс кал до свого нового двору.
………………………………………………………………………………
- Вставай старий бовдуре, чого валяєшся як свиня, – копав ногою у голову п’яного Оверка, восьмирічний онук.  Його довготелеса фігура лежала навзнак на узбіччі сільської дороги під розлогою старою липою. Одною рукою він обіймав дерево, а іншою – слабо захищався від ударів.  
- Ой Данильцю, не бий діда в головоньку, вона ж мене ду-у-у-же болить.
- Ах, ти п’янюга нещасний, – знову копнув ногою у голову отрок, – ти ще і плачешся, а валятися попід заборами тебе не болить. (Видно таку тираду не раз чув від своєї баби, як та лаяла старого).
- Ой-йой-йой, болить мене голівонька…
Підійшла дочка Ксеня. Разом з сином з півгодини вовтузилися, щоб підняти старого на ноги. Їм було не під силу. Пішло хлопча за візком. Тачка була величенька. Обоє крекчучи затягли Оверка на неї і надсаджуючись повезли до додому. Довгі Бульосові ноги теліпалися по викладеній з каменю дорозі. Стара Бульосиха хоча і звикла до подібних речей, все ж стала бити себе в груди і голосити як над покійником:
- Що ж ти п’єш безбожно, кожного дня? Скільки можна? Май сором.
- А-а-а ти стара-а сука, закрий пе-е-льку, не твої гро-о-ші пропиваю…
- Тату, - плачучи каже Ксеня,- не кричіть так. Люди зглядаються.
- А-а-а, ба-а-чив я тих людей в одному місці…
Оверко, ще щось про себе лаявся і незабаром заснув. Підійшов старший син Іван, теж добряче напідпитку.
- Що тут за галас зняли…
- Господи, і цей туди ж, - Бульосиха з розпуки похитала головою.
………………………………………………………………………………...
    Селом пронеслася чутка: Іванові проломили череп і він лежить в
лікарні…
Стояла пізня весна. Було холодно та сиро. Після роботи (Іван працював на будові) у вагончику зібралася компанія, щоб «замочити» получку. У товаристві перебували і жінки. Самогон лився рікою. Іван зловив «кайф». Улучивши момент солоденьким голосом протягнув до товаришки і по роботі, і по чарці:
- Ах, ти моя ха-роша Валюша, а давай-но відійдемо набік та й мило поговоримо…
- Що з тобою, геть здурів, чи що!? – незадоволено замахала руками жінка. – Та он же мій чоловік сидить…
Іванові очі звузились, потемніли від люті. Стиснувши тонкі губи, роздратовано проскрипів:
- От шльондра, її пів-міста перетрахало, а вона ще з себе дєвочку строє…
Слова донеслися до вух веселого товариства.
- Ти, Іване таво…, не забувайся, – якось непевно заступився за жінку муж.
- Та хто ти такий… Чмо нещасне…- поліз з кулаками на чоловіка Іван. Ледь розборонили. Раптом всім терміново закортіло додому: одного дружина чекала, іншому треба було по господарству поратися, а ще іншому – завезти тещі речі, на які та чекала вже півроку. Почали швидко розходитися. Останнім вийшов Іван. Сутінки повністю вкрили землю. Закурив. Не встиг пройти і десятка метрів, як з темноти на його голову  опустився важкий лом…
- Це тобі за мою дружину – ще дійшло до свідомості…
……………………………………………………………………………...
Померла стара Бульосиха. Після парастасу сидить п’яний Іван у новому чорному костюмі та в білій сорочці на лавці у сусіда.
- Дядьку Петре, дайте гривню,- каже до сельчанина, який проходив мимо, - якось вам віддам…
- Ой, Іване, ти ж тільки-но матір поховав, шанувався би трохи…          
  Іван лише п’яно гмукнув собі під ніс…
  

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Гидко...

На цю рецензію користувачі залишили 2 відгуків
© Залєвський Петро, 19-05-2009

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Євгеній Мед, 19-05-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.048707962036133 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати