Виплекана в химерній колисці з лози під спів солов’їв. Калиновою вродою заквітчана. Запашним хлібом нагодована, чистою джерельною водою напоєна. Мінлива, як вітер херсонських степів, нестримна як ріка в Кримських горах, романтична і загадкова – дика квітка, що зросла на полонинах Карпат, кокетлива й гонорова – полтавчанка, весела, гостра на язик одеситка, виплекана ніжними морськими хвилями. Вона – звичайна трудівниця з Донбасу, щедра як подільські чорноземи, пристрасна і вірна традиціям львів’янка, напоєна силою поліських лісів чаклунка. У той же час чомусь бідна, інколи поводиться як жебрачка. Сама не знає, чого хоче. Кидається з однієї крайнощі в іншу, з дощу та й під линву. Насваритися б на неї, відректися, проклясти... Не можеш... Причарувала... Пробачаєш, навіть нагніватися не можеш... Та й не варто. У неї свято. П’ятнадцята річниця уродин. Вона – Україна...
Попелюшка. Мрії та марення про народження якої століттями мандрували головами патріотів, землями. Ще не народилась, а вже наче марево, вона засліплювала очі київським князям, запорізьким козакам, гайдамакам... Вони вірили в неї, плекали в уяві плани про спільне існування, віддавали за це твоє життя. Вона дратувала самолюбство монголо-татарських і турецьких ханів, литовських князів, короських королів і російських царів. Невігласи прагнули будь-що захопити її та підкорити. А як ні, то сплюндрувати і знищити! Вони топтати чоботами святу землю, на якій вона мала народитися. Палили, нищили її багатство, знущалися, як хотіли. І сердилися, розсипалися порохом край дороги, по якій невпинно котилося колесо історії. Але вона не здавалася, все відроджувалася знову і знову, чекала того знаменного дня. Дня її народження... Чекали сторіччями, мовчки тягнучи на шиї тяжезне ярмо. Не витримували, зраджували, зрікалися. Вона пробачала наперед. Зневірювалися – вона посилала пророків. Піснями під звуки кобзи і бандури, полум’яними речами, мелодійною прозою й поезією вони вселяли в серця віру, надію й любов. Ще до народження її різноманітними указами і циркулярами намагалися перехрестити, назвати її Малоросією. Не змогли. Проти волі Бога людська сваволя безсила.
Тривали століття очікувань. Аж раптом у, здавалося б, найбільш несприятливий час, у темряві безнадії засвітився промінчик надії. Недруги, заклопотані виснажливим і тривалим з’ясуванням стосунків просто не помітили цього моменту. Промінь надії запалив серця мільйонів щирих українців. І в холодному січні 1918 року вона з’явилась на світ! Мільйонами гарячих українських сердець об’єдналась в одну соборну державу. Та тут недруги схаменулись: „Україна не повинна існувати!”. Стерв’ятниками налетіли на неї зі всіх сторін, хапали, рвали її на частини. Вона, ще зовсім мале і безсиле немовля, не могла захиститися від нападів. Не зробили цього і її батьки-захисники. Засліплені радістю її народження, вони у відповідальний момент пересварились, бо кожен хотів бути в неї єдиним батьком. І вона зникла так само стрімко, як і з`явилася. Розсіялась мільярдами частинок, залишивши слід у серці кожного українця.
Про неї спочатку заборонили навіть згадувати. Її батьків назвали бандитами. Далі гірше – казали, що вона взагалі ніколи не існувала, навіть ілюзії такої не могло бути. Безсоромні вперто в категоричній формі нав’язували свої погляди всім. Та її народ не вірив, адже кожен ніс частинку її в серці. Злочинці вирішили не залишити від неї – найжахливішим способом знищивши цвіт нації, навіть усю націю взагалі. Але диво! Їх не ставало менше. З’являлося все більше патріотів, які готові були чекати тисячоліття. Вони несли її в серцях через тюрми, табори заслання. Комуністичний монстр так і не зрозумів що програв ще на початку цієї боротьби. Він чимдуж напружував м’язи, аж роки не розсипався на частини. І народилася! Цього разу по-справжньому. Всерйоз і надовго. Яскравим спалахом спалила мох ідеологічних нашарувань, об’єднала в єдину націю українців сходу і заходу, півночі й півдня. То було 24 серпня 1991 року. Мала й безпомічна, проте вже навчена гірким досвідом, вона чітко дала знати всім, що її краще не чіпати. Хоча росла й розвивалась у неспокійний час, по-дитячому вірила дядечкам, які обіцяли їй безтурботне майбутнє та добробут. Дядечки переконали її позбутись ядерного паска, яким можна було пригрозити нахабним старшим сестрам та не слухняним сусідськими хлопчикам і дівчаткам. Чому вони це зробили – невідомо. Можливо, надто близько дружили з сусідами та сестрами. „Добрі” дядечки приспали її увагу іграшками в демократію і справедливість, а тим часом безсоромно грабували. Мало того, й не зчулася як вилізли їй на голову і спустили ноги. „Руді” дядечки призначали їй „хазяїв” та інших наглядачів. Вона спробувала опиратися, та сили були ще не ті. Дядечки міцно обплутали її цупким павутинням.
Їй тільки-но виповнилося тринадцять, як її вирішили посватати. Вона не хотіла. Чомусь не дуже приваблював серйозний наречений з незрозумілим минулим. А тут вона ще й закохалася. Вона вже бачила його раніше, декілька років тому. Просто тоді ще була надто мала й не сприйняла їхні стосунки серйозно. Зараз же все по-іншому. Вона почала сумніватися, одна її половина хотіла бути з одним, друга – з іншим. Та врешті-решт романтика й кохання перемогли. Її мало не одружили з нелюбом, але вона вирвалася і втекла прямо з-під вінця. І таки домоглася свого. Весілля святкували по-простому, але масштабно. Взимку, на вулицях і майданах міст. І була вона не в білому, а в помаранчевому. На неї звернули увагу, нарешті помітили, що дівчина подорослішала. Очей не могли відірвати і захоплено примовляли: „Юкрейн – б`ютіфол!”
Сімейне життя хоч і обіцяло бути захопливим, та стало звичайним сірим і буденним. Сварки, чвари, звинувачення... Вона почила сумніватися, чи правильно тоді вчинила. Сумніви мало не призвели до роздвоєння особистості. Сімейне життя перестало бути особистим і перетворилось на громадське, на спільний бізнес. Роздвоєння нібито ліквідували – серйозний екс-наречений повернувся в сім`ю. Тепер бізнес вони намагаються робити втрьох. Вона змінилась, стала серйознішою і не на жарт задумалася над своїм майбутнім. Адже їй уже п’ятнадцять... Майже як доросла... Пора братися за розум...
2006 р.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design