Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51005
Рецензій: 95752

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14971, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '18.116.8.110')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Мініатюра

Дощ, кіт і шлях у нікуди

© Черезова Варвара, 10-04-2009
Іноді буває так, що дощ це частина мене, а я це частина дощу. Хочеться сильніше затягнути петлю суму на шиї і піти містом, скажімо, у нікуди, а може ще й далі.
- Хто ти?
- Випадковий перехожий.
- Приймеш мій біль?
- Ні, у мене немає серця. Якщо й прийму то не відчую. Біль - вода, коли немає серця то виливається куди попало, може залити шлунок. Навіщо мені шлунок з болем. Або ні, краще так: навіщо мені біль у шлунку.
Так і розминулися. Я пішла на північ, бо куди мені ще йти, а перехожий зі своєю відсутністю серця попрямував до найближчого генделика - залити шлунок пивом. А що? Пиво то не біль... Шлунка не псує.

- Привіт, кицю.
- Привіт.
- Ти мене розумієш... Дивно, ти ж кіт. По ідеї не повинен. А чому так?
- Все просто, я проживаю третє життя, ти також, тому наша мова зрозуміла одне одному. Куди ти йдеш?
- В нікуди.
- Навіщо?
- Не знаю.
- Тоді сядь біля мене погріємося на сонці.
- Йде дощ.
- Так, але ж сонце все одно світить. Сідай.
І я присіла на краєчок тротуару. І ми грілися на сонці, а щоб нам не було надто спекотно - на нас лив дощ. Дощ... Це завжди добре.
- Ти вже придумала навіщо йдеш в нікуди? Бо якщо ти не знаєш за чим йдеш то не зможеш нічого знайти. Завжди потрібно знати, що шукаєш, або принаймні хотіти знайти щось. Тоді обов'язково знайдеш.
- Хто ти?
- Я кіт.
- А ким ти був до цього? Ким ти був у попередніх двох життях?
- Це має значення лише коли помираєш, зараз про це рано говорити. Але якщо так цікаво, то я була повією.
- Хм. А тепер?
- Тепер я кішка.
- А ким була я?
- Медитуй.
- Я не вмію.
- Вмієш. Якби не вміла то не говорила б зі мною тепер. Подумай і скажи. Вже.
- Я мабуть була дощем.
- Не вигадуй. Твої очі не можуть бути дощем. Твої очі можуть бути болем, світлом, але не дощем. Їм личить вогонь. Я боюся вогню, але тебе ні. Ти це тепло.
- Я це сон, я це звичка у чиємусь житті, я марево, яке розтане зранку.
- Не розтане. Ти - біль, але лише доти, доки не зустрінеш світло. Світло буде ним, або він буде світлом, як хочеш, то не принципово.
- А де шукати?
- Ти хочеш знайти?
- Так.
- Тоді йди в своє нікуди, але знай, що хочеш знайти і дійсно бажай цього.
- І що тоді буде?
- Не знаю, але гірше не буде. Добре, коли є кого шукати.
- Чому ти мені допомагаєш?
- Мені було нудно і не було з ким поговорити.
- Довкола багато людей.
- У них порожні очі. У них мілке серце. Вони не почують мене.
- Вони зараз нас бачать?
- Ні. Вони бачать лише себе. Їм немає до нас ніякого діла. Зрештою - йди. Ти надто довго вже сидиш тут - змерзнеш.
- Дякую. Як тебе звати?
- Тут немає імен. Коли захочеш мене побачити ще раз - поклич. Поклич тим іменем, яким хочеш мене звати і я прийду.
І я пішла, а що мені лишалося. Кого я зустріну? Чи зможе він врятувати мене чи я таки зроблю те, що хотіла і завтра про мене пам'ятатимуть лише дощ і кіт?
Хтозна...

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

...товариш не всяк

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Олександр Некрот, 11-04-2009

Ще пам`ятатимуть ті, хто прочитав цей твір

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Богдан Коломійчук, 11-04-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.87103199958801 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …