Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51001
Рецензій: 95739

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14946, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.137.213.128')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Стаття

Україна для українців чи українці для України?..

© Вікторія Коновалець, 09-04-2009
Два поняття настільки схожі і водночас різні. Абсолютно протилежні думки стосовно одного і того ж поняття заставляють задуматися кожного. Йдеться про такі поняття як «патріотизм» та «націоналізм». Що це за поняття? Чому щодо них подаються суперечні визначення навіть у словниках? Чому одне і те саме визначення кожен трактує по-своєму? Невже не існує одного загального тлумачення кожного з даних понять?
Насправді такі визначення існують, та проблема розуміння з’являється внаслідок стереотипного мислення щодо цих понять і небажання бачити істинний сенс двох простих і водночас складних слів: простих в сенсі розуміння та складних в духовному баченні.
«Патріотизм - це не вибух емоцій, а спокійна і міцна відданість, що триває протягом усього життя людини.» (Р. Стівенсон)
Мабуть, з даним визначенням неможливо не погодитись, але лише в одному випадку – якщо слово «відданість» відображає лише моральний аспект даного слова. Якщо ж відданість переростає у дію, то це не патріотизм. Це націоналізм. Патріотом може вважати себе кожен. Чому? Бо це ні до чого не зобов’язує. Патріотом бути неважко. У словнику можна знайти таке визначення поняття патріотизму:
«Патріотизм (грец. patriótes — співвітчизник, грец. patrís — батьківщина) — любов до Батьківщини, відданість своєму народові, готовність заради них на жертви і подвиги.»
Бути готовому неважко. Важче показати свою готовність. Важче почати діяти. Важче перейти із розряду «Україна для українців» до розряду «Українці для України». Перший розряд описує патріотизм. Другий - націоналізм. Різниця є, вона досить значна.
«Істинний патріот — це людина, яка, заплативши штраф за неправильне паркування, радіє, що система діє ефективно.» (Пітер  Уостхолм). Націоналіст в свою чергу робить усе можливе, щоб система діяла ефективно. Патріот – спостерігає, націоналіст – діє. Суб’єктивність розуміння націоналізму полягає в тому, що його намагаються подати як негативну і навіть небезпечну характеристику. Але що може бути поганого в тому, щоб діяти, а не просто спостерігати? «Націоналізм - небезпечне явище! Від руху за збереження і розвитку національних традицій, культури, мови і т. ін., націоналізм може перейти до несприйняття інших культур, шовінізму, що може вилитись у дискримінацією через національну невідповідність!» - саме це стандартна відмовка «патріотів», які не хочуть діяти.
Провівши свого роду опитування серед молодих людей, я дійшла висновку, що більшість з них має не зовсім чітке уявлення про різницю між патріотизмом і націоналізмом.
14% опитаних вважає себе націоналістами, 45% – патріотами, 28% вважає себе і патріотами, і націоналістами, оскільки на їх думку ці поняття розмежувати неможливо, 13% не належать ні до націоналістів, ні до патріотів.
Націоналізм закликає до дій. Спостерігаючих занадто багато. Від одного тільки спостерігання краще не стане нікому. Націоналізм не заперечує, що свою Батьківщину потрібно любити. Так, потрібно, без цього нікуди. Але це повинно бути лише початком. Патріотизм – це перша стадія, на якій ми чекаємо віддачі; це стадія «Україна для українців». На цьому закінчуватися готовність не повинна. Потрібно пам’ятати, що «Вітчизна — ось і альфа, і омега!» (Д. Павличко)

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

[ Без назви ]

На цю рецензію користувачі залишили 7 відгуків
© Tamara Shevchenko, 12-04-2009

Всім вам - ДРУШЛЯК!!!

© Всім вам - ДРУШЛЯК!!! , 10-04-2009

Хай нас вважають ворогами, а ми будемо мати всіх за... братів наших менших!!!

© moxom, 10-04-2009

а я знаю різницю

На цю рецензію користувачі залишили 3 відгуків
© Захар ван дер Бюйтен, 09-04-2009

...більшість з них має не зовсім чітке уявлення про різницю між патріотизмом і націоналізмом.

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Залєвський Петро, 09-04-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.72047591209412 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …