Одвічне «якщо» ніколи не послаблює своєї залізної хватки. Вчепившись п’явкою у свідомість, постійно надокучає запитаннями сліпа примара без обличчя. Але не вірте, обличчя у примари є, тільки дуже непостійне: змінюється, довершується, немов інструментом примхливого скульптора. Зараз ця примара, ім’я якій Вибір, постала перед ним, Імко Темом, що мав от-от стати черговим примхливим скульптором. Якщо… Якщо довго думати над вибором, ризикуєш згаяти дорогоцінний час і не встигнути звершити замислене. Якщо думати не достатньо, ризикуєш взагалі накласти головою у цьому задушливому неосвітленому тунелі. Але обирати треба – право, ліво, вгору, вниз … Куди?
Імко заплющив очі і спробував зазирнути у свою підсвідомість, як його колись учили Вчителі Брунатної гільдії. Підсвідомість на заклик відгукнулась суцільною пітьмою і непроглядною тишею. Якби дозволено було так висловлюватись, він би сказав, що вона взагалі не відповіла, але не можна. Отож право, чи ліво?... Навколо ні душі – ні звуку, ні поруху, тільки він, темрява і цей коридор. Ко-ри-доррр … Знову заплющив очі. А хто казав, що він у лабіринті? Можливо, весь цей час Імко ходив по колу. Нема ні в чому певності. Все можливо, все… Імко скрушно зітхнув: заплющуй очі, чи розплющуй – навколо все одно тільки темрява. Час неначе зупинився, простір тупцює на місці, то чого він має кудись іти? Вибір зроблено, і він полягав у тому, щоб не робити жодного вибору, принаймні поки що. Імко присів, провів рукою по підлозі, пересвідчився, що вона існує і приліг на холодну сиру поверхню, від якої тхнуло болотом. Уявивши, що в руках у нього улюблена флейта, мимовільно почав награвати на своєму бодай і не справжньому інструменті. Ось залунали перші несміливі ноти, далі мелодія набирала темп, звучання посилювалось, акорди ставали все гучнішими, напруженішими. Досягши апогею, мелодія відчайдушно скрикнула і замовкла, щоб потім знову відродитись, але уже у сумовитому протяжному стогоні, що тихо розлігся луно кудись угору, напевно до самих небес. Імко знадобилось три довгі секунди, щоб зрозуміти що сталося, а коли зрозумів, то знадобилось іще сотня секунд, щоб пересвідчитись, що це таки сталося – його уявна флейта ожила. Ще мить тому він просто намагався розважитись, а тепер його рука стискала справжню флейту. Це диво!!! А, може, він почав божеволіти. Ще раз намацав флейту. Ні, таки матеріальна, на всі сто. «Хай так, - подумав Імко, - як помирати, так з музикою». І заграв найвеселішу з мелодій, яку тільки знав. Музика дзвеніла переливами, сміялась і жартувала, зігріваючи своїм теплом Імко, а коли прозвучала остання нота, знову зникнувши луною у височині, він зробив свій вибір. Імко не піде ні вправо, ні вліво, ні, він піде нагору, за своєю піснею. По тому звівся на ноги, намацав кам’янисту стіну і подерся вгору.
Примара почала набувати виразних рис обличчя…
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design