У Катеринославі любили Махно. Усі сторони у Громадянській Війні, що червоні, що білі, що жовто-блакитні, тільки й займалися на місці тим, що грабували, вбивали, ґвалтували, декларації зачитували та гроші друкували. Махно ж не такий! Авжеж, він також грабував, вбивав, ґвалтував, декларації зачитував і гроші друкував, але з душею.
Бувало, як підходить армія Батьки Махна до Катеринослава, так місцеві мешканці радіють. Інтелігенти самі бібліотеки та театри дошками радісно заколочують, дівчата самі другі спідниці знімають – незручно же, банкіри вішаються на всяк випадок, робочі барикадуються на заводах, поліціанти масово самі зачиняють себе за ґратами, прикидаючись арештантами, і лише трунарі спокійні: їм що білі, що червоні, що жовто-блакитні, що Махно – все рівно, усі – годувальники.
Займе Махно місто, вийде на Соборну Площу, огляне з неї весь Катеринослав і просміхнеться, а соратники його на коліна падають – рідко таке буває. Тільки, коли Катеринослав беруть.
- Кря! – Говорить Махно, і свято починається. Дівки верещать, будинки палають, у театрах ради засідають – армія гуляє. А робочі сидять собі на заводах і шкіряться – заздрять. Нічого з тих часів не змінилося.
- І чого цей клятий Махно так наш Катеринослав полюбив? – Спокійно розмовляють собі старенькі бабусі на лавах під багатоповерхівками під канонаду лікуючого натовпу.
- Та дівчина у нього тут! – Каже всезнаюча Баба Мотря. – Он він – Ірод – до Катерини біжить.
І, дійсно, Махно, озираючись по боках, притримуючи шаблю та папаху, забігає в будинок до Катерини Осьмачки. І, поки хазяйка десь займається гімнастикою із Щусем, Нестор Іванович сидить у неї на кухні, п’є чай та милується снігуром, що живе там у клітці.
- Милий ти мій, коханий! – Каже Махно.
- Цвірк! – Відповідає йому птах.
- Знав би ти, як я за тобою скучив! І поля мені не в радість, і ліса, і Гуляй-Поле – тюрма без тебе.
- Цвірк! – Каже снігур.
- А життя в мене – не ліпше, ніж в тебе. Також клітка. Червоні напирають, білі… Ще й німці звідкись взялися.
Мовчить птаха, співчуває воїну.
- Ще й нога в мене того… болить.
Знову мовчанка.
- А, знаєш, що? Переїжджай до мене! Скільки можна так порізно жити! Важко це! А?
І тоді не витримує снігур:
- Несторе, ну скільки можна? Ти же знаєш, що це неможливо! У мене тут родина, дім, контракт. Не можу, і не благай!
І йде Махно з будинку, і знімається з Катеринослава, забираючи свою вірну армію з собою. І досі гуляє він степами, лісами, Гуляй-Полем, поки не пройде якийсь час, і не защемить йому десь під серцем, і не кинеться він знову всіма силами на Катеринослав.
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design