Чет лежить вдома, поруч чашка вже скислого молока і цвілий батон з відламаним шматком. Ти самим, який відламав Стас. Чет булку так і не їв. Він схуд, шкіра обтягла кістки, щетина перетворилася у бороду, він схожий на святого зі старовинних ікон. Лежить і дивиться в стелю порожніми очима. Під його вікнами розсілася компанія молоді. П'ють дешеве пиво з дволітрових пластикових пляшок, курять, регочуть, мацають дівок, ті верещать. Хтось намагався грати на гітарі, але заснув, включили радіо. Міську станцію, яка щедро знайомить з досягненнями вітчизняної та іноземної поп-музики. Через кожні десять хвилин довгі рекламні блоки.
Чет лежить, він уже багато днів навіть ні про що не думає. Просто лежить, іноді перевертається і лежить далі. Іноді ходить випити води з-під крана або відлити. Це все його життя зараз. Ще раз приходила Олена, вмовляла, просила, а потім розкричалася, назвала гордовитим дурнем і пішла. Навряд чи Чет щось зрозумів з її слів. Він був виключений, зламаний. Він як би вмер, тільки серцю про це не повідомили і воно продовжувало навіщось ганяти кров судинами.
Чет повернув голову, зробив нетиповий для останніх днів рух. Потім подивився у вікно - ще один. Нарешті, підвівся, обпершись на лікоть. Молодь іржала, рясно матюкаючись і давлячись пивом. Хрумтіли сухариками і чіпсами, зовсім не звертаючи увагу на радіо. А там ішла програма "Пісні нашого двору". Відбірний відстій: будь-який житель міста міг послати запис і його крутили, просячи глядачів голосувати. Найбільші хіти набирали по кілька десятків дзвінків, за багато пісень ніхто зовсім не голосував. Зараз співала якась Міра, зірка нічного клубу "Belle", самого понтового в місті, де пляшка горілки коштувало сотні, а коньяк від двох. Там відпочивала тільки золота молодь: діти великих чиновників і міських олігархів.
Пісня закінчилася, пішов рекламний блок клубу, у якому щовечора жива музика та спів чудової Міри. Чет заплакав. Спершу тихо, а потім вже ридав, сховавши обличчя у злежалу подушку. Він почув голос Міри і раптом зрозумів, що не хоче вмирати, не побачивши її. Він же зібрався вмирати, лежав і чекав смерті, точніше просто лежав, ані про що не думаючи. А отут її голос, її янгольський голос. Нехай вона співала не у всю силу, нехай неправильно, але це її голос. Він розбудив у Четі спогади. Всі ці нескінченні сцени з виступів на різних конкурсах, де вони завжди вигравали. Де вона вигравала.
А ти їй правду розкажи
Яка чудова майська ніч
Весна іде, красу несе
А тій красі радіє все
Сцена з минулого №7. Хор школи виступає на республіканському огляді-конкурсі в Алушті. Зібрано колективи з усією України, так ще біля десятка закордонних учасників, в основному з Росії. Особливо виділяється хор з Білібіно, Чукотський автономний округ. Там розташована АЕС, що дає електрику територіям за полярним колом. Грошей багато, костюми розкішні, їх возить двоповерховий автобус, вони живуть у дорогому готелю і годуються у ресторані. Не те що хор Чета, що тулиться в кімнатах напівзруйнованого гуртожитку, їздить на виступ громадським транспортом, а харчується пиріжками в дешевих їдальнях. Чет заспокоює себе тим, що неважливо скільки грошей, важливо, як співають. Черговий раз підходить до Міри, щось радить, заспокоює. Її іноді може заклинити і тоді голос звучить трохи незграбно, не так чарівно, як звичайно. Перед виступом, цілує її в чоло. Це такий звичай, на щастя, це сама хвилююча мить для Чета, відчувати її так близько, губами торкатися її ніжної шкіри, вдихати її запах.
- З Богом!
Міра виходить і починає співати. Чет стискає кулаків, щоб не заридати. Тому що Міра співає, як богиня. Весь зал замовкає і ні в кого не залишається сумнівів, що перший приз доведеться віддати цим жебраком з якогось жалюгідного містечка на кордоні з Росією. Міра співає, а керівники інших колективів починають з прикрості кусати губи. Який сенс виступати після цієї дівки? Отут вручити нагороду їй і закінчити огляд. Оплески, Міру кілька разів викликають на сцену і вона співає ще одну пісню, хоча це і було непередбачено програмою.
Чета викликали в оргкомітет, щось шуміли, мабуть, нагорода повинна була дістатися комусь іншому, а тепер куди ж подітися? Коли повернувся, побачив, як керівник хору з Білібіно ввивається навколо Міри. Щось говорить, а вона киває головою. Негативно. Білібинський товариш побачив Чета, роздратовано махнув рукою і пішов.
- Міро, що він хотів?
- Пропонував переїхати.
- Куди?
- До них.
- У Заполяр’я?
- Так. Обіцяв квартиру і зарплатню. Говорив, що в них директор станції великий поціновувач співу, грошей на це не жалкує.
- Там же зима цілий рік!
- Він пропонував поспівати кілька років, підзаробити грошей.
- Навіщо це тобі потрібно?
- Гроші? Як навіщо? Я ж бідна, як старець.
Вона посміхається і дивиться на Чета, як на дитину. Вона не повинна на нього так дивитися, він викладач, він досвідченіше її!
- У тебе такий талант, такий талант! Ти - багачка!
- Міняю талант на гроші.
Вона смутно посміхається і уходить. Чет дивиться їй услід і відчуває, як хоче її. Побігти слідом, наздогнати, схопити, упитися губами в губи... Чет відвертається, трясе головою, щоб прийти до тями, не наробити дурниць.
На заключному банкеті в ресторані якогось пансіонату говоряться тости, вино ллється рікою, до Чета підсідає якийсь чоловік зі слизькими очима.
- Хочеш заробити?
- Що? – кривиться Чет, який завжди кривиться від грошових питань.
- Заробити хочеш?
- Що ви маєте на увазі?
- У мене ресторан в Партеніті, мені на сезон співачка потрібна.
- А я причому?
- Поговори з тої, з білявкою, вона ж із твого хору. Проживання і харчування моє, зарплата зверху - сімдесят гривень у день. І стільки ж тобі. А мені вона буде віддавати половину того, що відвідувачі будуть дарувати.
- Що ви таке говорите?
- Хороші умови! Відпочине дівчинка, фруктів наїсться, наплавається, засмагне, а то бачиш біла яка. То як?
- Я не продаю людей!
- Так я і не прошу її продавати! У мене ж шинок, а не бордель! Тільки співати! Вона добре співає, відвідувач, коли її почує, щедрішим буде. Мені вигідно, дівчинка грошей заробить і ти не в накладі. Чим погано?
- Ні. Її вдома батьки чекають, вони в неї заможні, їм гроші не потрібні.
- Дивно. Чого ж тоді вона в латаних черевиках ходить, якщо батьки заможні?
- У багатих свої примхи.
Чет відвертається, показуючи, що розмова кінчена. П'є небагато, все поглядає на Міру, що сидить за сусіднім столом. Йому здається, що зараз вона повернеться до нього і запросить на танець. Танці ж вже почалися. Або підсяде. Чету здається, що ось сьогодні їх роман продовжиться, тепер вже назавжди.
Напевно, це діяв Крим, шум прибою, вітер з моря, вино. Вийшло всі інакше. Чет йшов з туалету по доріжці обсадженій кипарисами, коли почув її голос. У кущах. Обережно заглянув і побачив, як той же слизький мужичок розмовляє з Мірою. Сує їй у руки якісь гроші, хапає за лікоть. Нічого страшного в цьому не було, але Чет спалахнув, кинувся в кущі, збив чоловіка з ніг, кинув йому в обличчя гроші, схопив Міру за руку і потягнув. По доріжці. З моря дул прохолодний вітер, місяць визирав з-за хмар, не порушуючи інтиму сутінків. Чет хотів пригорнути до себе Міру, хотів поцілувати її і розповісти про своє кохання до неї. Він хотів це зробити відразу, але відкладав, призначав все нове місце: он біля того зламаного кипариса, біля повороту, біля білої скульптури. Він так і не сказав, а Міра вирвала свою руку і сказала чужим голосом:
- Не треба кидатися грошима, якщо вони не ваші.
- Він хотів запропонувати тобі співати в якомусь прибережному шинку!
- Я жодного разу не була на морі. Чуєте? Жодного разу! І я б з задоволенням пожила тут і грошей би заробила!
- Але в тебе талант...
- Плювати я хотіла на той талант!
- Так не можна!
- Можна! Мій талант у вас в голові! Відстаньте від мене, не заважайте мені жити!
Чет хотів щось сказати їй або просто поцілувати, зробив крок до неї, вона відпихнула і убігла в ніч. Чет довго стояв і глибоко дихав. Потім пішов топитися, але заблукав і не знайшов доріжки до моря.
Чет встає з дивана. Він хотів підхопитися, але сил не було, ноги наче ватяні і паморочиться в очах. Йшов уздовж стінки у ванну, там подивився у дзеркало. Кривиться, крутить головою. Він не хоче, щоб Міра бачила його таким. Знаходить помазок, милить щоку, береться за бритву. Але рука тремтить, сам Чет розпливається в дзеркалі, не бачить, де голити. Сідає на край ванни, важко дихає. Іде на кухню. Там заглядає в холодильник - порожньо. Шукає по шафах, знаходить почату пачку вермішелі. Набирає каструлю води, ставить на вогонь, ламає вермішель непевними руками.
Чет сидить перед мискою паруючої вермішелі. Поливає її ложкою олії, солить. Їсть повільно, ретельно пережовуючи. З'їдає пів-тарілки і повертається на диван. Лежить більше години, вертається і доїдає.
Через три дні Чет дивиться в дзеркало і залишається задоволений своїм виглядом. Худий, але не схожий на примару, гладко виголений, підстрижений, одягнув парадний костюм, що пошив для виступу на фестивалях, зняв гіпс із руки. Від колишніх синців майже нічого не залишилося. Маленькими ножицями стриже собі волосся в носі. Дивиться на годинник. Цей командирській подарував йому дід. Виглядає годинник серйозно, не те що всяка китайська негідь по три гривні. Чет поправляє зачіску і виходить з квартири.
Вирішує проїхатися на таксі - гроші є, він позичив відразу у декількох знайомих. Вони дивилися на нього, як на живого мерця. Усі знали, що Чет збожеволів, йому хтось зламав всі пальці на правій руці, він лежав і вмирав, байдужий до всього. А отут на тобі - просить грошей. Мертві грошей не просять, то живий. Люди радувалися цьому факту, бо ж Чет – хороша людина і багато хто ставилися до нього приязно.
Чет же мріяв лише про концерт. Він хотів почути Міру. Про неї тільки і думав, після того, як отямився.
Чет виходить із таксі, іде до клубу. На вході два дужих охоронця, уважно оглядають його. Клуб дорогий, на вході фейс-контроль, відсівають всіх зайвих персонажів. Але Чета пропускають, оцінивши його, як лошка, що прийшов потринькати гроші. Таких тут люблять, таких можна добряче потрусити.
У клубі ще небагацько відвідувачів, Чет сідає за столик у кутку, звідки добре видно сцену. Трохи хвилюється. Зовсім не через досить таки астрономічні ціни в меню, зараз він найменше думає про гроші. Тільки про неї. Хоче її побачити. Навряд чи, щоб Чет мріяв про подальше. Як вона помітить його зі сцени, підійде, проспіває для нього щось дуже особисте. Його улюблену пісню "Там на калиновім кущі". Він уже перестав на щось сподіватися, він просто хотів побачити Міру, побачити і почути. Її голос. Чет мліє в передчутті. Відчуває, як йому паморочиться.
- Що будете замовляти?
Поруч стоїть офіціантка з байдужим обличчям.
- Келих вина, будь ласка.
- І все?
- Червоного, сухого. А коли буде виступ?
- Що буде?
- Виступ, у вас тут дівчина співає.
- Це ви називаєте "співає"?
Офіціантка кривиться, Чет відчуває до неї злість, про себе називає тупою коровою.
- А що вам не подобається?
- Та виє, як собака на місяць. Цілий вечір проходиш у цьому витті, так у голові потім дзенькає.
Чет хоче сказати, що пити менше треба, щоб у голові не дзенькало, але стримується, не хоче псувати такий прекрасний момент.
- Вина, будь ласка.
- Та несу вже, несу.
Офіціантка йде, виляючи стегнами. Чет згадує, що чув наче у цьому закладі будь-яку офіціантку можна зняти на ніч. Так говорили. Клуб одержує певний відсоток. Нагорі є окремі кімнати. Після двох-трьох ночі офіціанток не дочекаєшся, усі працюють в апартаментах. Тоді напої починає розносити охорона. Відвідувачі вже п'яні, їм однаково.
Виступ повинен початися о дев’ятій, але в цьому місці пунктуальність не в ціні. То Міра виходить після десятої. На сцені вже сидять четверо музикантів - старі лабухи, яких Чет щиро нехтував. Присвятити все життя ресторанній музиці? Лабати шлягери, отримувати замацані купюру за замовлення? Ці люди продали себе так дешево, що були гідні тільки жалості.
Чет замовив ще келих вина і відчув, що сп'янів. Музиканти почали грати, Міра вийшла на сцену. Вона була в чорній вечірній сукні, яка облягала її струнке тіло. Гострі плечі, шия лебедина, розкішне намисто. Цікаво, звідки воно? Завите волосся, підфарбовані очі, воно була нестерпно гарна. Фатальна жінка. От підійшла до мікрофона і заспівала. Чет вмить втратив відчуття реальності. Коли він чув її голос, він відразу ж потопав у ньому. Губився, забувався. Вона дійсно добре співала, навіть цей попсовий непотріб, який не дозволяв їй розійтися, показати всю силу свого голосу. Але навіть тут, вона була прекрасна.
Чет ковтнув вина, закрив очі і відкинувся на стільці, насолоджуючись її голосом. Просидів там всі двадцять мінут, які вона співала. Оголосили невелику перерву. Міра пішла, напевно, у гримувальну, щоб відпочити. Чет підвівся, щоб сходити відлити. Вийшов із залу, став запитувати в охоронців, де туалет, коли почув голос. Голос його члена! Він уже забув і думати про нього!
Чет встиг відвернутися до стіни, коли зайшов Хамло зі своїми підручними. Хамло голосно сміявся і запитав в охоронців, чи співала вже його кізочка. Пройшов у зал. Чет пішов у туалет і сів на унітаз. Кізочка? Хоча, це він, напевно, про іншу співачку. Так, у цьому клубі може бути кілька співачок! Чет відчув полегшення від цієї думки, а потім ще сходив до вітру.
Коли повертався у зал, то побачив Хамла, що сидить за найкращим столиком у центрі. Стіл заставлений тарілками зі стравами, а ще кілька пляшок. Але не це було важливим. На руках у Хамло сиділа Міра. Сиділа не перелякано, не як примушена, а обійнявши його і весело сміючись разом з ним. Вона закинула голову від сміху, а Хамло м'яв її тіло і жадібно цілував їй шию.
- Проходь, чого став!
Це в зал ішов черговий клієнт, але Чет його не чув. Він дивився на Міру з Хамлом і почував, що більше не може жити. Просто не може. Тому що голова зараз розлетиться на тисячу шматків. Шум і лють, ненависть до скрипіння зубів, гнів, що перехоплює подих, помста перед очами, усе в червоному світлі.
Невідомо, що було б. Швидше за все, Чет просто кинувся б на Хамла і був би побитий, а можливо і убитий ним або його підручними. Але він знепритомнів. Занадто ослабнув, а тут таке напруження, то зробив крок і осів на м'яке килимове покриття. Чета підхопили охоронці, їм було таке бачити не вперше, вони знали, як відкачувати людей і в передозі і в перепитті. Сунули два пальці в гумовій рукавичці в рот, масажували піднебіння. Чет почав блювати і прийшов до тями. Йому дали води і рахунок, показуючи, що в заклад більше не пустять. Чет розплатився, віддавши майже всі гроші і пішов.
Йому було важко дихати, він відчував страшну вагу в грудях і розумів, що треба придумати, як позбутися від цієї ваги, інакше він не витримає.
Помститися. Це була проста і правильна думка. Помститися. Хамло повинен відповісти. Він позбавив Чета нормального життя і Чет стерпів. Але забирати кохання, забирати Міру, забирати найважливіше, що було у Чета! Це вже було свавілля, він перейшов межу. Хамло відповість. Відповість по всій строгості Четової ненависті. І ця сучка! Вона і не дивилася на Чета, а з якимось хуєм відразу ж зійшлася!
Чет підійшов до великого каштана і ударив той ногою. Кілька разів. Потім сказав собі заспокоїтися. Він повинен бути спокійним і небезпечним, як отруйна змія. Не дозволити почуттям усе зіпсувати. Потрібний план дій, план який виконувати крок за кроком, готуватися і завдати удар. Такий удар, щоб Хамло впав і більше не підвівся. Чет голосно засміявся, радіючи, що помститься.
- Ух ти! Ожив, братику, а я думав пиздець тобі!
На доріжці під ліхтаря стояв Стас. Посміхався, оглядаючи Чета. Трохи тремтів - уже кілька годин не міг знайти грошей на дозу, а організм вимагав.
- Четику, ти ж мені грошики винен. Не забув?
- Грошики? – спокійно перепитав Чет.
- Грошики.
Стас із нахабною посмішкою підійшов до Чета, подивися на нього по-хазяйськи, як на власну корову, чи що. Чет трохи збліднів, посміхнувся скрізь зуби. Стас дав йому потиличник, упевнений у своїй перевазі. Чет раптом кинувся на Стаса. Збиває з ніг, валить на землю і лупить кулаками в обличчя.
- Виродок! Виродок! Виродок! Я тобі покажу грошей! Я тобі дам грошей! Подавишся моїми грошима!
Чет б'є у якийсь холодній люті, весь у крові, Стас уже лежить не пручаючись, а Чет б’є і б’є. Нарешті зупиняється, підводиться, ще кілька разів б’є ногою тіло ворога.
- Ще тобі потрібно грошей? Ще?
Стас хрипить і булькає кров’ю.
- Наркоша хрінов!
Чет іде додому, умивається, дивиться праву руку. Кулак розпухнув, гіпс зняли зовсім недавно, а він бив з усією сили, тепер боляче. Чет цілує руку. Думає, що просто прекрасно. Йому потрібен був цей біль, щоб урятуватися від іншого болю. Від тої, котра терзала його серце.
- Спати. Я повинен стати сильніше. Спати.
Чет іде і лягає, але не на диван, а у ліжко. Закриває очі і швидко засипає. Уночі йому снитися Міра, що стоїть на сцені в народному костюмі, відкриває рот, але Чет її не чує. Чи то він оглух, чи то вона не співає, а лише відкриває рот. Чет намагається щось сказати їй, якісь докори, але чомусь не може. Так і давиться словами, яких набився повний рот.
Вранці Хамло ніжиться в ліжку з Мірою. Сміються. Стукіт у двері.
- Що треба?
- Шеф, тут одна справа.
- Яка, в сраку, справа, коли я відпочиваю з моєю солодкою?
- По Арсену.
- Що?
- Неприємність одна.
- Добре, зараз.
Хамло встає з ліжка голий. Він кремезний і жилавий, з великою лисою головою. Якщо не вдивлятися, то ніколи і не подумаєш, що член. Одягає халат, виходить, там чекає один з підручних.
- Ну, що таке?
- Шлепаря одного замочили.
- І що?
- Він у Арсена раніше був і зараз до нього пішов. Арсен злий, говорить, що шукати буде вбивцю і помститься.
- Що за шлепарь?
- Стас, Кулак, він колись кікбоксингом займався, потім зторчався. Гоп-стопом промишляв останнім часом. Шістка.
- І хто його?
- Невідомо. Знайшли вранці на доріжці у сквері. Він там завжди пасся, збивав з п'яних бабки. А то його збили. Обличчя на відбивну перетворили.
- З нашими він справи мав?
- Так які справи, він - шістка!
- Чого ж за нього Арсен так хвилюється?
- По старій пам'яті. А ще до Арсена і так не сильно йдуть люди, тепер зовсім не підуть. От він і нервує.
- Треба сказати Арсену, щоб беріг себе. Чого ж так через шістку хвилюватися?
- Арсен нічого слухати не хоче. Зуб у нього на вас, шефе. Він же думав після Мари головним стати, а отут ви все тримаєте, Арсену майже нічого не залишили.
- Так йому і того що є забагато. Скажи хлопцям, щоб напоготові були. Зі мною чотири пацани з волинами, а двоє нехай з бабою ходять.
- З нею?
- З нею.
- Зрозумів, буде зроблено.
- Ну, іди, а я ще тут потішуся.
Хамло повертається у кімнату, залазить під простирадло до Міри, починає цілувати її і пестити. Вона вигинається і сміється.
Вранці Чет сидить на кухні. Перемотав праву руку рушником, дивиться на дідівську двостволку. Крутить головою.
- Ні. Він з охороною, ну навіть якщо покладу, а потім то вони мене. Та він і в бронежилеті може бути.
Відкладає рушницю. Думає. Потім сміється.
- Я його підставлю. Як синка!
Одягається і їде в лікарню. Відсиджує чергу до лікаря.
- Що у вас?
- Мені довідка потрібна.
- Довідка? Яка довідка?
- Про некомплект. Ось.
Чет спускає штани і показує порожню шкірку. Доктор спочатку лякається різкого жесту, потім дивується, потім знову лякається.
- Як це?
- Не знаю. Дайте довідку.
- Що?
- Довідку дайте, що в мене член загублений.
- Не можу.
- Чому?
- У вас невідомий науці випадок.
- Причому тут наука?
- Я ж лікар, з медичною освітою, я тільки по науці можу. Інакше мені перед колегами ганьба буде.
- За що ганьба? Тут головне, що є факт відсутності. Немає його, немає ж!
Чет знову трясе своєю шкіркою. Тут у кабінет заглядає медсестра, конфузиться від побаченого і зникає за дверима. Доктор червоніє.
- Та одягніть ви свої штани!
- Я одягну, тільки мені довідка потрібна.
- Я не даю таких довідок!
- Добре. Тоді я зараз без штанів і вийду, скажу, що ви мене зґвалтувати намагалися.
- Та вас у божевільню заберуть!
- Нехай. Тільки скандальчик буде і репутацію вашу підмочу. А репутація - справа така, що здобувається роками, а руйнується за мить.
- Ви що мене шантажуєте? – дратується лікар.
- Мені довідка потрібна. – Чет заспокоєний та впевнений.
- Але навіщо? Якщо хочете інвалідність одержати для пенсії, так ця довідка не буде дійсна. Є винятковий перелік діагнозів, які служать підставою для призначення інвалідності!
- Мені не потрібна інвалідність. Мені потрібна довідка.
Чет дивиться на лікаря з такою рішучістю, що той відводить очі.
- Добре, чорт з вами!
Починає писати довідку про відсутність полового органа.
- Як вас звуть?
- Загорулько Чет Космович.
- Чет?
- Чет.
- Рідке ім'я. До мене зовсім нещодавно Сенека приходив.
- Це ще крутіше.
- Ось довідка.
- Дякую.
З довідкою Чет іде до знайомого, у якого є фотоапарат.
- Мені на пару днів.
- Та бери. Ти сам то як? Говорили, що занедужав.
- Ага, хворів. Але тепер краще.
- Кажуть ти звільнився?
- Звільнили. За прогули.
Знайомий дивується, бо всім же було відомо, що Чет і відпустки не брав, вихідними сидів на роботі, готував учнів, а тут за прогули звільнили. Дива. І то був такий замріяний, дивакуватий, а то зібраний, меткий, зовсім інший.
Увечері Чет сидить на горищі будинку біля нічного клубу. Чекає, коли під'їде білий "Мерседес". Тепер його супроводжує чорний позашляховик. Коли Хамло з'являється з "мерса", Чет починає фотографувати. Площадка перед клубом добре освітлена, знімки виходять якісні. Рука Чета починає трохи тремтіти, коли з "мерса" виходить Міра в красивій зеленій сукні. Чет вже весь тремтить, коли бачить в об'єктив, як рука Хамла по-хазяйськи мацає її сідниці.
- Сволото, я тобі руки вкорочу!
Чет кривиться в посмішці і робить знімок за знімком.
Вранці друкує фотографії і їде в кав’ярню біля центрального ринку. Там стоїть "бэха" з чеськими номерами і ще кілька машин. На вході сидить здоровань, явно з похмілля.
- Тобі чого?
- Мені Арсена треба побачити.
- А більше нічого не треба?
- Передай йому, що це важливо.
- Кому важливо?
- Не тобі!
- Ти що, оборзів!
Здоровань піднімається, він набагато вище і міцніше Чета, але той дивиться на нього презирливо і анітрохи не боїться. Громила зупиняється. Думає, що якщо людина так упевнена, то, може бути, у нього є на те причини.
- Поговори мені ще тут!
Іде всередину, закривши за собою двері. Через хвилину повертається.
- Заходь.
Чет іде, здоровань хапає його за плечі і притискає обличчям до стінки. Обшукує. Чет робить вигляд, що цілком звичний до такої процедури. Здоровань нічого не знаходить і пропускає Чета.
Вузенький темнуватий коридор, потім зал, з ретельно заштореними вікнами. Чет намагається побачити, куди йти в цих сутінках.
- Сюди йди.
Чет іде на голос, натикається на стіл.
- Сідай.
Сідає. Нарешті розрізняє фігуру навпроти.
- Що тобі треба?
- Хочу дещо розповісти про Лисого.
- Він тебе скривдив?
- Ні, він скривдив тебе.
- Що ти сказав?
Чет почуває руку на своїй шиї.
- Повтори, що ти сказав!
- Давайте я краще покажу фотографії і документи.
- Які фотографії?
- Тут є світло?
Клацання і над столом запалюється лампа. Чет мружиться і кілька секунд нічого не бачить. Потім очі звикають, Чет дивиться на людину, що сидить перед ним. Невисокий, плечистий, з вольовим обличчям, чорноволосий, схожий на кавказця.
- Показуй, що за фотографії.
Чет викладає зроблені їм знімки. Зверху відмінний ракурс, видно, хто такий Хамло насправді.
- Ось.
- І що?
- Ви знаєте, хто він?
- Він Лисий, мудак, який уявив наче він крутий.
- Ні, знаєте, хто він насправді?
- Що значить насправді?
- От довідка. Прочитайте її. Потім ваші люди можуть перевірити самі. І вдивіться у фотографії.
Арсен читає довідку. Кидає її на стіл.
- Що за хуйня! Ти мене за лоха маєш!
- Подивіться фотографії. Подивіться на нього. На кого він схожий?
- На кого?
- На член. Він мій член. Він утік кілька місяців назад і встиг зробити швидку кар'єру. Але він член.
- Що ти пиздиш?
- Ну, подивіться ж фотографії! Там же все видно!
За спиною у Чета з'являються двоє хлопців. Арсен дає їм команду зупинитися. Дивиться фотографії. Уважно, потім крутить головою.
- Їбанутися!
- Він член. Він мій член. – Чет говорить спокійно і впевнено, як не говорив ніколи. - У це важко повірити, але досить просто придивитися і все стане зрозумілим.
- Ні, не може бути! – Арсен гепає кулаком по столу.
- Я не знаю, як правильно по поняттях, але мені здається, що хуй не може бути авторитетом. Хуй є хуй, а цей негідник називає себе господарем міста. Хоча він навіть собі не господарь, просто член. Мій член.
Арсен перечитує довідку, потім знову дивиться на фотографії, крутить головою, крекче, не може повірити.
- У тебе немає члена? – аж уп’явся поглядом у Чета, перевіряє, чи не провокатор той, або просто божевільний.
- Був, зараз ні, уже два місяці. – Чет спокійний і впевнений.
- Може, тобі його відрізали?
- Ні, він просто втік.
- Руслан, Анзор, подивіться його!
- Що подивитися?
- Член!
- Навіщо?
- Я сказав!
Чета ведуть, незабаром повертаються. Один із хлопців шепотить на вухо Арсену, той крутить головою, немов не може зрозуміти.
- Шкірка?
- Так, просто шкірка.
- Поклич Любку.
Приводять офіціантку.
- Ти багато їх бачила, подивися у нього.
- Що зробити?
- Подивися! Просто подивися у нього член!
- Добре.
Чет іде з нею, коли повертаються. Арсен дивиться на офіціантку.
- Що?
- Я такого ще не бачила. Одна шкірка!
- Іди.
Арсен дивиться на Чета.
- Що ти хочеш?
- Повернути його.
- Повернути?
- Так. Я хочу знову стати нормальним чоловіком. Для цього мені потрібно повернути свій член на місце. – Чет говорить спокійно і виважено. Він багато думав і все для себе вирішив.
- Як ти його повернеш?
- Просто приведіть його. А я візьму і приставлю.
- Він два метри заввишки!
- Раніше він був звичайним, коли я його приставлю, він зменшиться до нормальних розмірів.
- Звідки знаєш?
- Я впевнений. Просто приведіть його до мене. Я поверну собі член, а ви - місто.
Арсен думає, потім посміхається.
- Він - хуй? – запитує бандит, який все ще не може повірити.
- Хуй.
- Мені він відразу не сподобався. Руслан, збирай людей! Забийся з Лисим на стрілку! Сьогодні ж!
Чет дістає папірець.
- Отут моя адреса. Привезіть його мені, дуже прошу. Не вбивайте, а привезіть. Якщо вб'єте, це буде для нього занадто легко. Нехай буде членом до кінця життя.
- Подивимося. Анзор, відведи його в підвал. – Арсен киває у бік Чета.
- Мене, навіщо?
- Будеш чекати свого члена тут.
Чета ведуть кудись сходами, замикають у маленької коморі без вікон. Чету зовсім не страшно, йому весело, він сидить на дерев'яному ящику і погрожує Хамлу.
- Все, сволото, добігався!
Хамло стоїть в лісі з дерев’яним кийком. Перед ним, висить униз головою повний чоловік у костюмі. У чоловіка розбитий писок з якого капає кров.
- Так що, Павле Степановичу, не будемо акції переписувати? А нам же твій таксопарк дуже потрібний!
Чоловіка щось хрипить.
- Нічого не зрозуміло. Ти головою кивай, так чи ні.
Чоловік хрипить, здається, лайки.
- Ну, ні так ні.
Хамло замахується кийком і б'є чоловіка по животу. Той згинається від болю, а коли випрямлюється, Хамло б'є ще і ще.
- Шефе!
- Що?
- Тут справа термінова!
Підбігає хлопець з телефоном.
- Що за справа?
- Арсен стрілку забив на сьогодні.
- Навіщо?
- Не знаю. Збирає всю свою братву, говорять, що злий і пред’яви в нього великі.
- Виходить, не хоче по-хорошому?
- Не хоче.
- Збирай людей, поїдемо на стрілку.
- Бойня буде.
- Бойня - це не страшно. Головне, щоб м'ясником бути, а не телям. – регоче Хамло.
Чет сидить у кімнатці, уже загубив лік часу і трохи нервує. Перевірив двері, вони не занадто міцні, можна спробувати вибити ногою. Але не хоче тікати, сподівається, що йому приведуть Хамла. І все вийде найкращим чином. Чет не думає, що буде далі. Не хоче думати. Повернути Хамла, а там подивимося.
Чує кроки. Тихі, вкрадливі кроки. Взагалі то кроків повинно бути багато. Арсен, його люди, зв'язаний Хамло. Вони повинні були йти голосно, кричати, збуджені битвою, пахнути кров'ю та смертю. А тут наче хтось крався. Про всякий випадок Чет підхопився і сховався у кутку. Почув, як клацнув замок і двері відкрилися.
- Агов, виходь!
Жіночий голос. Знайомий. Чет згадав офіціантку, що засвідчила відсутність у нього члена.
- Ти спиш, чи що? – питає жінка
- А де Арсен?
- Немає Арсена.
- Як це? – не розуміє Чет.
- Лисий завалив його. І всіх інших завалив.
- Як завалив?
- Та просто, з автоматів. Сваволити пішов. Арсен тільки вийшов говорити, про хуї згадав, а Лисий махнув рукою і братва його стріляти почала. У Арсеновських тільки пістолети були, а в цих автомати, навіть кулемет один. Всіх поклали. Хто поранений був, того добили. Тепер Лисий у місті головний.
- Суко!
- А тобі краще тікати звідси подалі. Незабаром сюди люди Лисого прийдуть.
- Чого ти так про мене піклуєшся? – дивується Чет доброті офіціантки.
- Моя сестра молодша в тебе вчилася. Казала, що хороша ти людина.
- Сестра? Як звали?
- Таня Шевчук.
- А пам'ятаю, три роки тому випустилася. Де вона зараз?
- У Греції.
- Навіщо? – кривиться Чет, який згадує ту дівчину, не дуже талановиту, але тиху і старанну. А оце тепер в Греції, знаємо ми ті Греції.
- Та не хвилюйся, не по блядських справах. Вона там заміж вийшла, живе нормально. Ну той, іди.
Офіціантка виводить Чета з підвалу і розповідає, як краще добратися додому по окраїнних вуличках, щоб не світитися в центрі.
Хамло сидить перед губернатором. Той злий, розчервонівся, кричить.
- Якого хуя ти тут війну влаштував! Я тобі казав, щоб тихо все робилося! А тут на Україну всю прогриміли! Двадцять трупів!
- Вісімнадцять.
- Ти мене, блять, не поправляй! Якого ти стріляти почав!
- А такого, що Арсена треба було по-любому прибирати. Не зараз, так пізніше. Він хотів занадто багато. Я вирішив, що краще зараз, а не на виборах.
- Ти вирішив! – аж верещить губернатор. - А мене запитав? Може, ти загордився, подумав, що сам в області головний? А?!
Хамло спокійно дивиться в очі губернаторові.
- Ніколи було запитувати. Арсен сам на стрілку поліз, привіз биків своїх з волинами. Всю банду. Я і подумав, що зручніше з ними все відразу вирішити.
- А не подумав, що скандал на всю Україну, що мене в Київ викликають на килим!
- Арсен був сам по собі, в Києві у нього даху не було.
- Та Києву тільки привід потрібний, щоб мене вз’їбати! А ти їм такий привід дав! Скажуть, що в мене отут війна, влада нічого не контролює!
- Навпаки! Викорінювання кримінальників. Я трупи на дві купи поділив. Наче вони самі один одного перестріляли. Зброю я правильно розклав, нехай менти з прокурорами займаються, там легко все вийде. Ще і листівки по кишенях залишив.
- Які, в дупу, листівки?! - питає губернатор, вже не такий розлючений.
- Опозиційні. Наче одна з банд на опозицію працювала, а інша просто банда, і зійшлися. От опозиція яка погана, бандитів собі наймає. Я вже на телебачення цю мулю штовхнув.
- Яка від цього користь?
- Однаково Арсена треба було кінчати, він же міг на виборах повернути не туди, плани наші порушити. А нам це не треба.
- Тобі не треба! Не нам, а тобі! – кричить Петрович.
- Мені. – легко погоджується Хамло.
- Дивися, за тебе я обгрібаю по повної! Поки терплю! Але, блять, ти мені це відробиш! Вибори за два місяці, ти мені все відробиш!
- Базару немає. Знаєте, Володимир Петрович, що я такий.
Губернатор падає в крісло і стукає кулаком по столі. Хамло вичікує кілька секунд, потім говорить.
- Начебто листівки везуть. Машину цілу.
- Листівки? Звідки знаєш?
- У мене людина в їхньому штабі.
- Блять, СБУ не знає, а ти знаєш!
- СБУ зарплату одержує, а я на совість працюю.
- І що робити?
- Нехай їде, спалим к їбеням. Я от ще списочок по районах склав. Адреси штабів, дані по кожному. Можна бахнути трохи, щоб урок був.
- Бахнути? – перепитує Петрович.
Кілька десятків молодиків у чорному підбігають до будиночка над яким помаранчевый прапор. Кидають у вікна пляшки з бензином, спалахує вогонь. Шикуються біля входу, тримаючи кийки. З будинку вибігають перелякані люди. Їх лупцюють з усією сили. Люди падають, їм додають ногами, полум'я розпалюється. Незабаром палає весь будинок. Приїжджає машина пожежних, потім патрульна машина. Менты бачать, що працюють люди Хамла, то відразу їдуть геть. Пожежні чекають, поки бандити припинять побиття і підуть. Тоді вже починають гасити. Під'їжджає кілька машин швидкої допомоги. Підбирають скривавлених і переляканих людей.
По дорозі їде на великій швидкості тентована вантажівка. Її зупиняє даїшник. Підходить, запитує у водія документи, той лізе за ними, коли з кущів вискакують хлопці в чорному. Даїшник швидко тікає, водія і пасажира витягають з кабіни і б'ють. Вантажівку відганяють у поле, відкривають двері тенту, починають викидати пачки з листівками. Поливають бензином і підпалюють. Незабаром горить здоровенне полум'я. Через кілька годин залишається тільки попіл. Його заливають водою й лопатами закидають у вантажівку. Туди ж водія і пасажира. Закривають двері і везуть у місто. Там залишають біля штабу опозиції. Коли двері тенту відкривають, звідти хлюпає чорне багно, у якому бовтаються двоє побитих чоловіків.
Розкішний ресторан за містом. Українські хатки, стилізований млин, тини, колодязь, навіть вишневий гай. Кілька столиків під навісами зайняті компаніями, хтось говорить тост, коли під'їжджають кілька мікроавтобусів, з яких вискакують хлопці з битками. Починають усе трощити. Охоронці ресторану намагаються пручатися, але бачать дула пістолетів і падають на землю. Відвідувачі квапливо тікають. Власник ресторану плазує на колінах перед Хамлом і благає припинити розгром. Хамло б'є його ногою.
- Сучонок! Я тобі говорив, щоб ти не ліз, куди не треба! Говорив! Якого хуя ти замовлення прийняло від опозиції?
- Так звідки я знав, що це вони? Замовили погодувати тридцять чоловік - будь ласка! Я ж не запитував паспорти!
- А треба було!
- Змилуйся! Благаю! Мене краще вбий, залиш ресторан! – виє господар в ногах у Хамла.
- Навіщо ти мені потрібний, мертвий? Ти мені розумний потрібен! І інші розумні потрібні. Давайте хлопці!
Хлопці починають усе трощити, підносять пляшки з бензином, постріл. Падає один з нападників. Другий постріл, падає Хамло. Падає і стріляє сам, крики.
- Синок, не треба, синок!
Це кричить хазяїн, але пізно. Бандити стріляють, потім притягають труп хлопця і гвинтівку. Батько кричить, Хамло стріляє в нього.
- Учити треба було пацана!
Хамло поранений, з руки тече кров. Його везуть у лікарню. Потім він повертається додому. Там його зустрічає Міра.
- Що з тобою?
Схвильовано дивиться на бинти. Хамло регоче.
- Кровопускання невелике, не хвилюйся. Краще поспівай мені!
Хамло сидить із фужером "Хенесси", а Міра стоїть перед ним і співає. Вона добре співає, Хамло ставить фужер, кидається до неї, вона стрибає на нього, цілуються, він, притримуючи її однією рукою, несе в спальню.
(Далі буде)
Усі права застережено.
Всі права на сайт належать ТОВ «Джерела М»
Авторські права на твори та рецензії належать їх авторам.
Дизайн та програмування
KP-design