Українська банерна мережа

Украинская Баннерная Сеть
 
 

Жанри

Гоголівський ФОРУМ




AlmaNAH






Наша статистика

Авторів: 2685
Творів: 51003
Рецензій: 95747

Наша кнопка

Код:



Ошибка при запросе:

INSERT INTO `stat_hits` VALUES(NULL, 14616, 0, UNIX_TIMESTAMP(), '3.145.69.255')

Ответ MySQL:
144 Table './gak@002ecom@002eua_prod/stat_hits' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed

Художні твори Проза Містика

Deja vu

© Наталія Чоловська, 23-03-2009
Тьмяний день - точний клон  інших, однаково сірих і прісних, почався з похмурого, безбарвного ранку. Дрібний дощик, що розмірено барабанив  по жерстяному сусідському даху, надривний свист чайника на плиті... Віра звичним рухом узяла чашку з самого краю полиці.  Поки, поширюючи свій божественний аромат на весь будинок, заварювалася кава, дістала з кишені халата пачку сигарет,  прикурила від зламаного сірника, з насолодою затягуючись гіркуватим димом.
Голова злегка закрутилася, Віра оперлася рукою об край столу, поглядом зачепившись за мокру гілку старої черешні, яка, нагадуючи пазуристу лапу монстра з нічного кошмару, з нестерпним скрипом стукала у вікно. Дивлячись на гілку, Віра, застигла, боячись обернутися, тому, що знала, що відбудеться потім – вона докурить сигарету, кілька разів сьорбнувши  улюбленої кави, потім, залишивши недопиту каву на столі, вийде з кухні, щоб ввімкнути у вітальні телевізор. Слухаючи новини, вона знову повернеться на кухню, візьме чашку, підійде до вікна і побачить жінку в рожевому пальті. Потім жінка спіткнеться, і в будинку задзвонить телефон...
Віра напевно знала це, немов все вже відбувалося колись в тій же послідовності, з точністю до дрібниць. Напевно знала вона і те, що це малоприємне відчуття, під назвою дежавю, хоч одного разу в житті було у кожного. Або майже у кожного...
Але рука все одно здригнулась, на підлозі утворилася бура калюжа із залишків кави... і, не слухаючи телефонного дзвінка, що настирливо деренчав                                              у передпокої, вона, як лунатик, вийшла з будинку в невідомість. Крижані краплі дощу, падали на обличчя і руки, але холоду Віра майже не відчувала. Всередині у неї було набагато холодніше, ніж на вулиці.
Віра прогледіла  той момент, коли весь світ навколо, та і вона сама так радикально змінилися. Просто, в один з трьохсот шістдесяти п'яти однакових, за своєю суттю днів, вона поглянула в дзеркало і... злякалася, не впізнавши сіру втомлену жінку, що дивилася звідти з-під лоба, поза сумнівом тягнучи на все свої «середньостатистичні тридцять три».  
Але найстрашніше було в тому, що всі відчуття і думки Віри цілком відповідали цьому непривабливому зовнішньому вигляду. Вірніше, якщо певні думки, в основному про те, що все на світі набридло, ще іноді відвідували її стомлений мозок, то почуття, раптом, всі зникли кудись, за винятком роздратованості  і все тієї ж, тотальної втоми.
- Так далі продовжуватися не може! – впевнено заявила подруга Леська, співчутливо  дивлячись в не нафарбовані, почервонілі від сигаретного диму, очі Віри.
- Як – так? – байдуже, прикурюючи сигарету, уточнила Віра.
- Ось скажи, дорогенька, коли востаннє ти надягала що-небудь, крім цих облізлих джинсів? Коли востаннє була в перукарні, не говорячи вже про салон краси?!
- Але... мені не хочеться..., - мляво протягнула Віра, дивлячись кудись повз Леську, що нагадувала  своїм яскравим забарвленням і невгомонною балакучістю  хвилястого папужку.
- Так?! А чого тобі хочеться?
- Спати. І курити . І ще – спати.
- У тебе - авітаміноз, - поставила діагноз Леська, - осіння депресія, криза середнього віку. Але нічого. Це цілком виліковне. Збирайся.
- Куди?
- Пройдемося по магазинах,  а потім десь пообідаємо... до речі, що у вас з Вітькою?
- З яким Вітькою? – позіхнувши, уточнила Віра.
- Все ясно, - зітхнула Леська.
- Що ясно?
- Магазини не допоможуть.
- От тут я з тобою на всі сто згодна, - кивнула Віра. Менше всього на світі я хочу тинятися по магазинах. Вірніше, я нічого не хочу,  нічого не люблю... це просто старість...
- Ти збожеволіла! Яка, в дідька, старість?! А відносно не «люблю»... є у мене знайома одна, ворожка...
- Ну ось, приїхали!
- І нічого не приїхали! – стала в позу Леська. Яна просто дива творить, саме з такими, як ти. Ось, візьми, адресу...
Засунувши в руку Віри листок з адресою, Леська  заспішила і випарувалася так само несподівано, як і з'явилася. Втім, за довгі двадцять років дружби, Віра до цього звикла.
Коли за подругою зачинилися двері, Віра, насолоджуючись тишею, повернулася на кухню. Рука потягнулася до пачки сигарет, яка виявилася по-зрадницьки порожньою. Роздратовано накинувши на плечі потерту шкірянку, вона вискочила з дому, попрямувавши до сигаретного кіоску за рогом. Згідно з неписаним законом підлості, кіоск був зачинений.
Важким поглядом впершись в облізлу стіну кіоску, Віра побачила оголошення. Цілителька Яна обіцяла за один сеанс, зняти вроки, наговір, вінець безшлюбності, усунути  всіляку залежність, попутно позбавивши від радикуліту, геморою, енурезу, і інших прикростей,  тим самим, повернувши стражденним радість життя.
Сама себе не розуміючи, Віра дістала з кишені листок, що дала Леська. Так. Це була та сама ворожка.
Відчуваючи себе повною дурепою,  вона сіла в автобус, що йшов у потрібному напрямку.
... Ти дуже емоційна і вразлива особа, - низьким охриплим голосом повідала ворожка, дивлячись в долоню Віри.
- Невже? – іронічно посміхнулася особа, яка розгубила згадані якості років п'ять тому.
- Так. Я знаю, про що говорю. Також я знаю, що душа твоя спить. Міцно спить, ризикуючи не прокинутися більше ніколи...
- Що це значить? – сердито запитала Віра, жалкуючи, що піддалася на цю жалюгідну авантюру.
- Що, значить, не прокинутися ніколи? – підняла вищипані ниточкою брови, ворожка, - це називається одним простим словом. Смерть.
- Я помру?
- Не думаю. Я бачу любов, рівної якій, ти ще не відчувала. Я бачу людину, яка підходить тобі у всьому. Все співпадає просто ідеально. Лінії. Знаки. Планети. Повір мені – такий величезний дар дається людям один раз на тисячу років. Ти зустрінеш його...  – ворожка раптом осіклася, її рука затремтіла, випустивши холодну, мов лід,  долоню Віри.
- Що? Зв'язок з духами урвався? – єхидно запитала Віра, відчуваючи все наростаюче роздратування.
В голові, створюючи затори, товпилися обурені думки:
- Що я роблю тут? Чому досі не пішла, грюкнувши дверима? Що може знати ця розмальована лялька про моє життя і, тим більше, про душу?!
- Мені нічого більше сказати, - перелякано пробурмотіла ворожка.
- Сеанс закінчений? Скільки з мене?– з ледве вловимою іронією спитала Віра.
Ворожка мовчала, відвернувшись до стіни. Відчувши себе ніяково, Віра поспішно покинула кабінет.
Повернувшись додому, вона з порогу почула м'який чоловічий голос, що раптом здався знайомим. Рідкий азот тонкою цівкою пробіг уздовж хребта. На автопілоті увійшовши до вітальні, Віра зрозуміла, що просто забула вимкнути телевізор.
Не роздягаючись, вона сіла на край дивана, слухаючи неквапливу мову чоловіка з сережкою в лівому вусі. В руці його диміла незмінна сигарета.  Досить популярний останнім часом актор, інтерв'ю якого, іншим разом Віра навряд чи стала б слухати, говорив чомусь її думками, озвучуючи її почуття, її відношення до світу, її погляди на життя. Людина по той бік екрану здавалася настільки близькою, що Віра реально відчувала запах диму від його сигарети. І лише смертельна втома в синьо-сірих пронизливо глибоких очах обдавала душу крижаним холодом.  
Не розуміючи, що відбувається у неї всередині, Віра слухала прості відповіді на непрості питання молоденької кореспондентки, для якої бути язвою – це робота така, і відчувала, що фізично  не в силах відірватися від екрану. Так, просидівши з відкритим ротом до початку реклами, слухаючи оглушливий дріб власного серця, вона невпевненою ходою увійшла до кухні, де на підлозі валялася порожня пачка з-під сигарет.
Судомно ковтнувши недопитої зранку кави, Віра знову кинулася до сигаретного кіоску, біля якого утворилася невелика черга, що складалася з поважної матері сімейства, і неохайного дядечка в спортивних штанях з червоними лампасами.
- Чули вже? – говорила жінка, - заштовхуючи в наповнений продуктами пакет, блок червоної «Прими».
- Так, шкода мужика, - дихнувши в обличчя сердитої продавщиці перегаром, гикнув дядько.
- Молодий же ще був, і який талановитий, - охала тітка.
- Кажуть, пив багато, - вставила продавщиця.
- Про кого це вони? – спитала Віра, перераховуючи здачу.
- А ви не чули? Самохін  помер. Від інфаркту, - зітхнула продавщиця, - а все вона, горілка винна...
У вухах Віри ці слова віддавали оглушливим дзвоном. Серце, відчайдушно підстрибнувши, зупинилося зовсім. Розуміючи лише те, що збожеволіла, Віра поволі пішла уздовж тротуару.
- Жіночко! А сигарети?! – заволала їй вслід продавщиця.
Так, пройшовши пішки два квартали, Віра увійшла до під'їзду незнайомого будинку. Піднялася по сходах, не дихаючи підійшла до прочинених дверей.
В кімнаті горіли свічки, і сильно пахло квітами, що валялися повсюди.  Розштовхавши заплаканих  жінок і похмурих чоловіків, вона побачила людину з сережкою в лівому вусі.
Він дуже втомився і тепер спить, – промайнуло в думці.
- Смерть – це коли душа заснула, і не прокинеться вже ніколи, - дзвеніли в голові слова ворожки Яни.
Відчувши нестерпний біль, який, рвав її зсередини з жорстокістю, голодного дикого звіра, Віра надсадно закричала, і навзнак впала на підлогу.
- Ти збожеволіла!
Насилу, розплющивши очі, Віра втупилася в білу матову стелю власної вітальні.
- Ну, що, стара, догралася? Розказуй, що це на тебе найшло? Як ти опинилася на тому похороні?
- Лесько, я люблю його... – не впізнаючи власного голосу, зронила Віра.
- Що?! – як ошпарена, підскочила Леська.
- Я... я сама не розумію, - шепотіла Віра, не витираючи сліз, що величезними гарячими перлинами безперервно котилися по щоках. Я була у цієї твоєї... Яни, і вона сказала... вона...
- Заспокойся, - твердою рукою капаючи на цукор валеріанку, наказала Леська.
- Одним словом, так, - вислухавши подругу,  заявила вона, - цю горе провидицю  я знаю давно – вчилися разом в інституті. І, повір мені, ніяких надприродних здібностей у неї...
- Ні, Лесько. Яна тут ні до чого.  Я сама це відчуваю.
- Так. Спокійно, - схопивши телефонну слухавку, перелякано пробурмотіла Леська.
Коли на порозі вітальні з'явилася вчорашня ворожка – до смерті налякана похмурим голосом Леськи, Віра лежала на дивані, відвернувшись лицем до стіни. Відчуженим поглядом вона дивилася на ідеально рівну, кремову штукатурку, не реагуючи на жодні аргументи подруги.
- Ось. Вона така з вчорашнього вечора. Мені подзвонив знайомий, друг Самохіна.  Віра прийшла на похорони і знепритомніла. Я викликала таксі, привезла її сюди. Вона говорить, це ти їй наворожила.
- Ти ж сама просила наворожити їй велику любов, - знизала плечима Яна.
- Безглузда це була ідея! – в серцях вигукнула Леська, - Вірка завжди була надто вразлива, надто ранима ... Закохувалася на кожному кроці... ось і вигадала невідомо що...
- Помовч, трохи, - обірвала каяття Леськи Яна,  - все не так просто, і, боюся, справа не в самонавіюванні. Спочатку я дійсно слідувала твоїм вказівкам, але, раптом, мене мов струмом ударило. Я побачила поряд з нею людину... розумієш, це була її людина. Їхні  долі навіть не перетиналися, вони пролягли однією, суцільною лінією... Але людина йшла. Було надто пізно.
- Ти хочеш сказати, що бачила поряд з Віркою Самохіна?  Це що епідемія небезпечної форми шизофренії? – обурилася Леська.
- Хотілося б мені, щоб все було так, як ти кажеш, - зітхнула Яна, - але, на жаль, ти багато чого не знаєш, ні про мене, ні про свою кращу подругу.
- Ти це про що?
- Пам'ятаєш, на третьому курсі зі мною стався нещасний випадок?
- Це коли ти перебрала і з вікна четвертого поверху шуганула? Хто ж таке забуде? Але до чого тут...
- Не знаю, чи чула ти про те, що людина, при такому падінні часто вмирає, ще не досягнувши землі? Просто серце зупиняється, і розбивається вже не жива людина, а труп...
- Але ж ти не...
- Саме так, я померла, коли летіла вниз.
- Послухай, Янко, цю маячню будеш своїм перестарілим клієнткам втирати, а зараз, не до того, чесне слово!
- А знаєш, адже там немає ніякого тунелю із світлом в кінці. Там немає ніякого початку і ніякого кінця. Коли серце моє застигло, я відчула жахливий холод. В очах було темно, як найстрашнішою горобиною ніччю. Потім з темряви вийшла вона. Красива жінка, років тридцяти. Вона з докором дивилася на мене, самим поглядом запитуючи, навіщо я зробила це.
- Ти зробила? Але ж ти не винна, що впала...
- Помиляєшся. Я хотіла померти, коли зробила крок в безодню...
- Неймовірно! Ти – померти? Але чому?! Ти була молода, красива, талановита, від хлопців відбою не було...
- Ага. А в душі – абсолютна порожнеча, немов потужний пилосос висмоктав зсередини всі відчуття. Це просто нестерпно. Я розкрила вікно і вирішила летіти...
- А хто була та жінка? – прошепотіла  перелякана Леська.
- Смерть. Ми довго розмовляли з нею. Коли я зрозуміла, що наробила  - трохи не померла ще раз. Виявляється, йдучи з життя за власним бажанням, ми порушуємо хитку рівновагу, між смертю і життям. Кожне самогубство тягне за собою ланцюжок не планованих, випадкових смертей. Я бачила їх в лице. Всі вони молоді і талановиті. І менше всього заслуговували на таке...
Усвідомивши наслідки свого вчинку, я на колінах благала її виправити все. І вона дала мені такий шанс. Вдарившись об землю, я ожила. Але це була вже не я. Отримавши в покарання або в нагороду страшний дар передбачати долі інших людей, я щодня намагаюся зупинити потік смертей, в якому винувата сама. Іноді мені це вдається. Іноді – ні.
- Ти хочеш сказати, що Самохін...
- Так, я добре запам'ятала його обличчя...
- А Віра?
- Вона теж...
- Послухай Янко, я не зовсім розумію, ти ж повинна зупиняти ці «незаконні смерті» ? То ж роби що-небудь, врешті-решт!
- Я б рада врятувати Віру, але тепер, на жаль, все залежить від неї. А вона не хоче жити.
- Але ж повинен бути вихід... Думай, Янко, думай, інакше, я відправлю тебе вслід за Самохіним! – зловісно вищирилася Леська.
Піднявшись з крісла, Яна підійшла до дивана, на якому нерухомо лежала Віра.
- Віро, ти чуєш мене? – тихо запитала вона.
- Так.
- Як ти себе почуваєш?
- Ніяк.
- Віро, я знаю, це дуже важко, але постарайся вислухати мене. - Присівши на краєчок дивана, говорила Яна. Я можу тобі допомогти. Але ти повинна хотіти цього.
- Я хочу померти...
- Ти ніколи не будеш з ним, якщо помреш.
- Але жити... мені так боляче...
- Я знаю. Тому ми спробуємо змінити хід подій.
- Як? Що ти маєш на увазі? – запитала, сівши на дивані, Віра. Її очі горіли неприродним хворобливим блиском.
- Розумієш, кожен наш крок, жест, кожне слово і вчинок запрограмований вищими силами. Якщо хочеш – долею. Змінивши всього один, зовсім незначний факт біографії, найнепомітніший вчинок, жест, навіть подих, ми здатні радикально змінити свою долю. І долю оточуючих.
- Метелик Бредбері? – звела брови Леська.
- Майже, - поблажливо кивнула Яна, - коли ти пішла, я проглянула весь код, всю програму долі Самохіна...
- І...?– прошепотіла Леська.
- Шансу для корекції майже немає. Тільки одна ледве помітна деталь, одна хвилина...
- Що? – стрепенулася Віра.
- За годину до його смерті  був епізод... він вийшов на балкон, вийняв з кишені пачку сигарет, потім повернувся в кімнату тому, що забув запальничку. Він не повинен закурити. В пачці одна сигарета і вона повинна залишатися там, розумієш?
- Так. Я повинна зупинити його, - прошепотіла Віра.
- Янко, ти що, здатна подорожувати в часі? – витріщивши очі, пробелькотала бліда Леська.
- На жаль. Я всього лише звичайна жінка...
- Ні фіга собі – звичайна... Відьма!
- Ну, хай, відьма. Але поки що жоден матеріальний предмет не зміг пройти крізь час. Тим більше в потрібному йому напрямі.
- Уф-ф, Янко, а простіше не можна? – спітніла Леська.
- Можна. Річ у тому, що такі подорожі прерогатива душ.
- Не зрозуміла...
- Для того, щоб повернути Сергія, Віра повинна... померти.
- Ще чого! – заволала Леська.
- Я згодна, - відрізала Віра.
- Тоді поїхали, часу в нас надто мало.
          Відчуваючи себе небезпечною божевільною, Леська, у супроводі своїх помішаних супутниць, зійшла вниз. Зловивши таксі, вони незабаром опинилися  в салоні  Яни. Залишивши Лесю з Вірою в кабінеті, ворожка пішла, повернувшись за хвилину  з чашкою гарячого чаю в руках.
- Ти повинна випити це.
- Це отрута?
- Це допоможе тобі досягти мети. Пий і слухай. Постарайся запам'ятати все, що я скажу тобі зараз. Випивши чай, ти знепритомнієш. Прокинешся поза часом і поза простором. Далі йтимеш на мій голос. Побачивши щось, схоже на величезні бджолині стільники,  спробуєш роздивитися долю Самохіна.
- Як я зрозумію, що це його доля?
- У кожної людини є свій унікальний номер. Ось, це код Сергія.
Яна сунула в  руку Віри звичайний листок з цифрами.
- Це що?
- Дати його народження, і смерті.
- Як – смерті? Адже там датою смерті значиться двадцятий рік…
- Не всі ми проживаємо термін відпущений нам долею. В даному випадку, це моя вина. Дванадцять років. Можливо, кращих в його житті.
- А що означають ці  букви? – не вгамовувалася Леська.
- Ця частина коду привласнюється Творцями доль. Нам не дано розшифрувати її.  Помовч, Лесю. Часу в нас мало, і його не стає більше.
- Віро, ти чуєш мене?
- Так.
- Ти повинна відшукати комірку під таким номером.  Дивитися треба не стільки очима, скільки шостим почуттям.  Якщо хочеш – серцем.  Ти проникнеш туди. На  дошці біля входу напишеш букви з листка і потрібний час. Запам'ятай, приступ стався  вранці, в одинадцять. Значить, тобі потрібно хоча би без п'ятнадцяти десять. Менше часу – небезпечно, можеш спізнитися. Більше – теж не раджу. Далі ти опинишся на балконі Сергія. Ти повинна перешкодити йому, викурити останню сигарету. Це буде важко. Він не побачить тебе, не почує. І не відчує. Діяти треба швидко.
- Ну, і що потім? – запитала Леська, хвилюючись.
- Якщо все пройде вдало – вчорашній день почнеться наново. І в ньому вже не буде місця для смерті Сергія. Вірина душа благополучно повернеться на місце. Для всіх оточуючих ця невелика трансформація виллється в таке собі колективне дежавю. Просто комусь здасться, що декілька годин із свого життя він вже прожив одного разу... А хтось  і зовсім нічого не помітить.
           Перед очима Віри було зовсім темно,  але голос Яни вона все одно чула. Віра навпомацки просувалася в непроглядній пітьмі, натикаючись на сирі кам'яні стіни, мов сліпе  безпорадне котеня.
- Янко, вона здається у-уже, - тикаючи пальцем у Віру, що відключилася, зблідла Леська.
- Так. Пора.
Побачивши великий зігнутий ніж в руці подруги, Леська здавлено вискнула, затиснувши рот рукою. Яна занесла руку над Вірою, всадивши ніж по саму рукоятку в її груди. В куточках Віриних губ закипіла кров.
- Вбивця… - з ненавистю і жахом дивлячись на Яну, прохрипіла Леська.
- Віро, ти чуєш мене? – не звертаючи уваги на істерику леськи, Яна розмовляла швидше з повітрям, ніж із закривавленим  тілом в кріслі.
- Так.
Почувши голос подруги десь з-під стелі, Леська закотила очі, задихаючись.
- Розслабся, - не обертаючись, кинула їй Яна.
З блаженною посмішкою, Леська обм'якла на стільці, витягнувши вперед ноги.
        Посеред непроглядної темряви, в очах Віри спалахнуло яскраве світло. Воно тут же згасло, але не повністю, так, ніби вона дивилася через прилад нічного бачення. Обстановка нагадувала старий сирий підвал. Попереду щось миготіло і переливалося кольорами сонячного спектру.
- Віро, де ти знаходишся?
- В якомусь підвалі. Там попереду щось світиться. На північне сяйво схоже.
- Йди туди. Йди на мій голос.
Вона йшла, швидко просуваючись вперед. Незабаром, побачила те, про що говорила Яна. Сховище доль. Кожна комірка – чиєсь життя. І чиясь смерть.
   Всі вони були різні.  Деякі сяяли яскраво і сліпуче, переливаючись  яскраво червоним, маково - вишневим кольором. Інші, навпаки, світилися ніжно і  тепло. Барви таких комірок коливалися в межах пастельних тонів.  Та найбільше було комірок мишачого кольору. Вони і не сяяли зовсім, так світилися трохи, в тіні блискучих сусідів. Найцікавішими були різнобарвні комірки – коли непримітний землистий відтінок раптом спалахував яскраво апельсиновим, змінявся, так само несподівано, ніжно бузковим, і знову палав яскраво червоним полум’ям.
        Поглянувши на вибитий позолотою код однієї з таких комірок, Віра скрикнула. Це була її доля. Як заворожена вона дивилася на яскраве полум'я, що спалахнуло посеред непримітної сірості.  Погляд ковзнув по другій частині коду…
- Віро, ти там заснула?! – голос Яни ставав все більш тривожним, час невблаганно спливав, як вода крізь пальці.
       Зібравши всю свою свідомість у величезний клубок загострених відчуттів, Віра читала коди всіх комірок підряд.
        Сіра. Ні, його доля не може бути сірою, червона, фіолетова…  Нарешті, Віра полегшено зітхнула. Потрібна комірка була знайдена.  Вона була схожа на море. Глибокий бездонний океан майже чорний на самому дні, пронизливо бірюзовий на поверхні. Доля Сергія світилася зовсім слабо, згасаючи поволі, але неухильно.
   Закривши очі, Віра кинулася в долю Самохіна, як у вир.  Побачивши дошку,  на яких писали в школі, вона підняла шматок крейди, що лежав просто під ногами.  Тремтячою рукою написала букви і потрібний час, ураз опинившись на балконі. Сонячне світло боляче вдарило в звиклі до темряви очі. Поряд ще нікого не було.
Коли двері балкону з тріском відчинилися, Віра завмерла,  дивлячись в сумні очі найдорожчої людини на світі. Живий. В якомусь кроці від неї... Вона відчувала його запах, відчувала дихання зовсім поряд…
Віра притиснулася до нього примарним тілом, і тут же відскочила - в руці Самохіна була пачка сигарет. Він відкрив її, не звертаючи уваги на німий крик Віри, яка билася, немов птах, що потрапив в сильце.    
    Вона кричала, лупила його кулаками в груди, лаяла найжахливішими словами, що спадали на думку, але марно. Взявши в рот сигарету, Сергій засунув руку в кишеню. По запальничку. Смачно вилаявшись, повернувся в будинок.
Хвилина пішла! – як метроном, стукало в голові Віри.
     Вона ладна була померти, забувши про те, що і так уже мертва. У відчаї метаючись по балкону, кинула погляд на чорну ворону, що мирно дрімала на каштані. Очманіла думка кулею влетіла в голову. Зосередившись, Віра зменшилася до відповідних розмірів, зливаючись з тілом величного птаха...
Самохін повернувся на балкон із запальничкою в руках. Він нервував, спізнюючись на зйомку, рука, в якій тримав запальничку, ледь помітно здригнулась. Запальничка, видавши тужливий звук, відмовилась запалитися.
Знову вилаявшись, Самохін підняв очі вгору, побачивши ворону, яка на всіх парах неслася просто на нього . На секунду він оторопів. Тим часом одержимий птах сів на поручень балкону. Ворона дивилася прямо в очі Самохіна, який, відчуваючи цей незрозумілий, наповнений немислимою любов'ю погляд, застиг  на місці, і, раптом, перехрестившись, зблід і оперся на стіну.
     Ворона тим часом з місця не рухалася. Нарешті, опам'ятавшись,  Самохін впорався із запальничкою... Ворона, миттю злетівши вгору, пронизливо скрикнула... як здалося Самохіну, тужливим жіночим голосом...
Про себе, проклинаючи випиту вчора восьму... або сьому чарку горілки, яка, як не крути, була все-таки зайвою, Самохін підніс сигарету до рота...
Характерний хляпаючий звук і сповнений гіркоти вигук Самохіна прозвучали майже одночасно...
      Ворона, за своєю суттю  мирна птаха, якщо не рахувати однієї шкідливої звички, властивої, у принципі, всьому пташиному роду... Треба віддати належне Вірі, що виявилася справжнім снайпером, втрапивши найстрашнішою воронячою зброєю прямо на сигарету Сергія.
       Несамовито матюкаючись, він для чогось заштовхав зганьблену  сигарету назад в коробку, і, облаявши в мобільний настирливого шофера, відправився на зйомку.
              ...Слухаючи стукіт дощу по даху сусіда, Віра потягнулася до порожньої пачки сигарет. Раптом, зловивши себе на тому, що це вже було з нею, причому сьогодні, вона, накинувши плащ, вибігла до сигаретного кіоску, не звертаючи уваги на настирливий крик телефону. Нічого не бачачи перед собою,  на шляху до жаданого тютюну, вона з розгону налетіла на стриженого під їжачок мужика з безглуздою сережкою у вусі.
- Чорт!
- Куди ж ти преш?! – обмінялися вони люб'язностями, і застигли  від раптової ніяковості. Вони дивилися одне на одного, і обоє відчували, що зрадницьки червоніють.
- Знову закрито? - порушила неприродне мовчання Віра, вказуючи очима на кіоск.
- Закон підлості, - знизав плечима він, -  з самого ранку день не задався. Уявляєте, залишилася одна єдина сигарета в пачці. Я підніс її до рота, щоб прикурити і тут... тільки не смійтеся, - посміхнувся він одними очима, - зухвалого виду ворона, примудрилася напаскудити прямо на кінчик сигарети. Потім вона так єхидно каркнула і полетіла. А мені довелося на роботу бігти.
- Жахлива ворона, - поспівчувала Віра.
- А, до речі, - пильно подивився на Віру мужик, - пробачте вже за банальність, ми з вами раніше ніде не зустрічалися?
- Та навряд чи, - знизала плечима Віра.
- Дивно. Мені здалося... Напевно, все це через ворону. У мене аж серце розболілося...
- Ви знаєте, що? – серйозно поглянувши на співбесідника, вимовила вона, - пообіцяйте мені одну річ...
Він згідно кивнув.
- Пообіцяйте, що ніколи ваше серце, - вона приклала руку до його грудей, - ніколи, чуєте, не буде боліти, ні через ворон, ні через що б то не було, добре?
Пильно дивлячись в очі Віри, він торкнувся її руки  гарячими пальцями.
Вони стояли  просто на вулиці біля закритого сигаретного кіоску, під дрібним холодним дощем, що непомітно переріс в пухнастий сніг. Сніжинки кружляли в повітрі, сідаючи на довгі вії Віри, і танули, змішуючись з такими ж несподіваними, щасливими сльозами.

Написати рецензію

Рекомендувати іншим
Оцінити твір:
(голосувати можуть лише зареєстровані)
кількість оцінок — 0

Рецензії на цей твір

Мертві душі? Прошу не плутати з Гоголем.

На цю рецензію користувачі залишили 4 відгуків
© , 01-04-2009

Місія неможлива

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Юлія-Ванда Мусаковська, 24-03-2009

Ефект метелика

На цю рецензію користувачі залишили 1 відгуків
© Dara, 23-03-2009
 
Головна сторінка | Про нас | Автори | Художні твори [ Проза Поезія Лімерики] | Рецензії | Статті | Правила користування | Написати редактору
Згенеровано за 0.81641101837158 сек.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування KP-design
СУМНО
Аніме та манґа українською Захід-Схід ЛітАкцент - світ сучасної літератури Button_NF.gif Часопис української культури

Що почитати

Історія Європи. Український погляд
Кожен з нас має знати історію власного народу. Бо історія – це його посвідка на проживання на рідній …
Погляд на світ через призму пародії.
«Прометей поміж грудей» – тільки ця провокативна назва збірки чого варта! І це не натяк, це те, про …
День Соборності України
Вітаємо всіх з днем Соборності! Бажаємо нашій державі незламності, непохитності, витримки та величчі! …
Українські традиції та звичаї
Друзі! На сайті “Онлайн Криївка” є дуже цікава добірка книг про українські традиції та звичаї. …